stappenplan

Pergola maken

Met pergola verbindstukken kan er gemakkelijk een pergola geplaatst worden. De verbindstukken zijn in verzinkte varianten te verkrijgen en in een zwarte uitvoering. Gebruik 6,8x6,8 palen of 8,8x8,8 palen met de bijbehorende verbindstukken. Houd er vooral rekening mee dat de kopmaataltijd kleiner is dan 7x7cm of 9x9cm. Zo blijft er ruimte over voor het hout om te gaan werken. Deze zullen namelijk gaan uitzetten bij regen.

stap 1

Grond voorbereiden

Maak eerst de grond schoon zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan. Een pergola van groter dan 2x2 meter is het verstandig om extra staanders toe te voegen om de stevigheid te garanderen.

Tip!

Bij het plaatsen van de pergola op een betonnen ondergrond kunnen paalhouders met voet gebruikt worden. Deze kunnen op de betonnen ondergrond gemonteerd worden. Deze ondergrond moet wel volledig waterpas staan!

stap 2

Palen voorbereiden

Bij een verharde ondergrond is het mogelijk om een paalhouder met plaat te gebruiken. Bij een losse ondergrond kunnen de palen 1/3 in de grond geplaatst worden of kunnen er paalhouder met punt gebruikt worden. Zorg ervoor dat de paal beschermt is tegen houtrot met zwarte teer. Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeter bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. En laat deze vervolgens goed drogen.

Tip!

Het is mogelijk om betonpoeren te gebruiken bij een minimale dikte van ca. 9x9 palen. Het betondeel kan bijna volledig ingegraven worden en de paal kan hierop gemonteerd worden.

stap 3

Palen plaatsen

Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal(houder) uiteindelijk de grond in moet. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of alle 4 de palen waterpas zijn. Stamp hierna de grond rondom de paal aan.
Als je paalhouders gebruikt, is het verstandig om houten blokjes in de houders te zetten en daar met de paalhouder op te slaan. Zo voorkom je beschadiging van de paalhouders.

stap 4

Palen monteren

Plaats op grond het bovenwerk van de 4 palen. Monteer de 4 palen al in de verbindstukken

stap 5

Bovenframe plaatsen

Plaats met minimaal 2 personen het bovenframewerk op de geplaatste staanders. Schroef vervolgens de bovenframe vast aan de staanders.

stap 6

Pergola afwerken

Werk de pergola af met bijvoorbeeld een natuurrol zoals een rietenscherm of een bamboerol aan de bovenkant of een schaduwdoek. Bij onbehandeld hout dient deze behandeld te worden met olie of beits voor kleurbehoud en een langere levensduur.

Alles over overkappingen

overkapping-maken-thumbnail
Hoe maak ik een overkapping? stappenplan
pergola-maken-thumbnail
Pergola maken stappenplan
afdak-maken-voor-garage-of-carport-thumbnail
Hoe maak ik zelf een afdak? stappenplan
Klusadvies - Tuin - Fietsenhok - thumbnail
Zo maak je jouw eigen fietsenhok inspiratie
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan
terrasoverkapping-maken-thumbnail
Hoe bouw je zelf een overkapping? stappenplan

Liever pergola laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je pergola? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in