stappenplan

Hoe maak je een overkapping?

Met een GAMMA bouwpakket voor terrasoverkappingen kun je zelf een mooie overkapping bouwen in je tuin. Je hebt keuze uit diverse exemplaren: van grote, losstaande terrasoverkappingen tot een overkapping die je deels aan je huis of garage kunt monteren. Het materiaal verschilt ook per pakket: ga je voor een authentiek houten exemplaar of heb je liever een overkapping van hoogwaardig kunststof? Een goede terrasoverkapping bied je de mogelijkheid om nog meer te genieten van je tuin. In dit stappenplan lees je hoe je een overkapping bouwt van aluminium materiaal.

Wist je dat je niet altijd zomaar mag bouwen in je tuin of op je balkon? Voor sommige dakkappelen, schuurtjes of overkappingen heb je een vergunning nodig. Op veel gemeentewebsites kun je online een vergunningscheck doen. Vaak is een overkapping vergunningsvrij als je deze aan de achterkant van het huis wilt plaatsen. Doe wel een vergunningscheck, want het kan verschillen per gemeente. Aan de zijkanten gelden weer andere regels, dus dan is de check ook cruciaal. Voor overkappingen aan de voorkant gelden weer strengere regels.

Bepaal waar je een terrasoverkapping wilt bouwen. Wil je een afdak die je kunt bevestigen aan het huis of liever een robuuste, losstaande overkapping? Meet de plek waar straks de overkapping moet komen op. Zo kun je eenvoudig een bouwpakket kiezen met afmetingen die passen bij jouw tuin of terras. Let op: in dit stappenplan laten we zien hoe je een overkapping maakt die je aan je huis monteert.

Heb je een mooie overkapping voor aan je huis gekozen? Bepaal de gewenste hoogte van het muurprofiel op de gevel. Houd hierbij rekening met de constructie van je gevel. Boor in het muurprofiel gaten met een tussenafstand van 80 cm. Hiervoor kun je een gatenzaag (40 mm) gebruiken.

Markeer de gaten op de gevel. Boor gaten in de gevel en bevestig het muurprofiel. Controleer vervolgens of het profiel waterpas staat.

Bepaal waar de staanders moeten komen ten opzichte van het dakgootprofiel. Plaats de staanders in een rechte hoek in het dakgootprofiel en plaats een voetstuk in het uiteinde van de staander. Eventueel kun je een winkelhaak gebruiken om de haaksheid van de hoek te controleren. Bevestig de staanders met schroeven.

Maak van drie latjes een driehoek. Je kunt de latjes bij elkaar houden met lijmklemmen. Deze driehoeken zorgen ervoor dat je de staanders rechtop kunt zetten zonder dat je deze al hebt bevestigd aan de muur. Til het geheel overeind op de plaats waar je de staanders ongeveer wilt monteren.

Neem de twee hoekstijlen en positioneer deze op de gekromde flens van zowel het muurprofiel als het dakgootprofiel. Schuif hierbij de hoekstijl door tot tegen de aanslag. Monteer de profielen aan elkaar.

Zet de voetstukken vast met de bijgeleverde betonschroeven. Gebruik hiervoor een betonboor (6 mm).

Tijd om met de polycarbonaat dakpanelen van de overkapping aan de slag te gaan. Maak aan één open uiteinde van alle dakpanelen een uitsparing van ongeveer 20 mm in beide opstaande randen. Dit doe je met een stanleymes. Breng op beide paneeluiteinden een strook vochtregulerende tape aan. Deze tape reguleert condensvorming in het dakpaneel.

Plaats de eerste middenstijl (de liggers waar je de dakpanelen inlegt) op ongeveer 60 cm afstand van de hoekstijl. Installeer het eerste dakpaneel in de stijlen. De paneelzijde met uitsparing is de zijde van het dakgootprofiel. Hierop wordt het paneelprofiel gemonteerd.

Monteer de eindplaten aan beide zijden van het dakgootprofiel. Gebruik hierbij de sierkapjes om de schroefkoppen weg te werken. Monteer de eindplaten ook aan beide zijden op het muurprofiel. Monteer tot slot de afwerkpanelen. Je terrasoverkapping is klaar voor gebruik!

Gebruikt bij dit advies

Tuinhuizen & overkappingen
Tuinhuizen & overkappingen

Meer klusadvies

afdak voor garage of carport maken
Hoe maak ik een afdak voor mijn garage of carport? stappenplan
8796208922654
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
8830445092894
Hoe kies ik de juiste schutting? keuzehulp
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan