stappenplan

Hoe bouw ik een prieel?

Een mooi tuinprieel of paviljoen in je tuin zorgt ervoor dat je buiten kunt zitten zonder te verbranden of nat te regenen. Slepen met tuinmeubilair? Dat hoeft ook niet meer. Met een stevig, houten prieel in je tuin kun je je tuinmeubelen droog buiten laten staan. Met mooi weer kun je meteen neerstrijken op je terras. Hoe je zo’n prieel of paviljoen bouwt? Dat lees je in dit GAMMA stappenplan.

Een tuinprieel bestaat uit vier staanders, acht dwarsliggers en een schaduwdoek. Leg eerst twee staanders op de grond. Houd tussen de staanders 3 meter afstand. Schroef de twee dwarsliggers aan beide kanten van de staanders haaks vast. Gebruik eerst een winkelhaak om te bepalen of de dwarsliggers inderdaad haaks op de staanders liggen. Let op: de staanders moeten aan de bovenkant nog 65 mm uitsteken. De dwarsliggers mogen aan beide kanten 88 mm uitsteken.

Til de staanders, waar je de dwarsbalken net aan hebt bevestigd, een voor een rechtop. Om de constructie overeind te houden kun je van vier losse latten twee driehoekjes maken en deze met lijmklemmen vastzetten aan de staanders.

Verbind beide zijkanten van het prieel nu aan elkaar door de overige vier dwarsliggers hieraan vast te schroeven. Deze dwarsliggers plaats je ‘op’ de andere dwarsliggers (waar je die 65 mm ruimte over hebt gehouden). Om hier goed bij te kunnen is het handig om een huishoudtrap te gebruiken. Zorg dat je de huishoudtrap op een volledig vlak stuk van je terras plaatst en dat je schoenen draagt zonder gladde zolen. Monteer ook de meegeleverde klosjes tussen de dwarsliggers voor extra stevigheid. De klosjes zorgen er bovendien voor dat de liggers niet krom zullen trekken.

Controleer voor je verdergaat eerst of de staanders recht staan. Dit doe je met een waterpas.

Draai de meegeleverde schroefoogjes op de aangegeven plek aan de binnenkant van de dwarsliggers. Zorg ervoor dat je de schroefoogjes nog niet helemaal aandraait. Je kunt het doek namelijk nog naspannen door de schroefoogjes strakker aan te draaien.

Klik tot slot het doek van het tuinprieel vast door de karabijnhaken die aan het doek vastzitten in de schroefoogjes te schuiven.

Tip!

Waait het hard? Dan is het aan te raden om het doek tijdelijk te verwijderen. Je kunt het doek eenvoudig opbergen in de meegeleverde tas.

Gebruikt bij dit advies

Tuinhuizen & overkappingen
Tuinhuizen & overkappingen

Meer klusadvies

tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
Compostbak maken-thumbnail
Hoe maak ik een compostbak? stappenplan
8796216328222
Hoe maak ik een ombouw voor mijn kliko? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in