stappenplan

Hoe bemest ik mijn gazon?

Wist je dat het bemesten van je gazon noodzakelijk is? Doordat je het gras in je tuin regelmatig maait en maaisel afvoert, voer je ook voedingsstoffen af. Om het gras gezond te houden, moet je het dus voldoende ‘voeden’. Dit doe je door je gazon te bemesten. Met gazonmest creëer je niet alleen mooi, diepgroen gras, maar het zorgt ook voor een dichte grasmat waarin onkruid en mos minder snel groeit.

stap 1

Bepalen wanneer je je gazon moet bemesten

Wanneer moet je je gazon bemesten? Dit hangt af van de mestsoort die je gebruikt. Organische meststoffen strooi je drie tot vier keer per jaar: de eerste keer in maart of april en de laatste keer in oktober, zodat het gazon er in het voorjaar weer tegenaan kan. Kies je voor een snelwerkende gazonmest, zoals kunstmest? Dan is het nodig om tussendoor vaker te strooien. De voedingsstoffen van deze mestsoort zijn namelijk snel uitgewerkt.

Tip!

Maak bij grote gazons altijd gebruik van een strooiwagen.

Tip!

Bemest het liefst aan het begin van de avond of wanneer het droog is. Dus niet als het net geregend heeft of als het gras nog nat is van de ochtenddauw. Het laagje stof dat tijdens het strooien ontstaat kan dan namelijk verbranden. Een tijdje sproeien na het strooien kan natuurlijk ook.

stap 2

Bereken hoeveel mest je nodig hebt

Meet je gazon op en verdeel het in gelijke vlakken. Reken per vlak uit (lengte keer breedte) hoe groot dit is en bepaal vervolgens met een maatbeker hoeveel mest je per vlak nodig hebt.

stap 3

Het gazon bemesten met organische mest

Organische meststoffen bestaan uit natuurlijk meststoffen, zoals de veelgebruikte gedroogde koemestkorrel. Een gazon bemesten met organische meststoffen heeft veel voordelen. Het is niet alleen een goede voedingsbron voor de plant, maar deze mestsoort verbetert ook de structuur van de bodem. Zeker op zandgrond is organische mest een goede aanvulling. Het duurt misschien iets langer voor je resultaat ziet, maar deze mestsoort werkt wel langer door.

stap 4

Het gazon bemesten met kunstmest

Ga je voor kunstmest? Dit is een anorganische meststof die oplosbaar is in water. Eenmaal opgelost kan deze meststof dan ook direct opgenomen worden door het gras. Hierdoor krijgt je gazon direct een snelle groeispurt. Strooi de kunstmest gelijkmatig over je gazon. Maai na het strooien de grasmat met regelmaat. Door de diverse maaibeurten wortelt het gras mooi dicht en krijgen onkruid en mos minder kans. De nadelen van kunstmest? Het werkt hooguit een maand en het levert geen bijdrage aan het verbeteren van de bodem.

stap 5

Kalk strooien op je gazon

Naast het bemesten is het ook aan te raden om kalk te strooien op je gazon. Kalk wordt gestrooid om de verzuring van de grond – en daarmee de groei van mos – tegen te gaan. Bij een zure grond kan gras niet goed groeien, omdat het bodemleven niet optimaal is en er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn. Kalk strooien zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond verbetert. Daarnaast maakt het de grond ook luchtig. Strooi jaarlijks kalk in de late winter, bijvoorbeeld in januari of februari. Voor een goed resultaat moet tussen het strooien van kalk en mest minimaal zes weken zitten.

Tip!

Je kunt natuurlijk ook kiezen van gazonmest waar al kalk aan toe is gevoegd.

Tip!

Kies voor kalk waar magnesium aan is toegevoegd. Magnesium zorgt voor een mooie, diepgroene kleur.

stap 6

Het gazon besproeien

Besproei, na het bemesten, je gazon met voldoende water. Gebruik hiervoor een tuinslang die je naar boven richt. Zo lijkt het op vallend regenwater. Besproei het gras na ongeveer een halfuur nog een keer.

Tip!

De eerste 24 uur na het bemesten mag het gazon niet belopen worden.

Gebruikt bij dit advies

Grond & meststoffen
Grond & meststoffen

Benodigdheden

Meer klusadvies

gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
tips-heg-snoeien-thumbnail
Tips bij het snoeien van een heg stappenplan
gazon-aanleggen-en-onderhouden-thumbnail
Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen stappenplan