Heb je last van onkruid in je gazon? Een beetje onkruid is niet erg. Maar als je de wildgroei van paardenbloemen of klavertjes niet in de gaten houdt, kan onkruid de overhand krijgen. Wist je dat onkruid in een kortgewiekt gazon makkelijker groeit? Maai je gazon dus nooit te kort. Onkruid wordt bovendien vaak verspreid door vogels. GAMMA legt uit hoe je onkruid verwijdert en hoe je nieuwe onkruidgroei voorkomt.
Onkruid in de tuin is geen fraai gezicht. Daarnaast kan het je sierplanten of groenten in de weg staan en de groei daarvan belemmeren. Onkruid verwijderen is nodig om te voorkomen dat het onkruid je tuin overwoekert en andere planten in de weg staat.
Onkruid wieden kan met de hand of met een schoffel. Vooral eenjarige onkruiden verwijder je effectief door regelmatig te schoffelen. Gebruik een handschoffel op moeilijk bereikbare plekken; bijvoorbeeld in een volle border of tussen kleine groenteplantjes in de moestuin.
Begin op tijd met schoffelen! Hoe kleiner de plantjes zijn, hoe gemakkelijker onkruid verwijderen gaat.
Onkruid verwijderen is het meest effectief als je het onkruid met wortel en al verwijdert. Gebruik bij onkruiden met een diepe penwortel - zoals paardenbloemen - een onkruidsteker. Ga ergonomisch te werk met een onkruidsteker met een telescopische steel of een onkruidsteker met een ergonomisch handvat.
Onkruid verwijderen kan ook met bestrijdingsmiddel. Kies in dit geval het juiste middel en ga altijd voor een verantwoord en milieuvriendelijk product. Hiermee bescherm je het milieu, de andere planten in je tuin én je eigen gezondheid.
Onkruid verwijderen met een onkruidbrander is een effectieve en milieuvriendelijke manier. Wel moet je met een onkruidbrander opletten dat je niet de andere planten in je tuin hiermee beschadigt; in de border is deze methode daarom meestal minder geschikt. Bij onkruid tussen de tegels is een onkruidbrander wel een heel goede oplossing.
Onkruid voorkomen is natuurlijk nóg beter dan onkruid verwijderen. Onkruid voorkomen doe je door de grond af te dekken, zodat er geen licht en water bij de onkruidzaden in de grond kan en het onkruid zich niet kan ontwikkelen en verspreiden. Dek de grond af met anti-worteldoek, karton of een mulchlaag. Deze mulchlaag kan bijvoorbeeld bestaan uit houtsnippers of cacaodoppen.
Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Bereid de grond voor door deze eerst af te dekken met anti-worteldoek of karton.
Hoe meer planten in de tuin, hoe minder ruimte onkruid heeft. Bodembedekkers zoals klimop of maagdenpalm bedekken de grond waardoor onkruid in de tuin minder snel kans heeft. Een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing dus om onkruid in je tuin te voorkomen!
Onkruid in je tuin verwijderen kan alleen als je het onkruid als dusdanig herkent. Het begrip onkruid is voor iedereen weer anders: wat de een onkruid vindt, vindt de ander misschien een mooie plant. Je herkent onkruid over het algemeen aan de onaangename eigenschappen; zo kan een plant bijvoorbeeld heel gemeen prikken (denk aan brandnetels of distels) of zich ongevraagd enorm snel verspreiden (heermoes of zevenblad bijvoorbeeld). Hoe je onkruid snel en gemakkelijk herkent? Je leest het hier!