stappenplan

Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon?

Heb je last van onkruid in je gazon? Een beetje onkruid is niet erg. Maar als je de wildgroei van paardenbloemen of klavertjes niet in de gaten houdt, kan onkruid de overhand krijgen. Wist je dat onkruid in een kortgewiekt gazon makkelijker groeit? Maai je gazon dus nooit te kort. Onkruid wordt bovendien vaak verspreid door vogels. GAMMA legt uit hoe je onkruid verwijdert en hoe je nieuwe onkruidgroei voorkomt.

Stap 1 - Het onkruid met de hand verwijderen

Trek kleine hoeveelheden onkruid – meestal is dit kleefkruid of brandnetel – met de hand uit je gazon, of gebruik een onkruidsteker. Trek of steek onkruid met wortel en al uit de grond. Juist de wortelonkruiden, zoals paardenbloemen of kruipende boterbloemen, zijn erg hardnekkig. De stukjes die achterblijven in de grond groeien namelijk weer uit tot een nieuwe plant.

Tip!

Verwijder ook het onkruid uit de borders in je tuin. Zodra deze gaan bloeien, verspreiden de zaden zich over het gazon. Gebruik voor de borders een speciale onkruidhak met lange steel: zo voorkom je dat je steeds moet bukken tijdens de klus.

Stap 2 - Het onkruid met onkruidbestrijdingsmiddel verwijderen

Maak je liever gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen? Er bestaan synthetische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen, verkrijgbaar in bijvoorbeeld sprays of in concentraat. Een concentraat los je op in water en verspreid je met een drukspuit. Een spray spuit je direct op het onkruid, wat meteen resultaat geeft.

Tip!

Gebruik onkruidproducten vanaf 15 graden Celsius en op een droge dag (minimaal 24 uur geen regenval).

Stap 3 - Onkruid in je gazon voorkomen

Onkruid in je gazon is vaak een gebrek aan licht, kalk of voeding. Bemest je gazon daarom in het voorjaar, de zomer en het najaar. Hierdoor is het gazon beter bestand tegen onkruidvorming. Gebruik organische meststoffen met een langdurige werking die voor een regelmatige groei zorgen.

Strooi ook kalk in het vroege voorjaar, zodat je de zuurgraad verlaagt en de grond de voeding beter opneemt. Herhaal dit in het najaar. De ideale pH-waarde voor grasplanten ligt tussen de 5,5 en 6,5. Van klaverplanten is dit rond de 4,5. Strooi je geen kalk? Dan hebben klaverplanten en ander onkruid de ideale omstandigheden om snel te groeien.

Tip!

Maak in het voorjaar gebruik van gazonmest met kalk.

Stap 4 - Je gazon regelmatig maaien

Maai je gazon regelmatig. Zo kunnen de graswortels zich goed vertakken, waardoor je gazon mooi dichtgroeit en onkruiden minder ruimte hebben om te wortelen. Het opkomende onkruid wordt ook steeds weer afgemaaid. Veel onkruidplanten raken hierdoor uiteindelijk uitgeput.

Gebruikt bij dit advies

Onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding

Meer klusadvies

Klusadvies - Tuin - Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? stappenplan
8878852014110
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
F-1327011
Tips voor het maaien van gras stappenplan
8947783729182
Tips voor het zaaien van gras stappenplan
Thumbnail - Grindpad aanleggen
Tips voor het aanleggen van een grindpad stappenplan