stappenplan

Tips voor het aanleggen van een grindpad

Met een grindpad maak je een makkelijke én mooie doorgang door de tuin. Een grindpad aanleggen is niet moeilijk: het begint met de grond voorbereiden, vervolgens ga je een fundering leggen, dan een rand van opsluitbanden plaatsen en tot slot het tuingrind verdelen. Kiezen voor een grindpad in je tuin is bovendien duurzaam: het zorgt ervoor dat regenwater in de grond trekt, zodat je wateroverlast eenvoudig voorkomt.

stap 1

Bepalen waar het grindpad moet komen

Bedenk waar en hoe breed je het grindpad wilt hebben. Zet met tuinpaaltjes het grindpad uit in je tuin. Span een draad tussen de paaltjes.

stap 2

De ondergrond schoonmaken en uitgraven

Maak de ondergrond van waar het pad moet komen schoon en vlak met een bezem en stoffer en blik. Verwijder eventuele oneffenheden en onkruiden. Graaf de grond tot circa 40 cm uit.

stap 3

Een strook uitgraven en de opsluitbanden op maat zagen

Graaf onder het gespannen draad een strook uit die even diep is als de hoogte van de gekozen opsluitbanden. Snijd of zaag de opsluitbanden vervolgens in de lengte op maat.

stap 4

Metselzand aanbrengen en de opsluitbanden plaatsen

Breng, voordat je de opsluitbanden in de uitgegraven sleuf plaatst, een bedding aan van circa 7 á 8 cm metselzand. Plaats de stenen vervolgens stuk voor stuk in de sleuf.

Klop de opsluitbanden op hun plaats met een rubberen hamer. Controleer regelmatig of deze zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.

stap 5

Rondom de opsluitbanden extra metselzand aanbrengen

Verdeel rondom de aangebrachte opsluitbanden nog een laag metselzand. Druk dit goed aan. Laat het metselzand goed uitharden voordat je verdergaat met de volgende stap.

stap 6

Een anti-worteldoek plaatsen

Leg een anti-worteldoek op het uitgegraven pad. Gebruik een breekmes om het anti-worteldoek op maat te snijden. Zorg bij de naden voor een overlap van minstens 15 cm. Let erop dat het anti-worteldoek overal goed aansluit. Dit is het begin van een goede fundering voor je grindpad, om te voorkomen dat het grind later wegzakt.

stap 7

Een laag steenslag of betonpuin storten en aandrukken

Stort op het anti-worteldoek een dikke laag – ruim 20 cm – steenslag 0/20 of betonpuin (0/40). Druk de laag goed aan. Dit doe je met een trilplaat.

Verdeel over deze laag zo’n 5 cm metselzand. Druk ook de laag metselzand weer goed aan met de trilplaat.

stap 8

Het grind verdelen

Leg grindroosters op de verstevigde ondergrond en vul de roosters met het grind. Zorg dat er ook een laag materiaal bovenop de grindroosters ligt; 3 cm is genoeg.

Liever geen grindroosters gebruiken? Stort het grind dan direct op de aangelegde fundering. Stort het grind met een kruiwagen en verdeel gelijkmatig over het pad. Egaliseer het met een hark. Zorg voor een laag van 5 tot 8 cm grind.

Tip!

Kies je voor grindroosters? Ga dan voor grindroosters die aan de onderkant zijn voorzien van een water- en luchtdoorlatend anti-worteldoek om onkruidgroei te voorkomen.

Gebruikt bij dit advies

Grind & siergrind
Grind & siergrind

Meer klusadvies

8865638449182
Tips voor het aanleggen van een oprit met grind stappenplan
Hoe herstel ik mijn gazon?
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
F-1327011
Tips voor het maaien van gras stappenplan
8947783729182
Tips voor het zaaien van gras stappenplan
8878852014110
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan