stappenplan

Tips voor het maken van een grindpad

Met een grindpad maak je een makkelijke én mooie doorgang door de tuin. Een grindpad aanleggen is niet moeilijk: het begint met de grond voorbereiden, vervolgens ga je een fundering leggen, dan een rand van opsluitbanden plaatsen en tot slot het tuingrind verdelen. Een grindpad in je tuin is bovendien duurzaam. Het zorgt ervoor dat regenwater in de grond trekt en zo voorkom je wateroverlast.

Locatie van het grindpad bepalen
stap 1

Bepaal waar het grindpad moet komen

Bedenk waar en hoe breed je het grindpad wilt hebben. Zet met tuinpaaltjes het grindpad uit in je tuin en span een draad tussen de paaltjes.

Ondergrond schoonmaken en uitgraven
stap 2

De ondergrond schoonmaken en uitgraven

Maak de ondergrond waar het grindpad komt schoon en maak het vlak met een bezem en stoffer en blik. Verwijder eventuele oneffenheden en onkruid. Graaf de grond tot ongeveer 40 cm uit.

Strook uitgraven en de opsluitbanden op maat zagen
stap 3

Een strook uitgraven en de opsluitbanden op maat zagen

Graaf onder het gespannen draad een strook uit die even diep is als de hoogte van de gekozen opsluitbanden. Snijd of zaag vervolgens de opsluitbanden in de lengte op maat.

Metselzand aanbrengen
stap 4

Metselzand aanbrengen en de opsluitbanden plaatsen

Voordat je de opsluitbanden in de uitgegraven sleuf plaatst, breng je een bedding aan van ongeveer 7 tot 8 cm metselzand. Plaats de stenen vervolgens stuk voor stuk in de sleuf. Klop de opsluitbanden op hun plaats met een rubberen hamer en controleer regelmatig of deze zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.

Extra metselzand aanbrengen
stap 5

Extra metselzand aanbrengen rondom de opsluitbanden

Verdeel rondom de aangebrachte opsluitbanden nog een laag metselzand en druk het goed aan. Laat het metselzand goed uitharden voordat je verdergaat met de volgende stap.

Anti-worteldoek plaatsen
stap 6

Een anti-worteldoek plaatsen

Leg een anti-worteldoek op het uitgegraven pad. Gebruik een breekmes om het anti-worteldoek op maat te snijden. Zorg bij de naden voor een overlap van minimaal 15 cm. Let erop dat het anti-worteldoek overal goed aansluit. Dit is het begin van een goede fundering voor je grindpad, om te voorkomen dat het grind later wegzakt.

Een laag steenslag of betonpuin storten en aandrukken
stap 7

Een laag steenslag of betonpuin storten en aandrukken

Stort op het anti-worteldoek een dikke laag -ruim 20 cm- steenslag (0/20) of betonpuin (0/40). Druk de laag goed aan met een trilplaat. Verdeel over deze laag zo’n 5 cm metselzand. Druk ook de laag metselzand weer goed aan met de trilplaat.

Het grind verdelen
stap 8

Het grind verdelen

Leg grindroosters op de verstevigde ondergrond en vul de roosters met het grind. Zorg dat er ook een laag materiaal bovenop de grindroosters ligt (3 cm is genoeg). Liever geen grindroosters gebruiken? Breng het grind dan direct op de aangelegde fundering aan. Stort het grind met een kruiwagen en verdeel het gelijkmatig over het pad. Egaliseer het met een hark. Zorg hierbij voor een laag van 5 tot 8 cm grind.

Tip!

Kies je voor grindroosters? Ga dan voor grindroosters die aan de onderkant zijn voorzien van een water- en luchtdoorlatend anti-worteldoek. Zo voorkom je onkruidgroei.

Grind schoonmaken

Hark het grind regelmatig om onkruid te verwijderen. Als het grind na verloop van tijd vies wordt, kun je het grind schoonmaken door het in kleine hoeveelheden in een speciekuip om te spoelen met water. Vervolgens verzamel je het in een kruiwagen en spreid je het over het pad uit.

Gebruikt bij dit advies

Grind & siergrind
Grind & siergrind

Meer klusadvies

oprid-grind-thumbnail
Tips voor het aanleggen van een oprit met grind stappenplan
Hoe onderhoud ik mijn gazon?
Hoe onderhoud ik mijn gazon? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
gazon-bemesten-thumbnail
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in