stappenplan

Tips voor het aanleggen van een oprit met grind

Een oprit van grind kan veel verdragen. Dat is ook nodig, want een auto weegt nogal wat! Een eigen oprit aanleggen van grind is niet ingewikkeld: je begint met het voorbereiden van de grond en het plaatsen van opsluitbanden. Vervolgens maak je een stevige fundering, waarna je het grind kunt storten en verdelen. Wist je dat grind bovendien een erg duurzame keuze is? Grind zorgt ervoor dat regenwater in de grond trekt – zo voorkom je wateroverlast.

stap 1

De plek van de oprit bepalen

Bedenk waar de oprit moet komen en hoe breed deze moet zijn. Baken met tuinpaaltjes de oprit af in je tuin. Span een draad tussen de paaltjes.

stap 2

De ondergrond vlak maken

Maak de ondergrond vlak en verwijder eventuele oneffenheden en onkruiden. Graaf de grond tot circa 45 cm uit. Zorg dat de ondergrond schuin afloopt – dit is belangrijk voor een goede afwatering. De ideale hellingsgraad is 1 tot 2 cm per meter. Check dit met een waterpas.

stap 3

Een anti-worteldoek plaatsen

Leg een anti-worteldoek op de ondergrond. Gebruik een breekmes om het anti-worteldoek op maat te snijden. Zorg bij de naden voor een overlap van minstens 15 cm.

stap 4

Een strook uitgraven

Graaf onder het gespannen draad een strook uit die even diep is als de hoogte van de gekozen opsluitbanden, waarmee je straks de zijkanten van je oprit uitlegt. Door deze stenen blijft het grind goed op z’n plek.

stap 5

Het metselzand aanbrengen en de opsluitbanden plaatsen

Breng nu eerst een bodem aan van circa 7 á 8 cm metselzand. Plaats de opsluitbanden vervolgens stuk voor stuk in de uitgegraven strook.

Klop de stenen aan met een rubberen hamer. Check regelmatig of de opsluitbanden zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.

stap 6

Rondom de opsluitbanden extra metselzand aanbrengen

Verdeel rondom de aangebrachte opsluitbanden nog een extra laag metselzand. Druk dit goed aan. Laat het metselzand goed uitharden voordat je verdergaat met de volgende stap.

stap 7

Een laag steenslag of betonpuin storten en aandrukken

Stort op het anti-worteldoek (zie stap 3) een dikke laag – ruim 20 cm – steenslag 0/20 of betonpuin (0/40). Druk de laag goed aan. Dit doe je met een trilplaat.

Verdeel over deze laag zo’n 15 cm metselzand. Druk ook de laag metselzand weer goed aan met de trilplaat.

stap 8

Het grind verdelen over de oprit

Leg grindroosters op de verstevigde ondergrond en vul de roosters met het grind. Zorg dat er ook een laag materiaal bovenop de grindroosters ligt; 3 cm is genoeg.

Gebruik je liever geen grindroosters? Stort het grind dan direct op de aangelegde fundering. Stort het grind met een kruiwagen en verdeel gelijkmatig over de oprit. Egaliseer het met een hark. Zorg voor een laag van minimaal 8 cm grind.

Tip!

Kies je voor grindroosters? Ga dan voor grindroosters die aan de onderkant zijn voorzien van een water- en luchtdoorlatend anti-worteldoek. Zo voorkom je onkruidgroei.

Gebruikt bij dit advies

Grind & siergrind
Grind & siergrind

Meer klusadvies

grindpad-aanleggen-Thumbnail
Tips voor het maken van een grindpad stappenplan
Hoe onderhoud ik mijn gazon?
Hoe onderhoud ik mijn gazon? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
gazon-bemesten-thumbnail
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in