stappenplan

Hoe verwijder ik mos in mijn gazon?

Heb je last van mos in je gazon? Dit heeft meestal te maken met een gebrek aan licht, kalk, voeding of een combinatie hiervan. Mos verwijder je met een verticuteermachine, of door gebruik te maken van antimosmiddel. GAMMA legt uit hoe je dit precies doet en hoe je mosgroei in het vervolg voorkomt.

Stap 1 - Het mos bestrijden

De beste periode om mos in het gazon te bestrijden is in maart en april of in september en oktober. Heb je een kleine tot gemiddelde hoeveelheid mos in je gazon? Maak dan gebruik van een gazonmeststof die tegelijkertijd het mos bestrijdt.

Heb je erg veel last van mosgroei in je gazon? Bestrijd mos dan plaatselijk met een antimosmiddel. Maai het gras een paar dagen voor het toedienen van het antimosmiddel en zorg dat alle resten goed zijn afgevoerd. Breng het antimosmiddel aan op de probleemzones.

Let op!

Gebruik antimosmiddel alleen op een volgroeid gazon en zeker niet op een gazon dat pas is aangelegd.

Tip!

Pas het antimosmiddel het liefst tien dagen voor het verticuteren toe.

Stap 2 - Je gazon ontmossen

Is het mos na een aantal dagen zwart geworden? Verwijder het dan door te verticuteren of te harken met een verticuteerhark. Verticuteren zorgt er niet alleen voor dat je je gazon ontmost, maar ook dat je de viltlaag verwijdert. Verticuteer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar.

Tip!

De kale plekken die door het verticuteren ontstaan, kan je herstellen door te bemesten en bij te zaaien.

Stap 3 - Je gazon bemesten om mos te voorkomen

Mos en onkruid zijn vaak een gebrek aan licht, kalk of voeding. Bemest je gazon daarom in het voorjaar, de zomer en het najaar. Hierdoor is het gazon beter bestand tegen onkruid- en mosvorming en minder vatbaar voor kale plekken. Gebruik organische meststoffen met een langdurige werking die voor een regelmatige groei zorgen.

Stap 4 - Kalk strooien op je gazon

Kalk is een hulpmiddel om de zuurgraad van je grond te verlagen. Mos groeit goed op zure grond, maar grasplanten niet. De ideale PH-waarde voor grasplanten ligt tussen de 5,5 en 6,5.

Controleer regelmatig met een pH-meter of de zuurgraad nog optimaal is. Strooi kalk in het vroege voorjaar, zodat je de zuurgraad verlaagt en de grond de voeding beter opneemt. Herhaal dit in het najaar. Zo zorg je ervoor dat het mos in de winter minder kans krijgt.

Tip!

Maak in het voorjaar gebruik van gazonmest met kalk.

Stap 5 - Je gazon beluchten

Op een dichtgeslagen bodem vormt mos sneller een probleem. Blijft er water op je gazon staan? Belucht dan je gazon door met een mestvork gaatjes in het gazon te prikken. Daarnaast wordt je gazon door te verticuteren ook lekker luchtig en is de kans dat het gazon dichtslibt veel kleiner.

Stap 6 - Je gazon regelmatig maaien

Maai je gazon regelmatig. Houd er wel rekening mee dat een te kort gemaaide grasmat gevoeliger is voor mos. Stop eind oktober met maaien en laat het gras voor de winter 6 centimeter hoog staan. Mos krijgt dan geen licht en minder kans om te groeien.

Gebruikt bij dit advies

Onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding

Benodigdheden

Meer klusadvies

F-1327011
Tips voor het maaien van gras stappenplan
8947783729182
Tips voor het zaaien van gras stappenplan
8878852014110
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
8865638449182
Tips voor het aanleggen van een oprit met grind stappenplan
Thumbnail - Grindpad aanleggen
Tips voor het aanleggen van een grindpad stappenplan