stappenplan

Hoe kan ik kale plekken in het gras bijzaaien?

Kale plekken in het gras bijzaaien is vaak nodig na het verticuteren. Maar ook door veelvuldig gebruik van een gazon kunnen er bruine of kale plekken in het gras ontstaan. Door het zaaien van nieuw gras groeien ze snel weer dicht, krijgen onkruid en mos minder kans en oogt je gazon snel weer als nieuw. Hoe je gras het beste kunt bijzaaien lees je in dit handige stappenplan.


Wanneer moet ik gras bijzaaien?

Gras bijzaaien kun je het beste doen in het voorjaar: in april en mei, of in het najaar: in september en oktober. Dit zijn ook de maanden dat je een gazon gaat verticuteren; perfect dus om na de klus meteen de kale plekken bij te zaaien. Is je gazon er erg slecht aan toe? Je kunt in deze maanden ook aan de slag met een nieuw gazon aanleggen. Kies een windstille dag uit voor het bijzaaien van gras.

Tip!

Alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden zal graszaad ontkiemen. Bij lagere temperaturen kun je beter even wachten met gras bijzaaien.

gras maaien
stap 1

Maai het gras

Voordat je het gras gaat bijzaaien, is het slim om het gras eerst te maaien. Dan is er meer kale grond zichtbaar, waardoor je precies ziet waar de kale plekken in het gras zitten.

gele plekken uit gras verwijderen
stap 2

Oud gras verwijderen en de grond losharken

Hark de kale plekken wat los en verwijder waar nodig onkruid, stenen en oude grasresten. Zitten er bruine of gele plekken in het gazon? Steek de slechte delen dan eerst uit met een spade. Doe dit zo diep dat je de graswortels meeneemt.

gazon gaten opvullen met grond
stap 3

Vul de gaten op met nieuwe grond

Vul de gaten en kuilen in het gazon op met grond. Meng eventueel wat tuinaarde, potgrond of compost door de ondergrond, zo houdt de aarde het water beter vast en drogen de graszaden minder snel uit. Egaliseer de grond zoveel mogelijk.

graszaad kiezen
stap 4

Graszaad kiezen

Kies een speciaal graszaad voor gazonherstel. Dit graszaad ontkiemt snel en is voorzien van een speciale coating die voorkomt dat de zaadjes wegwaaien of wegspoelen tijdens het sproeien. Het mengsel bestaat uit verschillende soorten graszaad, waardoor er altijd wel een grassoort tussen zit die past bij jouw grondsoort.

kale plek gras bijzaaien
stap 5

Gras bijzaaien

Zaai het graszaad royaal in. Achter op de verpakking lees je hoeveel graszaad je het beste kunt gebruiken. Hark de zaden lichtjes in en druk ze stevig aan, bijvoorbeeld door met je vlakke handen op de aarde te kloppen. Betreed het gazon de eerste vier weken niet, zo kan het gras herstellen.

gazon sproeien
stap 6

De nazorg

Onder invloed van licht, warmte en vocht zullen de zaden binnen twee weken gaan wortelen en beginnen met groeien. Is er geen regen op komst? Dan kun je de sproeier regelmatig even kort aanzetten. Met name in de eerste weken na het gras bijzaaien is het belangrijk dat je niet te veel in één keer sproeit, anders spoelen de zaden op een hoopje bijeen. Na zo'n vier weken mag je voor het eerst weer gaan grasmaaien. Dit stimuleert het uitstoelen van de grasplantjes. Maaibeurt na maaibeurt zullen de kale plekken langzaam verdwijnen.

Tip!

Wil je weten hoe je het gazon gezond en groen houdt? Lees hier ons handige stappenplan.

Benodigdheden

Gereedschappen (3)


Veelgestelde vragen over het bijzaaien van gras

Hoe herstel je je gras na droogte?

Om je gras te kunnen herstellen na droogte is het belangrijk je gazon eerst te verticuteren. Hierdoor wordt het dode gras weggehaald en krijgt de bodem meer lucht. Vervolgens bezaai je de beschadigde stukken van het gazon. Om het graszaad te helpen kun je je gazon extra bemesten. Zorg ervoor dat je gazon voldoende vocht krijgt.

Hoe herstel je je gras na de winter?

Zodra de winter voorbij is, kun je het beste beginnen met je gras te verticuteren. (Let op: doe dit pas zodra de bodemtemperatuur 10 of meer graden is). Zodra je hebt geverticuteerd kun je de kale plekken van je gazon bijzaaien en het hele gazon bemesten.

Hoe herstel je verbrand gras?

Mocht je gras verbrand zijn, dan is het vaak voldoende om het gras te bemesten. Ook is het belangrijk om het gras extra te besproeien. Het gazon zal zich uiteindelijk zelf herstellen.

Hoe lang mag je niet op je gras lopen na het bijzaaien?

Bij goede omstandigheden heeft graszaad twee tot drie weken nodig om te ontkiemen. Het is dan ook verstandig om het gras zo'n vier weken na het bijzaaien niet te betreden.

Kan je gras zaaien over bestaand gras?

Bijzaaien of doorzaaien doe je op een bestaand gazon. Hierdoor worden kale plekken opgevuld en krijg je weer een mooi gazon.

Hoe kun je geel gras herstellen?

Geel gras kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg water geeft, het liefst in de vroege ochtenduren. Daarnaast kan gebrek aan voeding een teken zijn. Gebruik een meststof dat geschikt is voor jouw type gras en volg de aanbevolen hoeveelheid goed op. Ook te weinig zonlicht kan geel gras veroorzaken.

Hoe kun je bruin gras herstellen?

Bruin gras kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is gebrek aan water. Zorg er dus altijd voor dat je gazon voldoende water krijgt. Ook schimmels kunnen zorgen voor bruin gras. Deze kun je, indien nodig, bestrijden met fungiciden. Het kan nodig zijn om kale plekken opnieuw te zaaien.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - gazon onderhouden - thumbnail
Hoe moet ik mijn gazon onderhouden? stappenplan
gazon-verticuteren-thumbnail
Hoe moet ik gras verticuteren? stappenplan
onkruid-verwijderen-thumbnail
Onkruid verwijderen stappenplan
gazon-sproeien-thumbnail
Gazon sproeien inspiratie
Dit stappenplan komt voor in