stappenplan

Hoe kan ik kale plekken in het gras bijzaaien?

Kale plekken in het gras bijzaaien, is vaak nodig na het verticuteren. Maar ook door veelvuldig gebruik van een gazon kunnen er kale plekken of bruine plekken in het gras ontstaan. Door het bijzaaien van nieuw gras groeien de kale plekken snel weer dicht, krijgen onkruid en mos minder kans en oogt je gazon snel weer als nieuw.Wanneer moet ik gras bijzaaien?

De beste periode voor gras bijzaaien is in het voorjaar, in april en mei, of in het najaar, in september en oktober. Dit zijn precies ook de maanden dat je een gazon gaat verticuteren; perfect dus om na de klus meteen de kale plekken bij te zaaien. Is je gazon er erg slecht aan toe? Je kunt in deze maanden ook aan de slag met een nieuw gazon inzaaien. Kies een windstille dag uit voor gras bijzaaien.

Tip!

Alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden zal graszaad ontkiemen. Bij lagere temperaturen kun je beter even wachten met gras bijzaaien.

stap 1

Kale plekken bijzaaien: eerst grasmaaien

Voordat je het gras gaat bijzaaien, is het slim om het gras eerst te maaien. Na het grasmaaien is er meer kale grond zichtbaar, waardoor je precies ziet waar de kale plekken in het gras zitten.

stap 2

Oud gras verwijderen en de grond losharken

Hark de kale plekken wat los en verwijder zo nodig onkruiden, stenen en oude grasresten. Zitten er bruine of gele plekken in het gazon? Steek de slechte delen dan eerst uit met een spade; doe dit zo diep dat je de graswortels meeneemt

stap 3

Vul de gaten op met nieuwe grond

Vul de gaten en kuilen in het gazon op met grond. Meng eventueel wat tuinaarde, potgrond of compost door de ondergrond, zo houdt de aarde het water beter vast en drogen de graszaden minder snel uit. Egaliseer de grond zoveel mogelijk.

stap 4

Graszaad kiezen

Kies een speciaal graszaad voor gazonherstel. Dit graszaad ontkiemt erg snel en is voorzien van een speciale coating die voorkomt dat de zaadjes wegwaaien of wegspoelen tijdens het sproeien. Het mengsel bestaat uit verschillende soorten graszaad, waardoor er altijd wel een grassoort tussen zit die past bij jouw grondsoort.

stap 5

Gras bijzaaien

Zaai het graszaad royaal in. Achter op de verpakking lees je hoeveel graszaad je het beste kunt gebruiken. Hark de zaden lichtjes in en druk ze stevig aan, bijvoorbeeld door met je vlakke handen op de aarde te kloppen.

stap 6

Gras bijzaaien: de nazorg

Onder invloed van licht, warmte en vocht zullen de zaden binnen twee weken gaan wortelen en beginnen met groeien. Is er geen regen op komst, dan kun je de sproeier regelmatig even kort aanzetten. Met name in de eerste weken na het gras bijzaaien, is

het belangrijk dat je niet te veel in één keer sproeit, anders spoelen de zaden op een hoopje bijeen. Na circa vier weken mag je voor het eerst beginnen met grasmaaien, dit stimuleert het uitstoelen van de grasplantjes. Maaibeurt na maaibeurt zie je de kale plekken langzaam verdwijnen.

Tip!

Betreed het groeiende gras de eerste vier weken niet!

Benodigdheden

Gereedschappen (3)
Dit stappenplan komt voor in