inspiratie

Gazon sproeien

Een gazon sproeien in de zomermaanden is nodig om het gras in je tuin groen en veerkrachtig te houden. Met deze tips bewater je het gras zo efficiënt en duurzaam mogelijk, zonder dat het ten koste gaat van je mooie groene grasmat. Ook helpen we je bij het kiezen van de juiste gazonsproeier.

Gazon sproeien: waarom en hoe vaak?
Is het eigenlijk wel nodig om een gazon te sproeien? Om in een periode van droogte het gras frisgroen en veerkrachtig te houden wel. Een gezond gazon blijft mooi groen en laat weinig ruimte over voor mos en onkruid.

Met de steeds hetere zomers van afgelopen jaren is het wel aan te raden om spaarzaam om te gaan met leidingwater. Dit kun je doen door op het juiste tijdstip te sproeien, de juiste gazonsproeier te kiezen en door lang genoeg te sproeien.

'Lang genoeg je gazon sproeien?', horen wij je denken. Dat is toch juist niet duurzaam? Toch wel. Het is namelijk beter om één of twee keer per week de sproeier langdurig aan te laten staan (minimaal een uur), dan elke dag een kwartier. Hierdoor wortelt het gras dieper en gaat het zelf op zoek naar water. Het gras wordt minder lui en daar heb je op de lange termijn profijt van.

Tip!

laats een regenmeter en sproei het gras tot er 10 tot 15 millimeter water in zit.

Sproeien op het juiste tijdstip
Overdag in de volle zon je gazon sproeien, is als dweilen met de kraan open. De helft van het water verdampt immers meteen weer. Daarom is het slimmer om in de ochtend of avond te sproeien. In de avond je gazon sproeien is het meest effectief: het gras heeft dan de hele nacht om het water op te nemen.

Dit geldt overigens niet voor tuinplanten; die hebben even de tijd nodig om op te drogen omdat de natte bladeren een broeiplek vormen voor schimmels. Bewater deze liever in de ochtend.

Tip!

Hittegolf op komst? Je kunt je gazon alvast 'vooruit sproeien' door vooraf een paar dagen extra te sproeien. Tijdens de hittegolf zelf kun je dan gerust een paar dagen van huis gaan.

Nieuwe graszoden sproeien
Nieuw gelegde graszoden vragen de eerste zes weken om extra water, maar hebben met name de eerste twee weken veel aandacht nodig. Bij extreme hitte en droogte kan dat soms betekenen dat je wel drie keer per dag je gazon moet sproeien. Zelfs overdag sproeien is dan soms toch nodig; dit is inderdaad niet efficiënt, maar alles om uitdroging van je nieuwe zoden te voorkomen.

Gazonsproeier kiezen
Hoe ga je je gazon sproeien? Met een zwenksproeier, een cirkelsproeier, een verzonken sproeier of een fluisterstille (verzonken) turbinesproeier? Bij het kiezen van de juiste gazonsproeier kies je een sproeisysteem dat het beste bij jou en je tuin past.

Allereerst is het handig om te kijken of je met een tuinslang wilt gaan werken of een ondergrondse installatie gaat aanleggen.

Gazonsproeier voor een klein gazon
Ga je een klein en rechthoekig gazon sproeien, dan is een zwenksproeier die je aansluit op de tuinslang ideaal. Deze kun je vaak precies afstellen op de afmetingen van je gazon. Soms is het nodig om hem te verplaatsen, maar je kunt ook een tweede zwenksproeier gebruiken.

Gazonsproeier voor een groot gazon
Een alternatief voor de zwenksproeier is de multisproeier, waarmee je zowel een vierkant als een cirkelvorm of halve cirkel kunt besproeien. Op deze manier gaat er geen druppel verloren aan eventuele paden of terrassen. Een groter oppervlak besproeien, kan ook met een cirkelsproeier of een fluisterstille turbinesproeier.

De turbinesproeier en de multisproeier zijn er ook in verzonken varianten. Deze sproeiers worden aangesloten op een vaste ondergrondse installatie. Ideaal, want zo hoef je nooit meer met de tuinslang te slepen.

Tip!

Wil je nog efficiënter sproeien én het jezelf makkelijker maken? Met een besproeiingscomputer stuur je de bewatering op afstand aan, terwijl een bodemsensor precies aangeeft wanneer het weer tijd is om te sproeien. Lees hier meer over bij automatisch sproeien.

Deze inspiratie komt voor in