stappenplan

Potplanten water geven

Planten water geven die in een pot zitten is noodzakelijk als je je planten mooi wilt laten groeien en bloeien. Zeker in de zomer is regelmatig watergeven een terugkerende en tijdrovende klus. Maar ook in de wintermaanden ligt uitdroging op de loer. Wil je minder tijd kwijt zijn met potplanten bewateren? Kijk dan eens naar deze tips.

Planten in de ochtend water geven
stap 1

Geef planten in pot water in de ochtend

Het beste tijdstip om planten water te geven is vroeg in de ochtend. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur dan lager is en er dus minder water verloren gaat door verdamping en tegelijkertijd het water efficiënter kan worden opgenomen door de plant. Bovendien zijn planten dan de hele dag gehydrateerd en beter bestand tegen de hitte midden op de dag. Ook hebben op deze manier de bladeren meer tijd om te drogen voor het nacht wordt, wat weer helpt om schimmelziekten te voorkomen. Probeer ook altijd doelgericht water te geven bij de wortels en niet op het blad. Zo ga je bladverbranding tegen. Controleer daarnaast ook in de wintermaanden geregeld of je potplanten niet uitdrogen, maar geef alleen water op vorstvrije dagen.

Tip!

Enkele potplanten water geven kan met een gieter. Voor een grotere hoeveelheid planten werkt een tuinslang met broespistool effectiever. Voor moeilijk bereikbare potten kun je gebruik maken van een broes met een verlengstuk.

Bloempot kiezen
stap 2

Kies voor de juiste bloembak of bloempot

Wil je alleen sporadisch je potplanten water geven, kies dan voor een pot die ruim genoeg is. Vuistregel is om een pot te kiezen die minstens een derde groter is dan de kluit van de plant. Hoe meer ruimte rondom de wortels, hoe meer water er opgeslagen kan worden. Let wel op dat de pot of bak het teveel aan water ook kwijt kan, bijvoorbeeld via een gat in de bodem. Houd er rekening mee dat een bloempot van terracotta meer water verdampt dan een geglazuurde of kunststof bloempot.

Shop onze bloempotten

Pot Fiberclay Divider Antraciet 76x34x96 cm
19 klantreviews
Deze Bak Divider is geschikt om bepaalde delen in de tuin af te scheiden vanwege de hoogte en is gemaakt van duurzaam fiberclay. Een materiaal waarin klei en glasvezel zijn geco... Deze Bak Divider is geschikt om bepaalde delen in de tuin af te scheiden vanwege de hoogte en is ...
89.
25
119.00
Met Voordeelpas
Actie
Aanbieding t/m 28-07-2024
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in bloembak
Bloembak met dubbele trellis 90x40 cm
66 klantreviews
Bloembak met dubbele trellis Deze Plantenbak met Trellis 140x90x40 is geschikt voor klimplanten en staat zeer mooi in je tuin. De plantenbak is voorzien van een dubbele trellis,... Bloembak met dubbele trellis Deze Plantenbak met Trellis 140x90x40 is geschikt voor klimplanten e...
84.
99
Bekijk alles in bloembak
Bloembak Andalusië ca. 93x30x103 cm
9 klantreviews
Bloembak Andalusië ca. 93x30x103 cm Bloembak Andalusië is gemaakt van geïmpregneerd vurenhout en heeft een moderne look vanwege het latten aan de achterzijde en de voorzijde. De... Bloembak Andalusië ca. 93x30x103 cm Bloembak Andalusië is gemaakt van geïmpregneerd vurenhout en ...
189.
00
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in bloembak
Nora pot rond groen h27xd30 cm
1 klantreview
Het strakke design van de Nora bloempot uit de collectie van Mica Decorations krijgt door de natuurlijke textuur een unieke look. Het bijzondere is dat dit met de hand wordt gec... Het strakke design van de Nora bloempot uit de collectie van Mica Decorations krijgt door de natu...
9.
99
19.99
50% korting
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in bloempot
Potgrond voor potplanten
stap 3

Kies voor vochthoudende grond

Een potgrond speciaal bedoeld voor terras- en balkonplanten is uitgerust met vochtvasthoudende materialen zoals TerraCottem of waterkristallen. Deze absorberen het overtollige water en geven dit weer af bij droogte.

Tip!

Regenwater is over het algemeen beter voor je potplanten dan leidingwater. Leidingwater bevat veel kalk en dat is zeker niet voor alle planten geschikt. Het is daarom een goed idee om regenwater op te vangen. Sluit bijvoorbeeld een regenton aan of vang het water op in Rainblocks. Bekijk hier hoe het werkt.

Mulch toevoegen
stap 4

Dek de aarde af met een mulchlaag

Het mulchen van je tuin met een laag organisch materiaal heeft vele voordelen. Door een dikke laag boomschors of cacaodoppen over de potgrond aan te brengen, droogt deze minder snel uit. Dit maakt een enorm verschil als het gaat om potplanten water geven. Daarnaast onderdrukt een mulchlaag ook onkruidgroei.

Tip!

Plaats bij warm en droog weer een schotel onder je potplanten. Behalve op de potkluit kun je dan ook in de schotel water geven, waardoor de planten minder snel uitdrogen.

stap 5

Stap over op druppelbevloeiing

Automatisch bewateren is niet alleen voor mensen met een gezon of een grote tuin. Sproeisystemen zijn er ook voor potplanten. Dankzij de druppelbewatering kun je de waterhoeveelheid per plant zelf instellen. Zo wordt er geen water verspild en kun je tot wel 30 planten tegelijk automatisch water geven.

Nog meer tuinadvies

slim-bewateren-thumbnail
Micro drip: water op de juiste plek en het juiste moment keuzehulp
Duurzaam sproeien
Duurzaam sproeien stappenplan
Gazon aanleggen en onderhouden - thumbnail
Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen stappenplan
Sierbestrating kiezen - thumbnail
Hoe kies ik de juiste sierbestrating voor mijn tuin? keuzehulp
automatisch-bewateren-thumbnail
Automatisch water geven stappenplan
Strakke maar duurzame tuin met ruimte voor containers
Strakke maar duurzame tuin met ruimte voor containers inspiratie
Moestuin beginnen - thumbnail
Zelf een moestuin beginnen: zo doe je dat! stappenplan
drainage-hydroblobs
Oppervlaktedrainage met Hydroblob regenwaterbuffers aanleggen stappenplan
regenton-aansluiten-thumbnail
Hoe kan ik een regenton aansluiten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in