stappenplan

Potplanten water geven

Potplanten water geven is noodzakelijk als je je planten mooi wilt laten groeien en bloeien. Zeker in de zomer is regelmatig watergeven een terugkerende en tijdrovende klus. Maar ook in de wintermaanden ligt uitdroging op de loer. Wil je minder tijd kwijt zijn met potplanten bewateren? Kijk dan eens naar deze tips.

stap 1

Geef potplanten water in de ochtend

In de namiddag of avond kan ook, maar geef in elk geval geen water als de zon schijnt. Op deze manier verdampt er minder water en wordt er zoveel mogelijk water meteen opgenomen.

stap 2

Kies voor de juiste bloembak of bloempot

Wil je alleen nog maar sporadisch je potplanten water geven, kies dan voor een pot die ruim genoeg is. Vuistregel is om een pot te kiezen die minstens een derde groter is dan de kluit van de plant. Hoe meer residu rondom de wortels, hoe meer water er opgeslagen kan worden. Let wel op dat de pot of bak het teveel aan water ook kwijt kan, bijvoorbeeld via een gat in de bodem.

Tip!

Ook iets om rekening mee te houden: een pot van terracotta verdampt meer water dan een geglazuurde of kunststof bloempot.

stap 3

Kies voor vochthoudende grond

Een potgrond speciaal bedoeld voor terras- en balkonplanten is uitgerust met vochtvasthoudende materialen zoals TerraCottem of waterkristallen. Deze absorberen het overtollige water en geven dit weer af bij droogte.

stap 4

Dek de aarde af met een mulchlaag

Door een dikke laag boomschors of cacaodoppen over de potgrond aan te brengen, droogt deze minder snel uit. Dit maakt een enorm verschil als het gaat om potplanten water geven.

Meer hierover lees je bij mulchen.

stap 5

Stap over op druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing is er ook voor potplanten, zoals de Gardena Micro Drip startset voor terras en balkon. Dankzij de druppelbewatering kun je de waterhoeveelheid per plant zelf instellen, zo wordt er geen water verspild. Met dit systeem kun je vijf bloempotten bewateren.

Meer potplanten bewateren? Met een uitbreidingsset voeg je onderdelen toe om nog vijf bloembakken te bewateren.

Meer tips bij potplanten water geven
* Plaats bij warm en droog weer een schotel onder je potplanten. Behalve op de potkluit kun je dan ook in de schotel water geven, waardoor de planten minder snel uitdrogen.
* Enkele potplanten water geven kan met een gieter. Voor een grotere hoeveelheid potplanten werkt een tuinslang met broespistool effectiever.
* Regenwater is over het algemeen beter voor je potplanten dan leidingwater. Leidingwater bevat veel kalk en dat is zeker niet voor alle planten geschikt. Sluit een regenton aan of vang het water op in Rainblocks. Kijk bij regenwateropvang voor meer ideeën.
* Geef doelgericht water bij de wortels en niet op het blad. Zo ga je ook bladverbranding tegen.
* Voor moeilijk bereikbare potten kun je gebruik maken van een tuinslang met een speciaal opzetstuk.
* Controleer potplanten ook in de wintermaanden geregeld op uitdroging. Geef alleen water op vorstvrije dagen.

Dit stappenplan komt voor in