stappenplan

Hoe kan ik een regenton aansluiten?

Een regenton aangesloten op een regenpijp is een handige tool voor het opvangen van regenwater waarmee je in droge perioden je tuin weer kunt besproeien. Perfect dus voor een duurzame tuin! Doordat de ton is voorzien van een handige vulautomaat is overstromen niet mogelijk en voorkom je dat bladeren de boel blokkeren. Goed om te weten: dit stappenplan gaat uit van het aansluiten van een regenton op een standaard regenpijp met een doorsnede van 80 mm. Dit is een standaard regenpijp.

Tip!

Moet je de regenpijp eerst afkoppelen voordat je de regenton aan wil sluiten? GAMMA kan je hierbij helpen met een handig stappenplan. Bekijk hem hier.

afstand meten tussen grond en regenton
stap 1

De afstand meten tussen de grond en de regenton

Zorg ervoor dat de regenton waterpas en mooi op hoogte staat, bijvoorbeeld met behulp van een regentonvoet. Meet daarna de afstand tussen de grond en het begin van de inlaatopening van de regenton. Soms moet je de voorgevormde opening aan de zijkant van de regenton nog even uitsnijden.

regenpijp markeren om een regenton aan te sluiten
stap 2

De regenpijp markeren

Markeer de zojuist gemeten afstand op de regenpijp. Bij een standaard regenpijp haal je een centimeter van de gemeten afstand af.

regenpijp afzagen
stap 3

Een stuk uit de regenpijp zagen

Zaag een stuk van 5 cm uit de regenpijp vanaf het markeerpunt. Gebruik voor dit klusje geen ijzerzaag, maar een handzaag. Hiermee maak je een mooie, rechte zaagsnede.

Tip!

Zet nog wat extra markers rondom de regenpijp om een mooie rechte zaagsnede te maken. Zaag het bovenste deel van de regenpijp niet in één keer helemaal door. Zo heb je meer stevigheid om alvast met de onderste zaagsnede te beginnen.

vulautomaat plaatsen
stap 4

De vulautomaat plaatsen

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Je kunt de beugels van de regenpijp tijdelijk losmaken als je er niet makkelijk bij kunt. Let op: lijm de vulautomaat nog niet vast!

vulautomaat verbinden
stap 5

De vulautomaat verbinden

Verbind de vulautomaat met de regenton met het bijgeleverde afvoerpijpje. Boor hiervoor een gat in de regenton met een gatenzaag.

aansluiting regenton vastlijmen
stap 6

De aansluitingen demonteren en vastlijmen

Controleer of alles goed in elkaar past. Demonteer nu alle regenton aansluitingen en schuur deze licht op. Lijm de onderdelen tot slot in elkaar met hard PVC-lijm.

Tip!

Overtollig regenwater kun je ook afvoeren met drainagebuizen. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan hier ons stappenplan.

Gebruikt bij dit advies

Regentonnen
Regentonnen

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een regenton

Hoe werkt een regenton vulautomaat?

De regenton vulautomaat monteer je in de regenpijp. De vulautomaat leidt regenwater in de regenton. De vulautomaat heeft een ring die regenwater opvangt. Zodra de regenton vol is, loopt die ring over en stroomt het resterende regenwater via de regenpijp in het riool.

Kun je een regenton aansluiten zonder afvoer?

Als je een regenpijp hebt die niet is aangesloten op de afvoer in de grond, kun je ervoor kiezen om de regenpijp direct op de regenton aan te sluiten. Zorg er dan voor dat de regenpijp iets boven de regenton komt te hangen. De regenton kan hierdoor wel makkelijker overstromen. Mocht je dit niet willen is het aan te raden om een overloop aan te sluiten.

Hoe sluit je een regenton overloop aan?

Een regenton overloop is makkelijk te installeren bovenin de regenton. Door de slang boven in de regenton te installeren, voorkom je dat de regenton overstroomt. De regenton overloop zorgt ervoor dat overtollig regenwater direct in de tuin wordt afgevoerd.

Kun je een tuinslang aansluiten op een regenton?

Je kunt een tuinslang aansluiten op een regenton door middel van een besproeiingspomp of een regentonpomp.

Hoe sluit ik een druppelslang aan op een regenton?

Om een druppelslang aan te sluiten boor je eerst een gat op 3 cm vanaf de onderkant van de regenton. Plaats vervolgens de kraan in het gat en zorg dat deze stevig vastzit. De druppelslang kun je nu op de kraan bevestigen.

Hoe sluit ik een hogedrukreiniger aan op een regenton?

Zorg ervoor dat je regenton is voorzien van een kraan. Met de juiste tuinslang kun je vervolgens de hogedrukreiniger aansluiten op de kraan. Open de kraan zodat het opgevangen water bij de hogedrukspuit terecht komt. Je kunt nu gebruikmaken van je hogedrukspuit. Let er wel op dat je hogedrukspuit anders kan presteren doordat de waterdruk vanuit de regenton lager is dan uit een gewone waterleiding. Stel hier je hogedrukspuit op in.

Moet een regenton leeg in de winter?

Per regenton kan het verschillen of deze bestand is tegen vorst. Zo moet je een houten regenton altijd leeg laten lopen in de winter en ervoor zorgen dat de kraan openstaat. Als je dit niet doet kan het hout gaan uitzetten en vriest je regenton kapot. Een kunststof regenton met dikke wanden is vaak bestand tegen een temperatuur tot -15 graden. Kijk dus goed naar de informatie over jouw regenton. Let er ook op om het kraantje los te koppelen of te beschermen tegen vorst. Hiermee zorg je ervoor dat deze niet kapot vriest.

Hoe groot moet mijn regenton zijn?

De grootte van je regenton is afhankelijk van je eigen behoefte. Planten hebben ongeveer 20 liter water per vierkante meter per week nodig. Afhankelijk van het aantal vierkante meter beplanting in je tuin, kun je berekenen hoeveel water je tuin nodig heeft.

Hoe snel is een regenton vol?

Het hangt af van de grootte van het dak en de grootte van je regenton hoe snel deze vol is. Een regenton van 100 liter kan na één regenbui bijvoorbeeld al vol zitten.

Waar moet ik de regenton plaatsen?

De beste plek voor een regenton is direct onder een regenpijp die water van het dak opvangt. Plaats de ton op een vlakke en stabiele ondergrond om te voorkomen dat hij omvalt. Zorg ervoor dat de regenton gemakkelijk bereikbaar is voor het vullen van gieters of het aansluiten van een tuinslang. Kies daarnaast een beschutte plek om schade door extreme weersomstandigheden te voorkomen. Plaats de regenton liever niet in de volle zon. Door zonlicht kan algenvorming in de regenton ontstaan. Houd ook rekening met de afstand tot je huis om vochtproblemen te voorkomen en zorg dat de locatie esthetisch past in je tuin.

Kan ik een regenton ook op een balkon of dakterras plaatsen?

Ja, je kunt een regenton op een balkon of dakterras plaatsen, mits je rekening houdt met enkele belangrijke factoren. Controleer eerst of de constructie het gewicht van een volle regenton kan dragen, aangezien water zwaar is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn regenton niet overloopt?

Een overstromende regenton is vervelend, maar gelukkig eenvoudig te voorkomen. Investeer in een vulautomaat die de watertoevoer stopt als de ton vol is. Monteer een overloopset om overtollig water af te voeren. Controleer regelmatig de waterstand en leeg de ton tijdig. Houd de regenpijp schoon om verstoppingen te voorkomen. Kies een regenton met de juiste capaciteit voor jouw dak en regio.

Hoe lang gaat een regenton mee?

De levensduur van een regenton is afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en de onderhoudscondities. Zo gaat een kunststof regenton minstens 25 jaar mee, een houten regenton 10 tot 15 jaar, metalen regentonnen kunnen wel 20 jaar of langer meegaan en tot slot gaat een betonnen regenton vaak wel 30 jaar of langer mee. De levensduur van een regenton kan verlengd worden door regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de binnenkant, het controleren op scheuren of lekken en het beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Het is ook belangrijk om de ton in de winter leeg te maken en indien mogelijk naar binnen te verplaatsen of goed te beschermen tegen vorst.

Hoe kan ik het opgevangen water uit mijn regenton gebruiken?

Het opgevangen water uit je regenton kun je gebruiken om planten, bloemen en het gazon te bewateren, wat ideaal is omdat regenwater minder kalk bevat dan kraanwater. Je kunt er ook je auto en ramen mee wassen zonder strepen achter te laten. Met de juiste installatie kan regenwater dienen voor het doorspoelen van toiletten en zelfs voor de wasmachine, wat drinkwater bespaart. Zorg ervoor dat je regenton goed afgedekt is om vuil en insecten te weren. Overweeg een filter voor schoner water en een pomp voor betere waterdruk. Zo draag je bij aan duurzaamheid en bespaar je drinkwater.

Kan water in een regenton bederven?

Ja, water in een regenton kan bederven als het niet goed wordt onderhouden. Zorg voor regelmatige doorstroming of gebruik het water regelmatig om stagnatie te voorkomen. Houd de ton goed afgedekt en gebruik een filter om vuil, bladeren en insecten buiten te houden. Maak de regenton minstens eenmaal per jaar schoon om slib en vuil te verwijderen. Plaats de ton in de schaduw of gebruik een ondoorzichtige ton om de groei van algen door zonlicht te verminderen.

Hoeveel geld bespaar je met een regenton?

Met een standaard regenton van 200 liter kun je tot wel 80 euro per jaar besparen. De besparing kan toenemen wanneer je meerdere of grotere regentonnen gebruikt.

Alles over watermanagement

Regenwater opvangen - Thumbnail
Regenwater opvangen stappenplan
drainage-tuin-Thumbnail
Hoe kan ik in de tuin drainage aanleggen met drainagebuizen? stappenplan
Rainblokt plaatsen - thumbnail
Hoe kan ik regenwater opvangen met Rainblocks? stappenplan
drainage-hydroblobs
Oppervlaktedrainage met Hydroblob regenwaterbuffers aanleggen stappenplan
Gazon besproeien - thumbnail
Gazon sproeien inspiratie
automatisch-bewateren-thumbnail
Automatisch water geven stappenplan
potplanten-water-geven-thumbnail
Potplanten water geven stappenplan
Dit stappenplan komt voor in