stappenplan

Regenwater opvangen

Wil jij met behulp van het opvangen van regenwater je tuin duurzaam water geven? Of je ramen streeploos wassen met het kalkvrije regenwater? Er zijn verschillende manieren waarop je regenwater kunt opvangen. Met een regenton of Rainblocks vang je grote hoeveelheden hemelwater op en voorkom je dat het schone water in het riool terechtkomt. Je kunt ook gaan voor drainagebuizen of een Hydroblob regenwaterbuffer of infiltratieput. Regenwater opvangen, zo doe je dat!

Shop de benodigdheden

Harcostar Regenton Groen Kunststof 227 Liter
134 klantreviews
Deze Harcostar regenton heeft een inhoud van 227 liter. Daar kun je aardig wat planten mee goedkoop water geven. De ton heeft een kindveilige deksel en een zwarte aftapkraan die... Deze Harcostar regenton heeft een inhoud van 227 liter. Daar kun je aardig wat planten mee goedko...
67.
99
84.99
Met Voordeelpas
20% korting
Aanbieding nog 7 dagen geldig
Bekijk alles in regenton
Rainblock regenwateropslag 165 liter  2 stuks
38 klantreviews
Wees duurzaam met je regenwater. We love Rain. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Door het veranderende klimaat zullen we steeds verantwoorder om moeten gaan met ... Wees duurzaam met je regenwater. We love Rain. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. ...
423.
20
529.00
Met Voordeelpas
20% korting
Aanbieding nog 7 dagen geldig
Bekijk alles in regenwaterschutting
Hydroblob D45 regenwaterbuffer 120x20x20 cm 45 L
1 klantreview
Heb jij vaak wateroverlast in je tuin, op je terras of op- en afrit? Koop dan de Hydroblob regenwaterbuffer 120x20x20cm. Door het absorberen van het water zorgt dit product ervo... Heb jij vaak wateroverlast in je tuin, op je terras of op- en afrit? Koop dan de Hydroblob regenw...
51.
99
Bekijk alles in drainagebuis
Martens drainagebuis kokosrol Ø 80 mm 25 meter
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
Deze drainagebuis is voorzien van kokos en is zeer geschikt voor optimale waterafvoer van overtollig water. De omhulling bestaat uit een fijne kokos vezel en is licht van gewich... Deze drainagebuis is voorzien van kokos en is zeer geschikt voor optimale waterafvoer van overtol...
99.
99
Bekijk alles in drainagebuis
Regenton vulautomaat zwart met overloopfunctie
73 klantreviews
Met deze regenton vulautomaat sluit je de regenton gemakkelijk aan op de regenpijp, zodat het regenwater rechtstreeks in de regenton stroomt. De vulautomaat is geschikt voor reg... Met deze regenton vulautomaat sluit je de regenton gemakkelijk aan op de regenpijp, zodat het reg...
31.
99
Bekijk alles in vulautomaat
Harcostar Kraan voor Regenton
80 klantreviews
Deze standaard Harcostar Kraan voor Regenton kun je gebruiken bij de meeste kunststof regentonnen. Met de tapkraan tap je het water eenvoudig in een emmer of gieter. Het kraantj... Deze standaard Harcostar Kraan voor Regenton kun je gebruiken bij de meeste kunststof regentonnen...
10.
99
Bekijk alles in regentonkraan
benodigde grootte regenwateropvang berekenen
stap 1

Bereken de benodigde grootte van de regenwateropvang

Hoe groot moet de regenwateropvang voor jouw tuin zijn? Jaarlijks gebruiken we gemiddeld zo’n 1.300 liter kraanwater om onze tuin te besproeien. Heb jij een tuin van bovengemiddelde grootte? Of beplanting die extra dorstig is? Dan verbruik je waarschijnlijk meer. Heb je geen idee hoeveel water jouw tuin nodig heeft? Dan kun je de volgende vuistregel aanhouden: je tuin verbruikt per week ongeveer 20 liter per vierkante meter gazon en beplanting.

Tel daarbij de liters op die je nodig hebt om je kamerplanten te bewateren, want die floreren ook op het kalkvrije water. Regenwater is ook perfect geschikt om je ramen mee te lappen of de auto mee te wassen aangezien het kalkvrije water geen strepen achterlaat. Kortom: hoe meer regenwater je kunt opvangen, hoe beter.

Regenton aansluiten
stap 2

Sluit een regenton aan op de regenpijp

Een goede manier van regenwater opvangen, is door een regenton aan te sluiten op de regenpijp. Bij GAMMA hebben wij een groot assortiment regentonnen in alle prijsklassen en toepassingen. Zo kan één regenton al snel 200 liter water bufferen, maar er zijn ook muurregentonnen die tot wel 650 liter water opslaan. Het is ook mogelijk om verschillende regentonnen met elkaar te combineren met behulp van een verbindingsset.

Het aftappen van een regenton gebeurt doorgaans met een aftapkraantje waaronder je een emmer of gieter zet, maar je kunt ook gebruik maken van een regentonpomp. Hiermee pomp je het water uit de regenton voor besproeiing met bijvoorbeeld sproeiers of broezen.

Rainblocks plaatsen
stap 3

Vervang een schuttingwand voor Rainblocks

Een slimme en innovatieve manier van regenwateropvang is door het plaatsen van Rainblocks: een modulair systeem dat je zo groot kunt maken als je zelf wilt. Dankzij het compacte ontwerp kan de Rainblock verwerkt worden in bijvoorbeeld een erfafscheiding. Hierdoor past deze regenwateropvang ook prima in een stedelijke omgeving.

Het modulaire systeem kan worden uitgebreid met extra infiltratiekratten en een irrigatiesysteem. Zo kun jij je tuinplanten water geven met natuurlijk regenwater.

Vier Rainblocks samen zijn zo groot als één schuttingdeel en vangen samen 660 liter regenwater op. Op deze manier kun je enorme hoeveelheden regenwater opslaan: goed voor het milieu én voor je planten.

Tip!

Kijk jij liever uit op een groene wand? Het wordt afgeraden om de hardnekkige klimop tegen de Rainblocks te laten groeien, maar je kunt de wanden wel verfraaien met bouwstaalmatten die je laat begroeien met klimplanten die klimhulp nodig hebben, zoals een Clematis.

drainagebuizen leggen
stap 4

Regenwater opvangen met drainagebuizen

Drainagebuizen kunnen overtollig water in je tuin afvoeren en weer afgeven aan de grond. Het is een goede manier om water in de tuin op te vangen. Het aanleggen van een drainagesysteem met behulp van drainagebuizen wordt voornamelijk gedaan in twee situaties: wanneer je het water dat p je dak valt wil gebruiken in de tuin en als je veel plassen in de tuin hebt. Het aanleggen van drainagebuizen is niet moeilijk, maar het wordt wel aangeraden deze klus met z'n tweeën te doen.

Regenwater opvangen met Hydroblob
stap 5

Hydroblob regenwaterbuffer of infiltratieput gebruiken

Je kan de natuur een handje helpen door Hydroblob infiltratieblokken aan te leggen. Dit zijn regenwaterbuffers die water opslaan en vervolgens geleidelijk afgeven aan de grond. Deze zijn verkrijgbaar in vloerputten en gootdrains. Zo ontstaan er geen grote plassen water meer in de tuin en blijft de grond bevochtigd in perioden van droogte. Daarnaast zorgt het infiltreren ervoor dat grondwater op peil blijft, wat weer beter is voor de bodem.

Meer over bewateren

regenton-aansluiten-thumbnail
Hoe kan ik een regenton aansluiten? stappenplan
Rainblokt plaatsen - thumbnail
Hoe kan ik regenwater opvangen met Rainblocks? stappenplan
potplanten-water-geven-thumbnail
Potplanten water geven stappenplan
automatisch-bewateren-thumbnail
Automatisch water geven stappenplan
Gazon besproeien - thumbnail
Gazon sproeien inspiratie
Dit stappenplan komt voor in