stappenplan

Regenwateropvang

Wil jij met behulp van regenwateropvang je tuin duurzaam water geven? Of je ramen streeploos wassen met het kalkvrije regenwater? Met een regenton of Rainblocks vang je grote hoeveelheden hemelwater op en voorkom je dat het schone water in het riool terechtkomt. Regenwater opvangen, zo doe je dat!

stap 1

Bereken de benodigde grootte van de regenwateropvang

Hoe groot moet de regenwateropvang voor jouw tuin zijn? Jaarlijks gebruiken we zo’n 1.300 liter kraanwater om onze tuin te besproeien. Heb jij een tuin van bovengemiddelde grootte? Of beplanting die extra dorstig is? Dan verbruik je waarschijnlijk meer.

Tel daarbij de liters op die je nodig hebt om je kamerplanten te bewateren, want die floreren ook op het kalkvrije water. Regenwater is ook perfect geschikt om je ramen mee te lappen of de auto mee te wassen aangezien het kalkvrije water geen strepen achterlaat. Kortom: hoe meer capaciteit een regenwateropvang heeft, des te beter.

stap 2

Sluit een regenton aan op de regenpijp

Een goede manier van regenwater opvangen, is door een regenton aan te sluiten op de regenpijp. Bij GAMMA hebben wij een groot assortiment regentonnen in alle prijsklassen en toepassingen. Zo kan één regenton al snel 200 liter water bufferen, maar er zijn ook muurregentonnen die tot wel 650 liter water opslaan. Het is ook mogelijk om verschillende regentonnen met elkaar te combineren met behulp van een verbindingsset.

Het aftappen van een regenton gebeurt doorgaans met een aftapkraantje waaronder je een emmer of gieter zet. Maar je kunt ook gebruik maken van een regentonpomp; hiermee pomp je het water uit de regenton voor besproeiing met bijv. sproeiers of broezen.

Tip!

Installeer tussen de regenton en de regenpijp een vulautomaat. Deze zorgt ervoor dat het overtollige water afgevoerd wordt via het riool. Meer hierover lees je bij regenton aansluiten.

stap 3

Vervang een schuttingwand voor Rainblocks

Een slimme en innovatieve manier van regenwateropvang is het Rainblock-systeem; een modulair systeem dat je zo groot kunt maken als je zelf wilt. Dankzij het compacte ontwerp kan de Rainblock verwerkt worden in een erfafscheiding. Hierdoor past deze regenwateropvang ook prima in een stedelijke omgeving.

Het modulaire systeem kan worden uitgebreid met extra infiltratiekratten en een irrigatiesysteem. Zo kun jij je tuinplanten water geven met natuurlijk regenwater.

Vier Rainblocks samen zijn zo groot als één schuttingdeel en vangen samen 660 liter regenwater op. Op deze manier kun je enorme hoeveelheden regenwater opslaan: goed voor het milieu én voor je planten.

Tip!

Kijk jij liever uit op een groene wand? Het wordt afgeraden om de hardnekkige klimop tegen de Rainblocks te laten groeien, maar je kunt de wanden wel verfraaien met bouwstaalmatten die je laat begroeien met klimplanten die klimhulp nodig hebben, zoals Clematis.

Tip!

Combineer de Rainblocks in je achtertuin met een regenton in je voortuin.