keuzehulp

Welke hemelwaterafvoer kies ik voor mijn tuin?

Hoe regel je dat, een goedwerkende drainage in je tuin? En waarom wordt een goede hemelwaterafvoer steeds belangrijker? Bestrating, een tuinhuis... tuinen worden steeds vaker volgebouwd. Dit zorgt er alleen wel voor dat regenwater niet zo makkelijk meer in de tuingrond kan wegzakken, waardoor rioleringen bezwijken en wateroverlast toeneemt. Het water kun je het beste laten infiltreren, zodat het water goed in de grond trekt, er geen overstromingen plaatsvinden en je het regenwater optimaal kunt inzetten.

Regenwater opvangen en recyclen met een regenton

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van het vele extra regenwater. Regenwater recycle je door dit op te vangen en te hergebruiken. Bijvoorbeeld voor het wassen van je auto of het besproeien van je tuin in droge periodes. Hierdoor hoef je geen drinkwater te gebruiken voor deze klussen en voorkom je verdroging van de grond en het bezwijken van rioleringen.

Een regenton kun je koppelen aan je bestaande hemelwaterafvoer (regenpijp). Door een vulautomaat tussen de regenton en regenpijp aan te sluiten, wordt overtollig water naar een infiltratieplek in de tuin of het riool geleid als de ton vol zit. Ook een bladvanger bovenaan de regenpijp is handig: deze scheidt bladeren en andere grove delen van het regenwater om verstopping en vervuiling van het water te voorkomen. Plaats de ton op een verhoging, zodat de druk hoog genoeg is wanneer je hier een tuinslang aan koppelt.

Bekijk het assortiment regentonnen

Hemelwaterafvoer door middel van een infiltratiesysteem

Een infiltratiesysteem of afvoergoot reguleert het opnemen van regenwater in de grond.

Infiltratiesysteem: afvoergoot of een regenwaterbuffer?

Bij GAMMA vind je diverse efficiënte en milieuvriendelijke systemen voor hemelwaterafvoer van op- en afritten, in de tuin en op het terras. De afvoerput vangt overtollig regenwater op dat daarna gedraineerd wordt. De put is gemakkelijk te plaatsen zonder afvoerbuizen te (ver)leggen. Ook heb je dankzij de sleufopeningen geen last van opspattend water. Met de regenwaterbuffer absorbeer je het teveel aan regenwater, dat vervolgens wordt verspreid over de omringende tuingrond. De buffer heeft geen aansluiting nodig op het riool en kun je afdekken met een rooster, grind of gras.

Bekijk het assortiment infiltratiesystemen en afvoergoten

De bestrating in je tuin waterdoorlatend maken

Een waterdoorlatend terras helpt bij een betere infiltratie van het regenwater. Je maakt sierbestrating waterdoorlatend door drainagemortel, drainage hechtmortel en voegmortel bij het aanleggen van de bestrating te gebruiken. Deze mortelsoorten zijn waterdoorlatend, waardoor regenwater niet onder de bestrating blijft staan en het straat- en voegwerk minder snel beschadigd raakt tijdens heftige vorstperiodes.

Welke soorten waterdoorlatende mortel zijn er en waar kun je dit voor gebruiken?

• Drainagemortel
Drainagemortel wordt tussen het zandbed en het straatwerk aangebracht.

• Drainage hechtmortel
Deze mortelsoort zorgt voor een sterke verbinding van de bestrating op de zojuist aangebrachte drainagemortel.

• Drainage voegmortel
Deze waterdoorlatende mortel is geschikt voor het voegen van tuinbestrating.

Bekijk het assortiment voegmortel

Meer klusadvies

regenton-aansluiten-thumbnail
Regenton aansluiten: tips voor een duurzame tuin en waterbesparing stappenplan

Gebruikt bij dit advies

Waterafvoer
Waterafvoer
Rioolbuizen & hulpstukken
Rioolbuizen & hulpstukken
Deze keuzehulp komt voor in