stappenplan

Hoe snoei ik een hortensia?

Wil je jouw kleurrijke hortensia mooi houden? Zorg er dan voor dat je deze in het voorjaar netjes snoeit. Maar hoe kun je je hortensia snoeien? En waar moet je op letten? GAMMA geeft tips voor het snoeien van je hortensia.

Tip!

Gebruik bij het snoeien van je hortensia altijd scherp en schoon gereedschap. Gebruik voor de snoei van dunne takken een gewone snoeischaar en voor de oudere, meerjarige takken een takkenschaar. Hiermee knip je moeiteloos takken tot wel vijf centimeter dik.

stap 1

Bepalen wanneer je je hortensia moet snoeien

Snoei een hortensia het liefst in maart of april, als de ergste nachtvorst achter de rug is. Knip bij de hortensia in het najaar nooit de uitgebloeide bloemen uit de struik. Bloemen die je net na de bloei afknipt veroorzaken ‘snijwonden’ die kunnen invriezen. Laat de bloemen liever tot het voorjaar aan de struik zitten. Deze geven bovendien in de winter een beetje bescherming aan de knoppen die wat lager aan de tak zitten.

stap 2

Uitzoeken welke hortensiasoort je hebt

Voor je gaat snoeien, moet je eerst weten met welke hortensiasoort je te maken hebt. Zo heb je de gewone boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), maar ook Hydrangea aspera en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia). Al deze hortensiasoorten bloeien op de takken die in de jaren daarvoor al zijn gegroeid. Dit noem je ook wel ‘bloeien op oud hout’. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Hydrangea arborescens daarentegen bloeien op eenjarig of ‘nieuw’ hout. Dit betekent dat de bloei plaatsvindt op de takken die er in datzelfde jaar zijn bijgegroeid.

stap 3

De hortensia snoeien (oud hout)

Heb je een hortensiasoort die op ‘oud hout’ groeit? Knip de oude bloemen weg met daaraan een stukje van de stengel. Knip deze net boven de nieuwe knoppen weg. Snoei ook slappe en verouderde takken zo laag mogelijk boven de grond weg. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.

Wordt de struik te groot? Snoei alle takken van de hortensia terug tot op vijftig centimeter hoogte. Bedenk wel dat er in dat jaar geen bloemen aan de struik komen. Volgend jaar zal de hortensia weer bloeien op de scheuten die dit jaar gemaakt zijn. Of snoei elk jaar een derde van de takken op deze hoogte terug.

stap 4

De hortensia snoeien (nieuw hout)

Heb je te maken met hortensiasoorten zoals de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Hydrangea arborescens, die bloeien op de nieuwe takken die in datzelfde jaar zijn gevormd? Snoei deze hortensiastruiken tot op 25 cm boven de grond.

stap 5

De hortensia ‘Annabelle’ snoeien

De hortensia ’Annabelle’ (Hydrangea arborescens) bloeit op nieuw hout. Knip deze struik – met de enorme, bolvormige bloemen – toch liever af op vijftig centimeter hoogte. Zo krijgt de struik meer stengels en blijft deze compacter – de hortensia krijgt op deze manier meerdere kleinere bloemen die minder snel omvallen.

Gebruikt bij dit advies

Benodigdheden

Materialen (0)

Meer klusadvies

beukenhaag-snoeien
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? keuzehulp
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
Dit stappenplan komt voor in