stappenplan

Hoe snoei ik een buxus?

Een buxus is een mooie, groenblijvende struik voor in je tuin. Maar hoe krijg je een mooie, strakgesnoeide buxus? Een buxus snoeien vraagt om een goede voorbereiding. GAMMA geeft snoeitips voor je buxus.

Tip!

Gebruik een elektrische heggenschaar voor het snoeien van je buxus. Of gebruik een gewone heggenschaar voor het mooiste resultaat. Dit is wel iets meer werk.

stap 1

Bepalen wanneer je je buxus moet snoeien

Snoei je buxus in ieder geval twee keer per jaar: eind mei, als de nieuwe blaadjes zijn aangegroeid en een tweede keer in september, zodat de haag strak de winter in gaat. Snoei je buxus liever niet later dan september – je haag kan dan vorstschade oplopen.

Geef je buxus tussen mei en september nog twee extra snoeibeurten. Na elke snoeibeurt vertakt je buxus weer. Zo krijg je een mooie, dichte struik. Hoe dichter de struik, hoe gladder het resultaat.

Let op!

Snoei je buxus alleen op een bewolkte dag, het liefst na een regenbui. Op zonnige dagen kunnen de buitenste bladeren bruin kleuren.

stap 2

De buxus snoeien

Jonge buxushagen groeien vaak ongecontroleerd. Steek daarom naast deze hagen bamboestokken in de grond. Knip alle takjes die buiten de stokken komen af. Werk van beneden naar boven. Span voor het snoeien van de bovenkant een touw tussen de bamboestokken en knip daar precies langs. Snoei de bovenkant flink terug, want voor een mooie, dichte buxushaag mag deze niet te snel in hoogte toenemen.

Bemest de buxus na het snoeien met organische buxusmest. Vergeet ook niet om geregeld kalk te strooien, want buxushagen houden van een kalkrijke grond. Groeit de buxus in pot? Geef deze dan elke zes weken kunstmest.

Tip!

Grenst je buxushaag aan een border? Leg dan een vliesdoek over de planten om het snoeisel op te vangen. Zo heb je alles snel opgeruimd. Afgeknipt materiaal kun je gebruiken om stekjes van te maken, de rest kan op de composthoop.

Tip!

Is de buxushaag na een paar jaar eenmaal strakgegroeid? Snoei je buxus dan uit de losse hand.

stap 3

De buxus bolvormig snoeien

Wil je je buxus in een mooie ronde vorm snoeien? Begin bij een buxusbol met de bovenkant en knip de lange scheuten flink terug. Rond de bovenste helft af tot een mooie halve bol. Houd de handheggenschaar hierbij op zijn kop zodat de messen de ronding van de bol kunnen volgen. Snoei daarna de onderste helft in model – hier hoef je meestal weinig af te knippen.

stap 4

De buxus in een aparte vorm snoeien

Voor een buxuskegel of -piramide heb je een langere buxusstruik nodig. Een kegel loopt rondom rond. Zet een bamboestok hiervoor schuin tegen de struik, van de onderkant naar de top en snoei alle takjes weg die te ver uitsteken. Een piramide met vier schuine zijkanten is makkelijk in model te knippen. Plaats eventueel twee schuine bamboestokken links en rechts van de vlakken die je knipt.

Gebruikt bij dit advies

Heggenscharen
Heggenscharen

Benodigdheden

Materialen (3)
  • Bamboe stokken
  • Organische buxusmest
  • Kalk

Meer klusadvies

buxusmot-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik de buxusmot? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? keuzehulp
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
Dit stappenplan komt voor in