stappenplan

Hoe bestrijd ik de buxusmot?

De buxusmot komt steeds vaker voor in Nederland. Maar hoe kan je de buxusmot bestrijden en hoe kan je het verspreiden van de buxusmot in het vervolg voorkomen? Met deze tips van GAMMA pak je niet alleen de buxusmot, maar ook de buxusziekte, effectief aan.

stap 1

Je buxus checken op buxusmotjes en het spinsel verwijderen

Houd je buxus goed in de gaten, vooral wanneer deze nog niet aangetast is door de buxusmot. Kijk de plant regelmatig na op spinsel dat de blaadjes samenklit. Verwijder het spinsel zo snel mogelijk, want dit is voor de buxusmot de ideale plek om eitjes te leggen.

stap 2

De rupsen verwijderen

Zie je al rupsen van de buxusmot over de blaadjes kruipen? Verwijder deze direct. De jonge rupsen beginnen namelijk direct met eten en kunnen dagelijks meerdere keren hun eigen gewicht aan voedsel opeten.

stap 3

De buxusmot preventief bestrijden

Bestrijd de buxusmot preventief door in de buurt van je buxushaag een monitoringval te plaatsen. Plaats deze het liefst aan het begin van het seizoen, in april. Vul de val na drie maanden weer aan.

Hoe het werkt? De mannelijke motten worden aangetrokken door het lokmiddel. Door het vangen van de mannetjes, is de kans dat vrouwtjes bevrucht worden steeds kleiner.

stap 4

Tips om de buxusmot verder te bestrijden

• Ga je buxusstruiken regelmatig na en plan vaste ‘plukrondjes’ in om je buxushaag schoon te plukken.
• Doe zo min mogelijk tuinverlichting aan! Volwassen buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Door je tuin donker te houden, lok je de buxusmot niet naar je tuin.
• Zorg ook voor een vogelvriendelijke tuin, want vogels – zoals eksters, spechten, kauwen en koolmezen – zijn dol op deze rupsen. Plaats een vogelhuisje of tuinkast in je tuin en zet een vogelwaterbak op de tuintafel.

stap 5

Buxusziekte behandelen

Behalve de buxusmot kan je buxus ook last krijgen van de buxusziekte. De schimmel herken je aan verkleuring van het blad. De buxusziekte bestrijden? Verwijder aangetaste takken zo snel mogelijk. Spuit meteen na een snoeibeurt met een speciale spray, en maak snoeischaren schoon na ieder gebruik.

Je buxus gezond houden en de buxusziekte voorkomen? Geef je buxus voldoende voeding, zorg voor een gezonde grond (kalkrijk), bewater de buxus via de grond en niet via het blad, en plant je buxusstruiken nooit te dicht op elkaar. Bemest je buxus bovendien regelmatig. Begin hier al mee in het voorjaar.

Gebruikt bij dit advies

Ongediertebestrijding
Ongediertebestrijding

Benodigdheden

Materialen (4)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

mieren-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik mieren? stappenplan
slakken-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik slakken? stappenplan
mollen-bestrijden-thumbnail
Hoe verjaag ik mollen? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan