stappenplan

Hoe verjaag ik mollen?

Mollen kunnen je complete tuin omploegen. Als je niet gauw actie onderneemt, heb je voor je het weet te maken met een ware mollenplaag! Mollen bestrijden kan gelukkig op verschillende manieren. GAMMA geeft tips en legt uit hoe je mollen buiten je tuin houdt.

stap 1

Bepalen wanneer je mollen het best kunt bestrijden

Zie je één of meerdere molshopen? Kom meteen in actie. De beste periode om mollen te bestrijden is wanneer ze actief zijn. Dit is in de herfst, de winter (let op: alleen als het niet vriest) en in het voorjaar.

Tussen februari en april is het paartijd voor mollen. Een periode waarin de mannetjes op zoek gaan naar een wijfje en hiervoor lange gangen onder de grond graven. Het graven van gangen beschadigt de wortels van je planten, gras en moestuinplantjes. Wist je dat een vrouwtjesmol tot wel zeven jongen kan krijgen?

stap 2

Mollen verjagen met trillingen

Heb je een molshoop ontdekt? Trap deze direct plat, zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld met grond. Dit werkt maar tijdelijk – de mol graaft meteen weer een nieuwe gang. Of plaats een plastic fles – waar je de bodem uitgesneden hebt – in de opening van de molshoop. Het fluitende geluid dat door de wind veroorzaakt wordt, levert trillingen op.

Of maak gebruik van speciale molverdrijvers die elke 40 seconden trillingen en geluidsgolven afgeven. Mollen zijn blind en sporen wormen en ander voedsel op door trillingen. Door die trillingen te verstoren, is de mol al snel geneigd om uit zijn territorium te vertrekken.

stap 3

Mollen bestrijden met geur

Mollen zijn dan misschien blind, maar hun neus werkt prima. Bestrijd de mollen in je tuin met geuren die voor de mol niet uit te houden zijn. Plaats bijvoorbeeld een paar knoflooktenen in de molshopen. Of plant kruisbladwolfsmelk of keizerskroon aan de rand van je tuin – stuk voor stuk planten waarvan de geur ondragelijk is voor de mol.

stap 4

Een mollenval plaatsen

Bestrijd mollen effectief met een mollenval. Bij GAMMA heb je keuze uit meerdere, diervriendelijke modellen. Plaats de mollenval zorgvuldig. Steek een stuk grond open en plaats de val tussen twee openingen in een gang. Als de mol het gangenstelsel inspecteert op nieuwe insecten – dit doet de mol meerdere keren per dag– zal hij in de mollenval lopen.

Tip!

Mollenval plaatsen? Gebruik tijdens het plaatsen van de val geen latex handschoenen en was je handen van tevoren niet met zeep. Mollen kunnen niet tegen bepaalde geuren, dus zorg ervoor dat je geen merkwaardige geuren achterlaat.

Tip!

Alles geprobeerd, maar nog steeds last van mollen in je tuin? Schakel dan een mollenvanger of ongediertebestrijder in.

stap 5

Mollen op afstand houden

Houd mollen op afstand door onder meer de planten in je tuin te plaatsen uit stap 3. Of omlijn je complete tuin ondergronds met fijn gaas tot op de diepte van grondwaterniveau. Dit is een flinke klus en daarom vooral een oplossing voor de kleine tuin.

Gebruikt bij dit advies

Ongediertebestrijding
Ongediertebestrijding

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (1)

Meer klusadvies

mieren-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik mieren? stappenplan
slakken-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik slakken? stappenplan
buxusmot-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik de buxusmot? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
Dit stappenplan komt voor in