stappenplan

Hoe bestrijd ik slakken?

Slakken in de tuin kunnen tot behoorlijk wat frustratie leiden. Vooral jonge, tere tuinplanten zijn vaak de dupe van slakkenvraat. Wist je dat elke slak wel honderden eitjes legt? Als je niet ingrijpt, ontstaat er dus binnen de kortste keren een slakkenplaag. Gelukkig zijn huisjesslakken en naaktslakken goed te bestrijden. Bovendien kun je met onderstaande tips van GAMMA slakken in het vervolg voorkomen.

stap 1

Uitzoeken welke slakken je moet bestrijden

Niet alle slakken zijn schadelijk voor tuinplanten. Zoek dus van tevoren eens uit met welke slakken je te maken hebt en of je deze moet bestrijden. De wijngaardslak, de segrijnslak, de wegslak en de grote aardslak behoren tot de echte veelvraten. Verwijder die zo snel mogelijk als je er eentje ziet.

De gewone tuinslak en de witgerande tuinslak zijn vrijwel niet schadelijk voor je tuinplanten, omdat ze met name doden planten of rottend afval eten.

stap 2

Een slakkenval gebruiken of maken

Je kunt slakken bestrijden door een slakkenval te plaatsen. Schaf deze aan bij de GAMMA bouwmarkt, of maak zelf een slakkenval door een glas rond bepaalde planten in de grond in te graven. Vul de zelfgemaakte val voor een gedeelte met bier. Hier vallen de slakken in, zonder dat ze er nog uit kunnen komen. Of gebruik een uitgeholde meloen. Controleer deze regelmatig op de vangst en laat de slakken vrij op een plek ver van huis.

Let op!

Gooi slakken niet over de schutting – het schijnt dat ze de weg naar jouw planten altijd weer weten te vinden.

stap 3

Slakken bestrijden na een regenbui

Trek als het schemert met een zaklamp en een emmer de tuin in – het liefst net na een fikse regenbui. Nadat het geregend heeft en vooral rond dit tijdstip laten slakken zich zien. Zo pluk je jouw emmer eenvoudig vol met die slijmerige beestjes!

stap 4

Slakkenkorrels gebruiken om slakken te bestrijden

Snel en effectief slakken bestrijden, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een ware slakkenplaag? Strooi dan slakkenkorrels in je tuin.

stap 5

Een slakkenplaag voorkomen

Maak je tuin minder aantrekkelijk voor slakken. Dat doe je zo:
• Maak je tuin vogel- en egelproof, want die eten slakken. Plaats een vogeldrinkbak, hang een nestkastje op en verstop een egelhuisje tussen de struiken.
• Houd slakken op afstand met sterk geurende planten, zoals munt, rozemarijn, salie, bieslook en tijm. Plant deze soorten naast vraatgevoelige jonge planten en in je moestuin.
• Strooi schelpengruis of eierschalen rond vraatgevoelige planten. Hier kruipen slakken niet graag overheen.
• Smeer bloempotten in met vaseline.
• Kies voor planten in je tuin die ongevoelig zijn voor slakkenvraat. Bijvoorbeeld siergras, varens, geraniums en kattenkruid.

Gebruikt bij dit advies

Ongediertebestrijding
Ongediertebestrijding

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

mieren-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik mieren? stappenplan
mollen-bestrijden-thumbnail
Hoe verjaag ik mollen? stappenplan
buxusmot-bestrijden-thumbnail
Hoe bestrijd ik de buxusmot? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
Dit stappenplan komt voor in