keuzehulp

Wat is het verschil tussen direct licht, indirect licht en diffuus licht?

Welke effecten kun je bereiken met je lampen? En welk lichteffect wordt gebruikt bij welke soort verlichting? Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen direct licht, indirect licht en diffuus licht.

Direct licht

Direct licht verlicht rechtstreeks een bepaald object. Het licht wordt niet over de gehele ruimte verspreid en je kunt in contact staan met de lichtstraal. Ben je op zoek naar basisverlichting, functionele verlichting of accentverlichting? Dan gebruik je vaak direct licht.

Indirect licht

Bij indirect licht sta je niet direct in contact met de lichtstraal van een lamp, maar maak je gebruik van reflecties. Je kunt hierbij denken aan een vloerlamp die op het plafond schijnt. Het licht schijnt direct op het plafond en weerkaatst naar de rest van de kamer. Op deze manier creëer je sfeerverlichting.

Diffuus licht

Bij diffuus licht sta je niet direct in contact met het licht. Het wordt gefilterd door bijvoorbeeld een kap van een plafonnière. Hierdoor krijg je gefilterd en egaal licht wat je kunt gebruiken als sfeerverlichting. Het licht wordt naar alle kanten verspreid. In een woonruimte kun je het beste diffuus licht combineren met direct en indirect licht.