inspiratie

Hoe maak ik een moodboard?

Wil je een kamer aanpakken en wil je alvast een idee vormen van je droominrichting? Maak dan een moodboard om al je ideeën naast elkaar te zetten en te zien of het bij elkaar past. Op deze pagina lees je hoe je dit in 4 stappen doet.

benodigdheden moodboard maken

  • Afbeeldingen uit (woon)tijdschriften of van internet, folders van woonwinkels, eigen foto’s, etc.
  • Kleurstalen en stofstalen
  • Schaar
  • Lijm
  • Vel papier (raadzaam om stevig papier te kiezen op groot formaat)

moodboard maken

Stap 1: bedenk waar je een moodboard van wilt maken

Wil je een bepaalde ruimte restylen? Ben je op zoek naar een bepaalde sfeer? Of een bepaalde stijl? Of een kleurcombinatie? Wil je dit combineren met je huidige meubels of ga je ook nieuwe meubels kopen? Beantwoord deze vragen om je moodboard af te bakenen, waardoor het goed bruikbaar wordt.

Stap 2: ga op zoek naar afbeeldingen

Pak woontijdschriften, folders van woonwinkels en afbeeldingen van het internet die je aanspreken. Knip ze uit en leg ze op een stapel. Het hoeft bij elkaar te passen, als je het mooi vindt, knip je het uit. Knip plaatjes van gehele woonkamers, accessoires of materialen. Maar ook aansprekende meubels. Zoek daarnaast uit de stalen de kleuren en stoffen die je mooi vindt.

Stap 3: maak een selectie

Leg de afbeeldingen overzichtelijk naast elkaar en maak een selectie. Maak keuzes op basis van afbeeldingen die bij elkaar passen, zodat je een goede stijl creëert. Blijkt dat je meerdere stijlen hebt verzameld? Maak dan een extra moodboard. Zo kun je later de verschillende stijlen met elkaar vergelijken.

Stap 4: lijm de afbeeldingen op het vel papier

Leg je selectie met afbeeldingen willekeurig op het vel papier. Schuif de afbeeldingen hier en daar tot je een moodboard hebt gemaakt dat geheel naar je zin is. Ligt alles goed? Lijm dan de afbeeldingen vast op het vel papier.

Tip!

Je kunt ook een magneetbord of prikbord gebruiken. Zo kun je de afbeeldingen makkelijk verschuiven en wisselen. Daarnaast kun je ook een online moodboard maken, bijvoorbeeld op Pinterest. Deze kun je op elk moment bijwerken.