Tuinklussen april

Terwijl de tuin om water schreeuwt, doen wij in augustus ons best om zo duurzaam mogelijk te sproeien. Halverwege de maand mogen we ook weer aan de slag met de tweede snoeibeurt van de hagen. Is het te heet? Wacht dan met deze klus tot in september.

Gazon
- Het gras groeit snel, blijf minimaal één keer per week grasmaaien. Maai je frequenter? Dan mag het korte maaisel blijven liggen.
- Bij aanhoudende, extreme droogte wordt het een kunst zo efficiënt mogelijk te sproeien. Dat wil zeggen: om de dag zo’n twintig tot dertig minuten, in de ochtend of in de avond.
- Houd tijdens droge periodes een maaihoogte aan van 5 à 6 cm.
- Bemest je je gazon met kunstmest? Dan mag je dit voor de laatste keer toedienen.
- Je kunt deze maand graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen. Vermijd periodes van extreme hitte.
- Een gazon kun je alvast ‘vooruit sproeien’, dus vooraf een paar dagen extra sproeien. Zo kun je tijdens een hittegolf best een paar dagen van huis. Kijk voor meer tips bij gazon sproeien.

Tuinklussen
- Buitentemperaturen tussen de 18 en 24 °C zijn ideaal om je schutting te beitsen; overdag is het wellicht te heet, maar de avonden zijn koeler en duren lang!
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.

Planten verzorgen
- Geef terras- en balkonplanten wekelijks vloeibare mest die je oplost in het gietwater. Met een langwerkende voedingskegel in de potten hoeft dit niet en heb je er het hele groeiseizoen geen omkijken meer naar.
- Dit is het moment om je moestuin voor een tweede keer te bemesten. Met name knol-, vrucht- en koolgewassen zijn hongerig. Je kunt ze een specifieke mestsoort geven (zoals tomatenmest) of een algemene moestuinmest die je doseert naar het soort gewas. Lees meer hierover bij moestuin bemesten.
- Regent het nauwelijks? Sproei liever één à twee keer per week langdurig dan elke dag even. Bij extreme droogte wordt het een kunst zo efficiënt mogelijk te sproeien. Dat wil zeggen: om de dag zo’n twintig tot dertig minuten, in de ochtend of in de avond. Nog makkelijker: met een besproeiingscomputer stuur je de bewatering op afstand aan. Kijk voor meer tips bij duurzaam sproeien.
- Zorg dat zomerbloeiers in potten niet verdrogen en geef ze elke dag water, óf pas wat slimme trucs toe. Kijk bij potplanten water geven.
- Verwijder bij zomerbloeiers regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een rijke bloei.

Snoeien
- Toom blauweregen (Wisteria) in door de zijscheuten terug te knippen.
- Vanaf half augustus kun je hagen hun tweede snoeibeurt geven. Kijk bij buxus snoeien, beukenhaag snoeienen heg snoeien. Je mag nu ook de taxus snoeien.
- Knip bij rozen regelmatig de uitgebloeide bloemen terug om herbloei te stimuleren.
- Snoei pruimen en kersen zo nodig na de oogst.
- Indien nodig kun je nu de zogenoemde ABC-bomen snoeien, zoals de esdoorn (Acer), berk (Betula) en haagbeuk (Carpinus), maar ook de walnoot.