Gazon
- Zie je veel onkruid, mos of een viltachtige laag in je grasmat? Verticuteer dan voor de tweede keer. In onze winkels kun je een verticuteermachine huren.
- Kale, gele en verbrande plekken mogen nu bijgezaaid worden. Kijk bij kale plekken bijzaaien.
- Het gras groeit snel, blijf het minimaal één keer per week grasmaaien. Maai je frequenter? Dan mag het korte maaisel blijven liggen.
- Je gazon heeft nu baat bij een speciale herfstmest; die zorgt ervoor dat het gras sterke wortels krijgt en gezond de winter in gaat. Een gewone bemesting bevat te veel stikstof en stimuleert de groei te veel.
- Je kunt deze maand graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen.
Tuinklussen
- Buitentemperaturen tussen de 18 en 24 °C zijn ideaal om je schutting te beitsen; een kleine klus met groots resultaat: het kan de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen.
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.
- Geef na het verticuteren je verticuteermachine wat extra aandacht. Kijk bij verticuteermachine onderhouden.
- Ga aan de slag met een lichtplan maken voor je tuin, zo beleef je straks ook in de wintermaanden van binnenuit plezier aan je tuin. Je kunt meteen door met tuinverlichting aanleggen.
Planten verzorgen
- Heb je vorige maand je moestuin nog niet voor een tweede keer bemest? Met name knol-, vrucht- en koolgewassen zijn hongerig. Je kunt ze een specifieke mestsoort geven (zoals tomatenmest) of een algemene moestuinmest die je doseert naar het soort gewas. Lees meer hierover bij moestuin bemesten.
- Geef terras- en balkonplanten nog steeds wekelijks vloeibare mest die je oplost in het gietwater. Met een langwerkende voedingskegel in de potten hoeft dit niet.
- Verwijder bij zomerbloeiers regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een rijke bloei.
- Regent het nauwelijks? Sproei de tuinplanten liever één à twee keer per week langdurig dan elke dag even.
Snoeien
- Toom blauweregen (Wisteria) in door de zijscheuten terug te knippen.
- Tot half september mag je hagen hun tweede snoeibeurt geven. Kijk bij buxus snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/buxus-snoeien], beukenhaag snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/beukenhaag-snoeien] en heg snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/tips-heg-snoeien]. Je mag nu ook de taxus snoeien.
- Knip de uitgebloeide bloeistengels van de lavendel uit de plant. Kijk bij lavendel snoeien.
- Snoei pruimen en kersen zo nodig na de oogst.
- Snoei zo nodig de zogenoemde ABC-bomen (Acer, Betula, Carpinus), zoals de esdoorn (Acer), berk (Betula) en haagbeuk (Carpinus), maar ook de walnoot.
Zaaien & planten
- Vanaf half september kun je sneeuwklokjes planten. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.