stappenplan

Plinten verven

stap 1

Randen afplakken en plinten ontvetten

Plak de randen af met afplaktape en dek de vloer af met een randje dik plasticfolie. Zorgt dat je de folie goed vastplakt, anders kan de folie opbollen en kun je hierover struikelen.

Ontvet de plinten vervolgens grondig met verfreiniger.

stap 2

Beschadigingen plamuren

Zijn er kleine beschadigingen of oneffenheden zichtbaar? Vul deze dan eerst met universele houtplamuur.

stap 3

Plinten schuren

Schuur de plinten. Voor onbehandeld hout kun je het beste middelfijn schuurpapier gebruiken. Voor behandeld hout – dit zijn houten plinten die al eerder voorzien zijn van een laklaag die nog redelijk vastzit – is fijn schuurpapier je beste optie.

stap 4

Plinten stofvrij maken

Maak de plinten stofvrij met een zachte borstel en ontvet deze nog een keer met verfreiniger.

stap 5

Plinten in de grondverf zetten

Nu is het tijd om de plinten in de grondverf te zetten. De droogtijd is afhankelijk van de grondverfsoort die je gebruikt. Dit varieert van 1 uur tot 3 uur. Zijn de plinten droog? Schuur de plinten nogmaals licht op, dit keer met een kunststof schuurspons (fijn). Maak de plinten opnieuw stof en vetvrij.

stap 6

Plinten verven met houtlak

Houtlak in combinatie met de juiste grondverf vormt een ideaal watergedragen systeem voor het beste en mooiste resultaat. Gebruik voor het aanbrengen van de houtlak een acrylkwast of roller. Verf eerste met de houtnerf (de houtstructuur) mee en verf daarna tegen de houtnerf in.

stap 7

Tweede laag aanbrengen

Het beste resultaat krijg je door twee lagen houtlak aan te brengen. De eerste laag is overschilderbaar na 16 uur. Vergeet niet de plinten opnieuw te schuren en stofvrij te maken voor je de tweede laag aanbrengt!

Verfgereedschap bewaren

Wil je op een later moment verder met de klus? Je kunt je kwasten en rollers bewaren door deze strak in aluminiumfolie te rollen of in een potje water te zetten. Zo blijft het verfgereedschap enkele dagen goed.