stappenplan

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Voor je begint

In de bouwmarkt zijn plinten en lijsten in allerlei soorten en maten te koop. Gebruik in je hele huis hetzelfde type, dat zorgt voor een strak en netjes afgewerkt interieur.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 1

Verven, schuren en lakken

Zet de plintlatten in de grondverf, schuur deze licht op en breng de eerste laklaag aan.

Lak beide kanten

Lak de plinten aan twee kanten! Zo voorkom je dat de plinten kromtrekken.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 2

Muur meten

Meet de lengte van de muur en zaag de eerste plint op maat.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 3

Gaatjes door de plint

Boor om de 30 cm een gaatje door de plint met een houtboor van 3 mm. Maak de gaatjes groter met de verzinkboor. Zo kunnen de schroeven er later netjes in wegvallen.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 4

Schroefgaatjes aftekenen

Hou de plint tegen de muur en teken de schroefgaatjes op de muur af.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 5

Pluggaten boren

Boor de pluggaten in de muur met een steenboor (6 mm). Vul de gaten met pluggen en schroef de plint vervolgens stevig vast.

Gebruik lange schroeven

Gebruik lange schroeven die tot in het steen komen. Onder aan de muur is de stuclaag vaak nogal dik. In plaats van gewone schroeven en pluggen kun je ook met spijkerpluggen werken.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 6

Plinten vastlijmen

Bij een (rechte) muur kun je de plinten ook vastlijmen met montagekit. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van een handige kitspuit. Breng de lijm aan in dotten (hoopjes kit) of rillen (kitgolfjes), waarbij je iets ruimte overhoudt (ongeveer 10 cm) tussen de lijmdotten of –rillen.

Klem de plint tijdens het drogen van de lijm tegen de muur met behulp van houten latten die je vast zet tussen de plint en een lat die je tijdelijk op de vloer vastzet.

Hoeveel kit heb je nodig voor het vastlijmen van plinten? Dat hangt af van de lengte van de plinten. Over het algemeen kun je aanhouden dat je uit een koker montagekit 1,5 tot 2 m2 kunt halen voor latten en regelwerk. Heb je niet zoveel kit nodig? Dan kun je ook een kleinere tube kopen. Als je veel kit overhebt, kun je de koker of tube nog twee jaar bewaren (als je deze natuurlijk koel, droog en goed afgesloten bewaart).

Vast-los-vast methode

Bij het lijmen van plinten kun je voor extra stevigheid de vast-los-vast methode gebruiken. Hierbij plak je de plint (van kit voorzien) tegen de muur en trek je deze meteen weer los om de lijm vijf minuten te laten drogen. Vervolgens plak je de plint opnieuw stevig tegen de muur.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 7

Buitenhoek maken

Meet de lengte van muur A op en tel daar de dikte van de lat bij op. Zaag plint A op maat onder een hoek van 45 graden af. Let op: verstek loopt naar binnen toe. Verstek wil zeggen dat de beide plintonderdelen verbonden zijn, meestal haaks op elkaar en in een hoek van 45 graden. De onderdelen maken samen een precieze rechte hoek.
Bevestig de plint aan de muur. Leg plint B tegen plint A aan. Teken op plint B de rand van de muur af. Zaag nu plint B in verstek op maat (onder een hoek van 45 graden). Let op: hier wijst het verstek naar buiten.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 8

Binnenhoek maken

Bevestig eerst plint A op de muur. Zet vervolgens plint B op zijn plaats, zodat deze strak tegen plint A aanstoot. Houd een stukje plinthout tegen plint A aan en neem de contouren daarvan over op plint B. Zaag plint B vervolgens af op de zojuist afgetekende lijn.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 9

Schroefgaten dichten

Plamuur de schroefgaten dicht. Wil je de plinten transparant afwerken? Gebruik dan kneedbaar hout. Vul de kier tussen plint en muur op met acrylaatkit (dit kun je gladstrijken met een natte vinger). Na een half uur kun je de plinten aflakken.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 10

Sierlijst op de muur

Bepaal op welke hoogte de sierlijst komt. Zet op die hoogte een lijn op de hele muur. Gebruik hiervoor een waterpas. Om de sierlijst aan te brengen kun je stap 1 tot en met 9 van dit stappenplan volgen.

Gebruik een waterpas met ingebouwde laser

Een waterpas met ingebouwde laser is erg handig. Zet deze midden in de kamer, op een statief. Door de lijnlaser te draaien valt de lichtbundel overal op precies dezelfde hoogte op de muren. Vervolgens kun je de plek van de lichtbundel eenvoudig met een potlood op de muur aftekenen.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 11

Sierlijsten rond ramen en deuren

Houd de eerste staande lijst tegen het kozijn. Stel de lijst loodrecht met behulp van een waterpas. Zorg dat de lijst aan de bovenkant (bij deuren) en aan de onderkant (bij ramen) voldoende uitsteekt. Markeer de binnenmaat van het verstek. Herhaal deze stap voor de andere staande lijst. Zaag vervolgens beide lijsten in verstek af (zie stap 7).

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 12

Lijsten bevestigen

Bevestig beide staande lijsten op het kozijn, met koploze spijkers. Tik de spijkertjes na met een drevel, zodat deze helemaal verzonken zijn. Een drevel plaats je met de holle kant op de kop van de spijker, waardoor je meer grip hebt als je de hamer gebruikt.

Gebruik grondverf

Het is handig om de sierlijsten voor montage alvast te voorzien van grondverf en de eerste laklaag.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?
stap 13

Zagen en vastzetten

Leg de horizontale sierlijst ondersteboven op beide staande lijsten. Teken de buitenzijde van het verstek af (de maximale breedte). Draai de lat om en zaag beide uiteinden in verstek af. Ook dit deel van de lijst zet je netjes met koploze spijkers vast.

stap 14

Gaatjes dichten

Plamuur alle spijkergaatjes dicht (bij een transparante afwerking met kneedbaar hout). Maak de kieren tussen de lijsten en muur dicht met acrylaatkit (dit kun je gladstrijken met een natte vinger). Let op: na een uurtje kun je de sierlijsten pas aflakken!

Je plinten liever laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je plinten? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in