stappenplan

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Wanneer je vloer gelegd is, kun je aan de slag met de afwerking: de plinten leggen. Er zijn drie soorten plinten: de plakplint, hoge plint en de europlint. Elk van deze plinten kun je bevestigen op zijn eigen manier. In dit stappenplan legt GAMMA je uit hoe je de plinten gemakkelijk op maat maakt en bevestigt en welke materialen je hiervoor nodig hebt.

Voor je begint

In de bouwmarkt zijn plinten in allerlei soorten en maten te koop. Gebruik in je hele huis hetzelfde type, dat zorgt voor een strak en netjes afgewerkt interieur.

Plinten verven, schuren en lakken
stap 1

Plinten verven, schuren en lakken

De meeste plinten hebben al een laklaag of een folie met een motief. Zijn ze nog niet behandeld? Ontvet dan eerst de plinten en zet deze in de grondverf. Schuur de plinten vervolgens licht op en breng de eerste laklaag aan.

Plinten opmeten
stap 2

Muren van de kamer nameten

Meet de volledige kameromtrek na om te weten hoeveel meter plint je nodig hebt. Houd hierbij rekening met een zaagverlies van 8 tot 10 procent.

Plinten worden geleverd in lengtes van 240 cm. Om het aantal plinten te berekenen dat je nodig hebt, deel je de totale kameromtrek door 240 en rond je het getal af naar boven.

stap 3

Plinten op maat zagen

Zaag de eerste plint op maat. Gebruik je plakplinten? Maak deze eenvoudig op maat met een plintenschaar of een zaag met fijne tanden. Kies je voor hoge plinten of europlinten? Zaag deze op maat met een verstekbak of een afkortzaag.

Buitenhoek voor plinten maken
stap 4

Buitenhoek maken voor je plinten

Meet de lengte van muur A op en tel daar de dikte van de lat bij op. Zaag plint A onder een hoek van 45 graden af. Dit noem je verstek zagen. Wanneer je twee plintonderdelen wilt verbinden in een hoek van 90 graden, moet je deze onderdelen dus haaks – in een hoek van 45 graden – afzagen. Zo maak je precies een rechte hoek. Bij plint A loopt het verstek naar binnen toe. Bevestig deze plint aan de muur. Leg nu plint B tegen plint A aan. Teken op plint B de rand van de muur af. Zaag plint B in verstek op maat, opnieuw onder een hoek van 45 graden. Let op: hier wijst het verstek naar buiten.

Heb je met een niet-haakse hoek te maken? Meet dan de hoek en deel deze door de helft voor beide delen. Dus: voor een hoek 100 graden zaag je beide plinten af op een hoek van 50 graden.

Binnenhoek maken voor plinten
stap 5

Binnenhoek maken voor je plinten

Leg eerst plint A tegen de muur. Zet vervolgens plint B op zijn plaats, zodat deze strak tegen plint A aanstoot. Houd een stukje plinthout tegen plint A aan en neem de contouren daarvan over op plint B. Zaag plint B vervolgens af op de zojuist afgetekende lijn.

stap 6

Plinten bevestigen

Plakplinten
Maak de vloer eerst vetvrij en stofvrij. Verwijder vervolgens het schutpapier van de plakplint, plak de plakplint op de juiste plek en druk deze goed aan.

Hoge plinten
Hoge plinten kan je vastschroeven of vastkitten met montagekit. Kit is het makkelijkst. Zorg dat de plinten en de muur droog, stofvrij en vetvrij zijn. Breng de kit om de 15 cm aan in dotten. Druk de plint vervolgens aan op de muur. Dicht eventuele kieren met acrylaatkit voor een strakke afwerking.

Europlinten
De europlint en een groot aantal witte hoge plinten kun je met clips monteren. Als het nodig is, kun je de plinten dan ook weer eenvoudig demonteren. Plaats de eerste clip plat tegen de muur en schuif de clip naar beneden tot deze op het laminaat rust. Boor vervolgens een gat in de muur door het daarvoor bestemde gat in de clip. Plaats een plug in het geboorde gat en schroef de clip vast. Herhaal dit op vijf plekken verdeeld over de lengte van de plint. Plaats de plint tegen de clip en gebruik daarna een blokje en hamer om de plint in de clip te slaan.

Benodigdheden

Gereedschappen (3)
Dit stappenplan komt voor in