stappenplan

Rolbare stuc aanbrengen

Rolbare stuc gebruik je om oppervlakken met structuur glad af te werken. Zo kun je met rolbare stuc oneffenheden, schroefgaten en voegen makkelijk wegwerken. Rolbare stuc is te gebruiken op verschillende ondergronden: bijvoorbeeld sierpleister, gipsplaten, pleisterwerk, beton, een geverfde ondergrond of glasvezelbehang. Lees ons stappenplan of bekijk de video en ontdek hoe je een gestructureerde muur glad afwerkt met rolbare stuc.

Tip!

Zorg ervoor dat de muur die je wilt behandelen niet in de volle zon staat, en dat de ruimte tussen de 6 en 28 graden is. Zo krijg je het beste resultaat. Een ruimte op kamertemperatuur is perfect.

stap 1

Oppervlakte meten

Gebruik je rolmaat om de lengte van het oppervlak op te meten. Meet vervolgens ook de breedte op. Vermenigvuldig de lengte en de breedte. Rolbare stuc komt standaard in emmers van 12 liter, goed voor zo’n 25 vierkante meter muur. Eén emmer is vaak genoeg voor één muur.

stap 2

Klus voorbereiden

Bescherm de vloer met een stucloper en plak deze goed vast met tape. Plak ook de zijwanden en het plafond af met tape.

Tip!

Maak gebruik van een mobiele bouwlamp voor voldoende licht, zodat alle oneffenheden duidelijk zichtbaar zijn.

stap 3

Ondergrond voorbereiden

Voor je begint met de rolbare stuc moet de ondergrond stabiel, vrij van losse delen en stof-, vet- en vorstvrij zijn. Maak de ondergrond daarom goed schoon. Neem de muur af met een schoonmaakdoek die je eerst onderdompelt in warm water met allesreiniger.

Let op!

Maak de muur niet kletsnat, lichtjes afnemen is voldoende. Laat de muur even opdrogen voordat je verder gaat.

stap 4

Rolbare stuc mixen

Is de muur goed voorbereid en heb je de omgeving afgeplakt? Bereid dan de pasta. Rolbare stuc is al kant-en-klaar. Roer de stuc goed door met een mixer op een boormachine. Steek de mixer in de emmer en mix het product goed door elkaar.

stap 5

Stuc rollen

Dompel de roller volledig onder in de pasta. Rol de roller daarna goed uit over de muur. Werk in vlakken van maximaal één vierkante meter, en rol in volledige banen. Meerdere keren over hetzelfde vlak heen rollen is niet nodig. Laat rondom een beetje ruimte over – het liefst zo’n 5 tot 10 cm. Hierdoor raak je met je roller de omringende constructie niet. Gebruik eventueel hoekbeschermer dunpleister voor het beschermen van de hoeken

stap 6

Rolbare stuc gladstrijken en uitvlakken

Strijk de aangebrachte rolbare stuc glad met een breed spackmes. Laat je wijsvinger gestrekt op het blad rusten, zodat je makkelijk kunt werken. Maak zowel verticale als horizontale bewegingen. Zorg dat je ook de rondom opengelaten stukken meeneemt. Strijk overschotten aan de randen terug in de emmer.

Breng het volgende stuk aan en laat dit een paar centimeter overlappen. Egaliseer het geheel bij het gladstrijken. Zo weet je zeker dat je straks alle plekjes hebt gehad. Laat de rolbare stuc vervolgens minimaal 24 uur drogen. Een tweede laag aanbrengen? Doe dit alleen als het stuc echt goed droog is.

Tip!

Probeer de muur af en toe van een afstandje en van links en rechts te bekijken, zo kun je de oneffenheden goed zien. Met de bouwlamp heb je oneffenheden zo gespot.

stap 7

Gestucte muur schuren

Is je muur met rolbare stuc helemaal opgedroogd? Dan kun je deze afwerken door te schuren. Gebruik hiervoor een handschuurblok en schuurpapier met korrel 220. Maak tijdens het schuren cirkelvormige bewegingen.

stap 8

De muur ontstoffen

Ontstof de muur. Gebruik hiervoor een zachte borstel. Kijk goed of je nog oneffenheden ziet. Als de muur nog niet helemaal mooi glad is, kun je na deze stap nog een tweede laag aanbrengen.

Let op!

Wil je de wand nu afwerken met verf of behang? Strijk het gehele oppervlak dan eerst voor met Diepgrond.

Dit stappenplan komt voor in