keuzehulp

Rozen snoeien

Rozen snoeien is belangrijk om de populaire heesters sterk, gezond en mooi te houden. De meeste rozen snoei je rond half maart. Wil jij aan de slag met rozen snoeien? Volg dan onderstaande stappen.

stap 1

Weet welke rozen je mag snoeien

Voor je aan de slag gaat, is het goed om te weten welke rozen je in maart mag snoeien en welke je beter met rust laat.

  • Grootbloemige, tros- en miniatuurrozen snoei je in maart.
  • Ook stamrozen en klimrozen geef je in maart een snoeibeurt.
  • Heesterrozen en ramblerrozen hoef je amper te snoeien. Als ze meer dan 8-10 jaar oud zijn, snoei je ze eens een keer in maart.
  • Rozen die eenmaal in het seizoen bloeien, geven bloemen op meerjarig hout en daarom laat je ze in maart met rust.
stap 2

Kies het juiste gereedschap

Rozen snoeien doe je met een gewone snoeischaar. Zorg dat de snoeischaar scherp en schoon is.

stap 3

Bekijk je roos

Rozen snoeien doe je net voordat de plant uitloopt; dit is over het algemeen rond half maart. Je kunt aan de opzwellende ogen zien of de roos bijna gaat uitlopen of niet. Ogen zijn de rode knopjes op de takken. Eerder snoeien is niet aan te raden; omdat de sapstroom dan nog niet op gang is, herstellen de snoeiwonden minder snel.

stap 4

Plan een goed moment

Is het half maart nog erg koud en wordt er (nacht)vorst verwacht? Stel het snoeien dan nog even uit. Vorst na het snoeien kan veel schade aan de plant aanrichten. Maar wacht ook niet te lang; het is zonde als de plant al zijn energie steekt in takken die jij een maand later weer afknipt.

stap 5

Hoe rozen snoeien in het voorjaar?

__Grootbloemige, tros- en miniatuurrozen snoeien __

  • Snoei alle dode, zieke en zwakke, dunne takken af.
  • Knip van twee elkaar kruisende takken de zwakste helemaal weg. Kruisende takken schuren langs elkaar heen; dit zorgt later voor beschadigingen en kans op infecties.
  • Snoei alle overige takken flink terug, tot zo’n 15 cm boven de grond. Knip ze altijd schuin af, ongeveer 1 cm boven een naar buiten gericht oog.

Stamrozen snoeien
Het snoeien van stamrozen is vergelijkbaar met de snoei van grootbloemige rozen. Alleen knip je hier de takken terug tot 15 cm boven de stam.

Klimrozen snoeien
Laat bij klimrozen de hoofdtakken ongemoeid, kort alleen de zijtakken die vorig jaar bloemen gaven terug tot zo’n 5 cm. Is een klimroos wat ouder? Verjong deze dan eens door een oude, dikke hoofdtak tot 20 cm boven de grond terug te knippen.

Heesterrozen snoeien
Deze groep natuurlijk ogende rozen heeft amper snoei nodig. Knip alleen bij oude exemplaren enkele dikke takken bij de grond af.

Tip!

Snoei net boven een oog dat naar buiten is gericht. Zo krijg je een open struik die minder vatbaar is voor schimmelziekten.

stap 6

Rozen bemesten

Strooi na het snoeien wat organische rozenmest rondom de rozen. Hierdoor houd je je rozen mooi en gezond.

stap 7

Zomersnoei

  • Verwijder na de bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen.
  • Laat bij bottelrozen de uitgebloeide bloemen gewoon zitten. Dan kun je in de nazomer/herfst genieten van kleurige bottels.

Bij eenmaal bloeiende rozen pas je enkel deze snoeimethode toe.

Rozen snoeien vergeten? Geen probleem
Ben je vergeten om je grootbloemige rozen te snoeien? Dan is dat voor een jaar niet erg. Rozen snoeien is namelijk niet per se nodig, maar je krijgt er wel een mooiere plant van. Niet snoeien zorgt voor een grotere struik met kleinere bloemen en dat wil je natuurlijk liever niet. Daarom is het een goed idee om je rozen wel te snoeien.