stappenplan

Hoe breng ik schoolbordverf aan op hout?

Door een houten plaat met schoolbordverf te verven maak je in een handomdraai een decoratief en functioneel stuk in je huis. Ook leuk voor kinderen. De schoolbordverf die te koop is bij GAMMA kan worden gebruikt op diverse ondergronden, zoals een Multiplex of MDF plaat. Schoolbordverf is water-gedragen, goed afwasbaar, geurarm en sneldrogend.

stap 1

Op maat zagen

Laat de plaat in de bouwmarkt op de juiste afmetingen zagen. Het scheelt je veel werk en zo krijg je ook altijd een mooie en recht afgezaagde plaat. Bovendien is hij dan ook makkelijker te vervoeren. Voor GAMMA Voordeelpas houders is het afzagen gratis.

stap 2

Ontvetten

Ontvet de plaat met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Zeker MDF moet goed afgenomen worden omdat dit materiaal een vettig waslaagje heeft. Speciaal voor MDF bestaan er MDF-reinigingsdoekjes.

stap 3

Schuren

Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de plaat mooi egaal op. Vergeet ook de randen niet. De eerste schuurlaag doe je met P120. Uiteraard kun je ook een vlakschuurmachine gebruiken. Druk dan niet te hard op het materiaal, anders zijn er later schuurplekken te zien.

stap 4

Grondverf aanbrengen

Zet de gehele plaat in de grondverf. Gebruik voor de randen de kwast. Voor de grote delen gebruik je een rollertje. De randen, zeker bij het MDF, zullen sterker zuigen dan het oppervlak. Het kan dan ook zijn dat je deze een paar keer meer in de grondverf moet zetten. Laat telkens de grondverflagen goed opdrogen.

stap 5

Schuren

Schuur de plaat nogmaals mooi egaal op met P120.

stap 6

Randen verven

Roer de schoolbordverf zorgvuldig door. Begin bij de randen. Gebruik hiervoor de kleine kwast. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen in de lengte uit, maar ben niet te zuinig.

stap 7

Oppervlakte verven

Het oppervlak van de plaat verf je meteen daarna met het rollertje.

  1. Verdeel het vlak in enkele denkbeeldige vakken.
  2. Verzadig de roller met verf in een rolbakje en zet een baan in verticale richting op.
  3. Op deze wijze 2 – 3 banen naast elkaar opzetten met ongeveer een rolbreedte tussenruimte.
  4. Werk vervolgens van links naar rechts en weer van boven naar beneden.
  5. Verdeel vervolgens de verf met de roller zonder deze opnieuw in te dopen in diagonale/ horizontale richting tot een egaal dekkend geheel.
  6. Rol tot slot het vlak in een richting verticaal na.
stap 8

Afwerken

Laat het geheel drogen, schuur de plaat licht op (P320) en breng een tweede laag aan.

Tip!

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Wikkel ze in aluminium folie of een plastic zak. Zo houd je ze enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het óf in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente óf bewaar restanten grondverf en schoolbordverf in een afgesloten blik, op een koele plaats maar vorstvrij. Ingedroogde kwasten en rolletjes kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Dit stappenplan komt voor in