keuzehulp

Welke beitel of guts kies ik voor het bewerken van hout en steen?

Een beitel is een handgereedschap waarmee je materiaal kunt steken of hakken, voornamelijk hout en steen. Bij GAMMA zit je goed als je een beitel of guts zoekt. Welke beitels zijn er verkrijgbaar? En wat kun je met deze beitels doen? Hieronder zie je een opsomming en korte beschrijving van de meest gebruikte beitels en gutsen.

Houtbeitels

De volgende beitels zijn geschikt om in hout mee te werken.

Steekbeitel

Een steekbeitel gebruik je voor het maken van inkepingen en om hout weg te steken. Een steekbeitel bestaat uit een beitelblad en een heft. Het blad is aan de buitenzijden en aan de voorkant afgeschuind. Aan de afgeschuinde voorkant (vouw) wordt een scherpe rand (de snede) geslepen. Soms heeft een steekbeitel een ergonomische greep. Gebruik een houten hamer om beschadiging van het heft te voorkomen. De maten van steekbeitels worden aangegeven in de breedte van de snede (in mm). Bekijk ook het stappenplan Beitelen.

Bekijk het assortiment

Guts

Het blad van een guts is hol. De vouw aan de voorkant wordt meestal ook aan de holle kant geslepen. Hierdoor kun je makkelijk houten figuren modelleren en hol maken. Met steekguts maak je rondingen in hout. Er zijn 2 soorten steekgutsen: voor buitenhoeken en voor binnenhoeken.

Bekijk het assortiment

Steenbeitels

Steenbeitels worden met name ingezet bij sloopwerkzaamheden. De volgende soorten zijn verkrijgbaar.

Sloopbeitel

Een sloopbeitel gebruik je voor het hakken en wegslopen van harde materialen, zoals steen en beton. De sloopbeitel met platte snede is gemaakt van hard metaal. Hierdoor is het niet erg als je bijvoorbeeld tijdens het slopen tegen oude schroeven of bouten hakt. De platte sloopbeitel heeft een doorlopend heft dat zeskantig is en wordt verkocht in breedtemaat van 16 en 18mm.

Tip!
Denk aan je veiligheid: Voor veilig gebruik van de sloopbeitel zijn een veiligheidsbril en werkhandschoenen aan te bevelen. Gebruik zo nodig de handbeschermer, die op het heft past.

Bekijk het assortiment

Puntbeitel

Een puntbeitel gebruik je om tijdens het slopen een gat te forceren in een vloer of muur. Daarna neemt de platte beitel het over. De puntbeitel komt met name van pas bij hardere materialen zoals natuursteen. En ook bij het uitbeitelen van vormen. Kleine puntbeitels zijn ook geschikt om oude voegen tussen de bakstenen te verwijderen.

Bekijk het assortiment

Sleuf- en elektriciensbeitel

Voor het maken van sleuven in beton en steen, maak je gebruik van de sleuf- en elektricienbeitel.

Bekijk het assortiment

Voeg- en stukadoorsbeitel

De voeg- en stukadoorsbeitel heeft twee functies: het uithakken van voegen en het verwijderen van oude stuclagen.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in