keuzehulp

Welke soort sleutel kies ik voor mijn klus?

Met een gereedschapssleutel kun je een schroef, bout of moer los- of vastdraaien. Welke soorten sleutels zijn er? En waar moet je op letten als je een sleutel koopt? Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van de sleutels die je bij GAMMA kunt vinden.

soorten sleutels

Uit welke soorten sleutels kun je kiezen? Lees hier over de verschillende soorten sleutels.

Dopsleutel

Met dopsleutels draai je bouten en moeren los en vast. Via de bijbehorende ratel kun je met kleine draaibewegingen veel kracht zetten. Dopsleutels zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten (4-30mm). Met extra lange doppen, in combinatie met een verlengstift en een knikstuk kom je op moeilijk bereikbare plekken. Dopsleutels zijn ook te koop in een doppenset met de meest gangbare maten, inclusief ratel. Een ratel kun je ook los kopen. Hoe meer tanden die heeft, hoe kleiner de draaihoek.

Bekijk het assortiment

Bougiesleutel

Een bougiesleutel is een soort dopsleutel en speciaal geschikt om eenvoudig bougies uit een motorblok verwijderen of aan te brengen. Deze dopsleutel voor bougies is van staal en voorzien van een handige T-greep met knikstuk. Hierdoor is de bougiesleutel ook te gebruiken op lastig bereikbare plaatsen. Bougiesleutels zijn verkrijgbaar in verschillende wijdtes, passend bij verschillende types bougie.

Bekijk het assortiment

Momentsleutel

Met een momentsleutel draai je bouten en moeren met een exact bepaald koppel(moment) aan. Op de sleutel staat het moment in Nm en Mkg aangegeven. (1 newton meter = 0.102 kilogram meter). Een momentsleutel is ideaal als je bijvoorbeeld, na het vervangen van de koppakking, de bouten van een cilinderkop moet aandraaien tot een moment, dat door de fabrikant is opgegeven.

Bekijk het assortiment

Ringsleutel

Dankzij de geribbelde binnenkant geeft een ringsleutel optimale grip om een bout of moer. Door hun lengte kun je veel kracht zetten met ringsleutels. Gebruik altijd een maat ringsleutel die strak om de bout of moer heen valt. Ringsleutels zijn verkrijgbaar in maten van 4-22mm, los of in complete sets.

Bekijk het assortiment

Steeksleutel

Steeksleutels geven met hun vijfhoekige bek veel meer grip om een moer of bout dan bijvoorbeeld een combinatietang of waterpomptang. Door hun lengte kun je veel kracht zetten. Gebruik altijd een maat steeksleutel die strak om de bout of moer heen valt. Steeksleutels zijn verkrijgbaar in maten van 4-22mm, los of in complete sets.

Bekijk het assortiment

Ringsteeksleutel

Ringsteeksleutels zijn aan 1 kant voorzien van een ringsleutel en aan de andere kant van een steeksleutel van dezelfde maat. Sommige ringsteeksleutels zijn bij de ring voorzien van een ratel-mechanisme en soms ook een knikstuk. Hierdoor kun je veel meer kracht zetten, met slechts kleine draaibewegingen. De stevige ratel is zowel links- als rechtsom te gebruiken. Dit doe je door de ringsteeksleutel om te keren.

Bekijk het assortiment

Moersleutel

Een moersleutel (of bahco) heeft een verstelbare bekopening en kan zo diverse steeksleutels vervangen. Hierdoor is hij prima geschikt voor loodgieterswerkzaamheden of werkzaamheden aan je auto of fiets. Sommige verstelbare moersleutels hebben een extra grote bek en zijn zeer smal. Dit zorgt voor goede toegankelijkheid in smalle ruimten.

Bekijk het assortiment

Inbussleutel

Een inbussleutel (of zeskantsleutel of stiftsleutel) heeft een stift in de vorm van een zeshoek. Samen met een bijpassende zeskantschroef of zeskantbout zorgt dit voor veel grip waardoor je veel kracht kan zetten. Inbussleutels zijn verkrijgbaar in diverse maten aangegeven in millimeters of inches.

Bekijk het assortiment

Pijpsleutel

Een pijpsleutel is handig om moeilijk bereikbare moeren en bouten mee los- of vast te draaien. Door het gat van de pijpsleutel steek je een passende schroevendraaier of metalen stift. Hierdoor heb je veel grip bij het los- en vastdraaien. Pijpsleutels hebben aan weerszijden 2 verschillende sleutelmaten en zijn verkrijgbaar in maten van 4-23mm.

Bekijk het assortiment

Kraansleutel

Een kraansleutel (of wastafelmoersleutel) is geschikt om een kraanmoer los- of vast te draaien, ook op lastig bereikbare plekken. Kraanmoeren die geheel om de kraan gaan behoren langzaam tot het verleden. Tegenwoordig wordt meestal een half open systeem gebruikt om een kraan vast te zetten. Hierbij wordt een pijpsleutel met een handvat gebruikt.

Bekijk het assortiment

Radiatorsleutel

Als je een radiator aansluit maak je gebruik van een radiatorkraan en voetventiel. Het koppelstuk dat hiervoor in de radiator gaat is lastig aan te draaien. De wartel zit in de weg. Om beschadiging te voorkomen bevindt zich in het koppelstuk een zeskantige opening voor een radiatorsleutel (of multi-fit koppelingssleutel). Hierdoor kun je eenvoudig de koppeling vastdraaien. De maat van de stift van de radiatorsleutel loopt stapsgewijs op. Hierdoor past hij op koppelstukken van diverse maten.

Bekijk het assortiment

Ontluchtingssleutel

Een ontluchtingssleutel gebruikt je om je verwarming te ontluchten. Dat is nodig als de radiator niet meer goed warm wordt of een bubbelend geluid maakt. De oorzaak is vaak lucht in het leidingsysteem. Draait het ontluchtingskraantje net zo lang open totdat er water uit komt. Houd altijd een doek bij de hand. Het water kan namelijk zwart zijn.

Bekijk het assortiment

sleutel kopen? let hier op

De kwaliteit van sleutels zit hem vooral in het type staal, waarvan ze gemaakt zijn. Sleutels van chroom-vanadium of gehard staal behoren tot de sterkste sleutels. Bij de wat goedkopere en verchroomde typen kunnen chroombladders loslaten, waardoor ze gaan roesten. Bovendien kan een dergelijke bladder erg scherp zijn.

Deze keuzehulp komt voor in