keuzehulp

Welke soorten isolatiemateriaal kies ik voor het isoleren van mijn huis?

Een goed geïsoleerd huis geeft je meer wooncomfort. Dat geldt niet alleen voor warmte-isolatie, maar ook voor geluidsisolatie. Warmte-isolatie (of thermische isolatie) levert ook een aanzienlijk financieel voordeel op. En het is goed voor het milieu. Minder energieverbruik betekent ook minder CO2-uitstoot. Welke soorten isolatiemateriaal zijn er en hoe kies je het juiste materiaal?

Warmte-isolatie

Er zijn tal van warmte-isolatiematerialen. De Rd-waarde van het materiaal geeft je inzicht in de warmteweerstand van het materiaal. De Rd-waarde vind je op de verpakking. Naast de Rd-waarde is er ook de Rc-waarde. De Rc-waarde geeft de totale warmteweerstand van de complete constructie aan.

Soorten warmte-isolerende materialen
GAMMA verkoopt diverse warmte-isolatiematerialen zoals glaswol, PIR-platen, steenwol, polystyreen, buisisolatie, bouwschuim, noppenfolie en acrylplaat om voorzetramen te maken.

Geluidsisolatie

Ook geluidsisolatie kan bijdragen aan je woongenot. Gehorige huizen kunnen voor stress en irritatie zorgen. Met een paar simpele ingrepen beperk je de geluidshinder. Veel warmte-isolatiemiddelen zorgen gelijk ook voor geluidsreductie. Door geluiddempende materialen te gebruiken kun je geluidsproblemen verminderen of geheel wegnemen.

Soorten geluidsisolerende materialen
Bij GAMMA vind je diverse geluidisolatiematerialen zoals: vlokkenplaten, rigidur vloerplaten, geluidabsorptie platen met noppenstructuur, glaswol, steenwol, geluiddempers voor kasten, rubbertegeldragers, tapijttegels, karpetten, vloerkleden, afdichtingsband, randstroken, diverse ondervloeren voor laminaat en PVC-vloeren en acrylplaat om voorzetramen te maken

Manieren om geluid te verminderen

Om te kunnen kiezen voor het juiste materiaal is het belangrijk dat je het verschil weet tussen geluidsabsorptie, geluidsisolatie en trillingsisolatie.

Geluidsabsorptie

Geluidsabsorberende materialen gebruik je voor het verbeteren van de akoestiek (galm verminderen) of het verlagen van het geluidsniveau in een ruimte.

Bekijk meer

Geluidsisolatie

Geluidsisolerende materialen gebruik je om geluid buiten of binnen een ruimte te houden.

Bekijk meer

Trillingsisolatie

Bij trillingsisolatie plaats je een dempend materiaal tussen de geluidsbron en de ondergrond, bijvoorbeeld om contactgeluiden tegen te gaan.

Bekijk meer

Welk isolatiemateriaal?

Gebruik de keuzehulp isolatie om het isolatiemateriaal te vinden dat bij je situatie past. Hier krijg je ook meer uitleg over deze materialen.

Geld besparen met isolatie

Warmte-isolatie levert naast woongenot ook een aanzienlijk financieel voordeel op. In 10 jaar tijd kan de besparing oplopen tot duizenden euro's. Indien je een eigen huis bezit draagt de overheid in sommige gevallen ook een steentje bij als je wilt isoleren. Dat kan oplopen tot wel 20% van de kosten. Kijk voor meer informatie over isolatiesubsidie op rijksoverheid.nl en op energiesubsidiewijzer.nl.