stappenplan

Zo kies je de juiste plug

Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton. Op deze pagina lees je welke plug schikt is voor jouw klus.

De Fischer DuoPower is de alleskunner onder de pluggen; je kunt hem gebruiken voor vrijwel alle materialen. Hij past zich zelfstandig aan het bouwmateriaal aan door te spreiden, te tikken of te knopen.

Bekijk assortiment

De Gamma basisplug is de meest gebruikte plug voor massieve materialen. Hiermee hang je eenvoudig een schilderij of legplank aan een betonnen of gemetselde muur.

Bekijk assortiment

De nylon plug, ook wel S-plug genoemd (Fischer), is de meest gangbare plug voor massieve bouwmaterialen. De weerhaken voorkomen het meedraaien van de plug. Door de diepe vertanding krijg je een optimale verankering in massieve bouwstoffen.

Bekijk assortiment

De universeel plug is een echte allrounder: deze plug is bruikbaar voor bijna alle materialen. De schroef trekt de kop van de plug naar achter, waardoor de plug zich spreidt in de muur. Wist je dat deze plug ook in holle bouwstoffen gebruikt kan worden? Dan vormt de universeel plug een ‘knoop’.

Universeelpluggen zijn er mét kraag om te bevestigen in plaatmateriaal met holle achterwand en zonder kraag om verder in het boorgat van massief materiaal te duwen.

Bekijk assortiment

Voor alle massieve materialen kun je de alligatorplug gebruiken. Deze plug dankt zijn naam aan de delen die je breed kunt spreiden als een alligatorbek, wat zorgt voor grote uitrekwaarden. Bevestig met de alligatorpluggen dynamische delen, zoals trapleuningen, ventilatoren en handdoekhouders.

Bekijk assortiment

De Toggler alligator gebruik je voor beton en de zachtere bouwmaterialen waar je zwaarder materiaal aan wilt hangen. Hij spreidt zich uit zoals de bek van een alligator en is daardoor ook ideaal voor te grote boorgaten.

Bekijk assortiment

Pluggen voor een holle wand

Hollewandplug

Deze plug is uitsluitend bedoeld voor holle wanden en is verkrijgbaar voor verschillende plaatdiktes. Het schaargedeelte klapt uit achter de wand en zet de plug op zijn plek.

Alle hollewandpluggen

Gipsplaatplug

De gipsplaatplug is speciaal bedoeld voor gipsplaten. Deze plug is kort en trekt zich vast in de gipsplaat met het bijgeleverde montage-hulpstuk. Hierdoor is er weinig ruimte nodig achter de gipsplaat.

Alle gipsplaatpluggen

Hollewandanker

Met een hollewandanker kun je bouten bevestigen in holle wanden. Het metalen deel wordt achter de wand gekanteld en vormt de basis voor de bout die ingebracht wordt.

Alle hollewandankers

Tuimelplug

Tuimelpluggen zijn verende, metalen pluggen die je kunt gebruiken voor holle wanden en plafonds. Dankzij de lange draadstanden overbrug je hier grote wanddiktes mee. Tuimelpluggen zijn vooral handig bij het monteren van lampen en rails en zijn verkrijgbaar met moer of als schroefhaak.

Alle tuimelpluggen

Metalen hollewandplug

Dit type hollewandplug wordt veel voor plafonds gebruikt voor het ophangen van een gordijnrail. Met een speciale tang zijn ze snel te bevestigen. Door het aantrekken van de draad expanderen de metalen lippen, waardoor er een ‘prop’ achter het plafond of de wand ontstaat.

Alle metalen hollewandpluggen

Pluggen voor een stenen en betonnen muur

Messing plug

De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen? Je hoeft geen diep gat te boren om toch een optimale sterkte te verkrijgen. Gebruik deze pluggen onder andere voor het ophangen van TV-wandsteunen of andere staalconstructies. Demontage is ook erg eenvoudig.

Alle messing pluggen

Keilbout

Keilbouten zijn metalen pluggen voorzien van een conische (kegelvormige) bout met als omhulsel twee metalen delen. Door de moer aan te trekken komt de bout naar voren, waardoor de metalen delen uit elkaar geduwd worden. Deze bevestiging is geschikt voor grote belasting in massieve materialen.

Alle keilbouten

Chemisch anker

Voor brokkelige, massieve muren gebruik je chemische ankers. Bij een gewone plug zal bij dit type muur de plug snel los komen te zitten. Doordat de vloeistof uit het chemisch anker zich in de brokkelige muur verspreid, ontstaat er een stevige basis voor het plaatsen van een bout.

Alle chemische ankers

Pluggen voor een massieve gipsmuur

Gasbetonplug

De gasbetonplug is speciaal bedoeld voor muren van cellenbeton. Wist je dat dit materiaal veel zachter is dan steen? Dankzij de gasbetonpluggen kun je toch dingen ophangen aan muren van cellenbeton, soms tot wel 40 kilo (afhankelijk van wat je precies wilt ophangen).

Alle gasbetonpluggen

Spijkerplug

Een spijkerplug wordt ook wel nagel- of slagplug genoemd. Deze plug is uitsluitend te gebruiken voor ‘doorsteekmontage’, zoals het bevestigen van houten regels en plunten. Je boort hiermee het te bevestigen materiaal direct in de muur. Vervolgens is alleen nog een hamer nodig om de nagel te bevestigen.

Alle spijkerpluggen

Golfplaatnagel

Deze nagelsoort is geschikt om golfplaten op hout te bevestigen. De golfplaatnagel heeft een ‘hoedje’, zodat er geen regenwater naar binnen kan dringen. Let op: een golfplaatnagel wordt altijd door de top van de golf geslagen. De iets langere aqualine nagels kun je ook gebruiken. Deze zijn geschikt voor dikker hout.

Alle golfplaatnagels

Kozijnplug

De kozijnplug lijkt erg op de spijkerplug en is hiervan de grotere variant. Ook hier is doorsteekmontage van toepassing. Het verschil is dat deze pluggen zwaarder uitgevoerd zijn, en ingeschroefd in plaats van ingeslagen worden. Met kozijnpluggen kun je zwaardere delen in massieve materialen bevestigen, zoals raam- en deurkozijnen.

Alle kozijnpluggen
Dit stappenplan komt voor in