Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten, zoals voor beton, steen, cellenbeton of een holle wand van gipskarton/plaatmateriaal. Maar welke plug heb je nodig? En hoe bevestig je deze in de muur? Op deze pagina lees je alles over pluggen.
Het type muur bepaalt welke soort plug je nodig hebt. Stel jezelf als eerste de volgende vraag: heb ik een plug nodig voor een holle wand (gipsplaten) of massieve muur (steen, beton of gipsblokken)? Let op: een plafond valt onder holle ruimte. Bij pluggen voor een holle wand is het belangrijk dat een plug vastgeklemd raakt. Achter de wand in het holle deel komt het grootste deel van de plug, waar de schroef ingedraaid wordt. Door het aandraaien van de schroef klemt de plug zichzelf vast.
Deze plug is uitsluitend bedoeld voor holle wanden en is verkrijgbaar voor verschillende plaatdiktes. Het schaargedeelte klapt uit achter de wand en zet de plug op zijn plek.
De gipsplaatplug is speciaal bedoeld voor gipsplaten. Deze plug is kort en trekt zich vast in de gipsplaat met het bijgeleverde montage-hulpstuk. Hierdoor is er weinig ruimte nodig achter de gipsplaat.
Met een hollewandanker kun je bouten bevestigen in holle wanden. Het metalen deel wordt achter de wand gekanteld en vormt de basis voor de bout die ingebracht wordt.
Tuimelpluggen zijn verende, metalen pluggen die je kunt gebruiken voor holle wanden en plafonds. Dankzij de lange draadstanden overbrug je hier grote wanddiktes mee. Tuimelpluggen zijn vooral handig bij het monteren van lampen en rails en zijn verkrijgbaar met moer of als schroefhaak.
Dit type hollewandplug wordt veel voor plafonds gebruikt voor het ophangen van een gordijnrail. Met een speciale tang zijn ze snel te bevestigen. Door het aantrekken van de draad expanderen de metalen lippen, waardoor er een ‘prop’ achter het plafond of de wand ontstaat.
De nylon plug, ook wel S-plug genoemd (Fischer), is de meest gangbare plug voor massieve bouwmaterialen. De weerhaken voorkomen het meedraaien van de plug. Door de diepe vertanding krijg je een optimale verankering in massieve bouwstoffen.
De universeel plug is een echte allrounder: deze plug is bruikbaar voor bijna alle bouwstoffen. De schroef trekt de kop van de plug naar achter, waardoor de plug zich spreidt in de muur. Wist je dat deze plug ook in holle bouwstoffen gebruikt kan worden? Dan vormt de universeel plug een ‘knoop’.
Voor alle massieve materialen kun je de alligatorplug gebruiken. Deze plug dankt zijn naam aan de delen die je breed kunt spreiden als een alligatorbek, wat zorgt voor grote uitrekwaarden. Bevestig met de alligatorpluggen dynamische delen, zoals trapleuningen, ventilatoren en handdoekhouders.
De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen? Je hoeft geen diep gat te boren om toch een optimale sterkte te verkrijgen. Gebruik deze pluggen onder andere voor het ophangen van TV-wandsteunen of andere staalconstructies. Demontage is ook erg eenvoudig.
Keilbouten zijn metalen pluggen voorzien van een conische (kegelvormige) bout met als omhulsel twee metalen delen. Door de moer aan te trekken komt de bout naar voren, waardoor de metalen delen uit elkaar geduwd worden. Deze bevestiging is geschikt voor grote belasting in massieve materialen.
Voor brokkelige, massieve muren gebruik je chemische ankers. Bij een gewone plug zal bij dit type muur de plug snel los komen te zitten. Doordat de vloeistof uit het chemisch anker zich in de brokkelige muur verspreid, ontstaat er een stevige basis voor het plaatsen van een bout.
De gasbetonplug is speciaal bedoeld voor muren van cellenbeton. Wist je dat dit materiaal veel zachter is dan steen? Dankzij de gasbetonpluggen kun je toch dingen ophangen aan muren van cellenbeton, soms tot wel 40 kilo (afhankelijk van wat je precies wilt ophangen).
Een spijkerplug wordt ook wel nagel- of slagplug genoemd. Deze plug is uitsluitend te gebruiken voor ‘doorsteekmontage’, zoals het bevestigen van houten regels en plunten. Je boort hiermee het te bevestigen materiaal direct in de muur. Vervolgens is alleen nog een hamer nodig om de nagel te bevestigen.
Deze nagelsoort is geschikt om golfplaten op hout te bevestigen. De golfplaatnagel heeft een ‘hoedje’, zodat er geen regenwater naar binnen kan dringen. Let op: een golfplaatnagel wordt altijd door de top van de golf geslagen. De iets langere aqualine nagels kun je ook gebruiken. Deze zijn geschikt voor dikker hout.
De kozijnplug lijkt erg op de spijkerplug en is hiervan de grotere variant. Ook hier is doorsteekmontage van toepassing. Het verschil is dat deze pluggen zwaarder uitgevoerd zijn, en ingeschroefd in plaats van ingeslagen worden. Met kozijnpluggen kun je zwaardere delen in massieve materialen bevestigen, zoals raam- en deurkozijnen.