keuzehulp

Welke soort vijl of rasp kies ik voor het bewerken van hout, metaal of kunststof?

Vijlen en raspen gebruik je om hout, metaal of kunststof bij te werken. Een rasp komt ook van pas bij zachte steensoorten, gipsplaten of gipsblokken. Vijlen en raspen helpen je daarnaast gebogen vormen te maken. Voor ruw bijwerken gebruik je een houtrasp en voor het fijne werk een houtvijl. Welke soorten vijlen en raspen zijn er? En waar kun je ze voor gebruiken?

soorten raspen

Een rasp is te herkennen aan een bekleding of ‘kapping’ van scherpe tanden op het blad. Deze schrapen hout snel weg, maar laten een ruw oppervlak achter. Sommige raspen hebben een breed blad met minuscule schaven. Hoe meer tanden of schaven per cm, hoe fijner de afwerking. Een rasp met veel tanden wordt een ‘zoete rasp’ genoemd. Een ‘halfzoete rasp’ heeft minder tanden en een ‘basterd rasp’ de minste. Er wordt ook wel gesproken over fijn, middelgrof (medium) en grof.

Halfronde rasp

De halfrond rasp of kabinetrasp is aan de ene zijde van het blad rond en bezet met middelgrove of ‘halfzoete’ rasptanden. De andere zijde van het blad is recht en bezet met fijne ‘zoete’ rasptanden.

Bekijk het assortiment

Ronde rasp

Het blad van deze rasp is rond en wordt veel gebruikt bij het inzetten van sloten en klinken. De grofte kan variëren tussen basterd en halfzoet.

Bekijk het assortiment

Schaafrasp

Een schaafrasp (of raspschaaf) heeft de vorm van een blokschaaf. Het blad is breed en bestaat uit minuscule schaven. De bladen van schaafraspen zijn te vervangen en verkrijgbaar in diverse groftes.

Bekijk het assortiment

Schraper

Een schraper is een klein model schaafrasp. Schrapers worden veel gebruikt bij het op maat maken van gipsplaten. De bladen van een schraper zijn te vervangen.

Bekijk het assortiment

soorten vijlen

Molenzaagvijl

Met een molenzaagvijl (of zaagvijl) scherp je cirkelzaagbladen, kettingzagen met een fijne vertanding en bandzagen. Daarnaast zijn molenzaagvijlen geschikt voor fijn vijlen, polijsten en ontbramen. De molenzaagvijl heeft een grof, evenwijdig en dun blad.

Bekijk het assortiment

Halfronde vijl

Een halfrond vijl is aan de ene zijde van het blad rond en bezet met middelgrove of ‘halfzoete’ rasptanden. De andere zijde van het blad is recht en bezet met fijne ‘zoete’ rasptanden.

Bekijk het assortiment

Ronde vijl

Een ronde vijl (of rattenstaart) is rond. De kapping is overal gelijk. Deze vijl gebruik je voor het afwerken van gaten en uitsparingen.

Bekijk het assortiment

Driekantvijl

Een driekantvijl gebruik je voor het precies uitvijlen van hoeken en V-vormen. De kapping is aan de drie zijden gelijk.

Bekijk het assortiment

Vierkantvijl

Met een vierkantvijl kun je sleuven, vierkante en rechthoekige gaten precies uitvijlen en snijgereedschap afwerken. De kapping is aan de vier zijden gelijk.

Bekijk het assortiment

Surform platte vijl

Een gereedschap dat het midden houdt tussen een vijl en een schaafrasp is de surform platte vijl. Het blad is lichtgebogen om zo meer stukjes te kunnen verwijderen. De vijl heeft een grote draaiknop waardoor je het vijlblad snel kunt vervangen.

Bekijk het assortiment

vijl of rasp kopen? let hier op

Vijlen en raspen zijn verkrijgbaar in diverse bladlengtes die ofwel evenwijdig of taps toelopend eindigen. De meesten hebben een handvat of hecht van hout of van kunststof. Sommige hechten hebben een stevige kern, maar zijn afgewerkt met zacht materiaal, dat bovendien gestructureerd is. Hierdoor ligt de rasp of vijl prettig in de hand en heb je meer houvast.

Deze keuzehulp komt voor in