stappenplan

Hoe moet ik mijn tuintegels schoonmaken?

Wie een terras of tuinpad met een verzorgde uitstraling wil, gaat aan de slag met zijn tuintegels schoonmaken. Verwijder het onkruid, de groene aanslag en het vuil eenvoudig met een borstel, bezem, water en een milieuvriendelijk middel. Meer tips voor het schoonmaken van je tuintegels lees je in dit stappenplan.

Wanneer tuintegels schoonmaken?
Tuintegels schoonmaken doe je bij voorkeur het hele jaar door. Wie zijn tegels regelmatig schoonmaakt, houdt zijn terras, tuinpad of oprit mooi en voorkomt onkruid tussen de tegels. Ook groene aanslag krijgt op deze manier minder kans. Een moment dat je echt niet onder de klus uitkomt, is in het voorjaar, als de winter zijn sporen heeft achtergelaten op het terras of tuinpad.

stap 1

Tuintegels schoonmaken met een (onkruid)bezem

De eerste stap die je volgt bij tuintegels schoonmaken, is het vegen van de bestrating met een bezem. Gebruik een bezem met lange haren om je tegels effectief te reinigen, blad te verwijderen en groene aanslag tegen te gaan. Groeit er al onkruid, mos en groene aanslag tussen je tuintegels? Gebruik dan een onkruidbezem. Voor hardnekkige groene aanslag, moet je wellicht verder gaan met de volgende stappen.

stap 2

Schoonmaken met water

Soms is het vuil op de tegels hardnekkig, dan is alleen je tegels vegen met een bezem niet afdoende. Schrobben met water kan de oplossing zijn. Maak de bezem of borstel nat en schrob het vuil en de groene aanslag weg. Wanneer je veel last hebt van onkruid of groene aanslag op je tuintegels, kun je eerst kokend water over de tegels gieten waarna je vervolgens het vuil verwijdert. Let op dat je het terras goed naspoelt met schoon water, anders hebben je inspanningen weinig zin.

Tip!

Gebruik het overgebleven water waarin je groenten of aardappels hebt gekookt, zo hoef je geen nieuw water te koken. Wel zo duurzaam!

stap 3

Aan de slag met soda en groene zeep

Wil je je tuintegels schoonmaken met een schoonmaakmiddel? Kies dan een milieuvriendelijk middel. In je eigen keukenkastjes kun je soms al slagen: soda is bijvoorbeeld een effectief en milieuvriendelijk middel om je tuintegels mee te schrobben. Meng de soda met water en ga aan de slag! Ook groene zeep is een ouderwets en effectief schoonmaakmiddel. Groene zeep is - in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet duurzaam. Wel is het ten opzichte van andere schoonmaakmiddelen minder belastend voor het milieu.

stap 4

Tuintegels schoonmaken met hogedrukreiniger

Verwijder hardnekkig vuil op je tuintegels met een hogedrukreiniger, deze kun je huren bij Gamma. Gebruik een vuilfrees om ook het moeilijkste vuil te verwijderen. Wees wel voorzichtig bij tuintegels met een coating; door de enorme kracht van het water kun je deze beschadigen. Twijfel je? Maak dan eerst een klein stukje van de tegels schoon met een hogedrukreiniger.

stap 5

Tuintegels schoonmaken en groene aanslag voorkomen

Je tuintegels schoonmaken is een klus die je regelmatig moet herhalen, alleen zo blijft je terras, oprit of tuinpad schoon en krijgt groene aanslag minder kans. Groene aanslag voorkomen doe je door je terras zo droog mogelijk te houden - denk aan een goede afwatering en zo min mogelijk schaduw. Je tuintegels regelmatig schoonmaken helpt ook.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Water
Dit stappenplan komt voor in