keuzehulp

Hoe sluit ik mijn tv aan?

Het TV signaal kan op vijf verschillende manieren bij je in huis komen. Via de (coax)kabel, via het telefoonnet, via een glasvezelkabel, via een antenne uit de ’lucht’ (ether) en via een schotelantenne. De laatste drie zijn wat minder in trek. Glasvezel, vanwege het feit dat het nog niet overal verkrijgbaar is. Etherontvangst en de schotel hadden als bezwaar dat je het niet kon combineren met internet. Daar is onlangs verandering in gekomen en tegenwoordig is internet via de schotel ook mogelijk. Handig voor de camping.

TV-aansluiting via het telefoonnet

Het TV-signaal komt bij dit type ontvangst binnen via de KPN-huisaansluiting. Indien je een abonnement hebt afgesloten bij een provider ontvang je een modem, een TV ontvanger en aansluitmaterialen.

Modem aansluiten

In je meterkast zit een lasdop of een ISRA-punt. De lasdop is te herkennen als een ronde koker van ongeveer 10 cm, waaruit een dikke en een dunne telefoonkabel komt. ISRA punten bestaan uit twee typen. Het ISRA-1 type zonder aansluitpunt. En het ISRA-2 type met twee RJ11-telefoonaansluiting (RJ11 is een moderne telefoonstekker + telefoondraad).

Heb je een lasdop of ISRA-1 punt? knip dan de dunne telefoonkabel door. Deze bestaat uit blauwe en een rode ader. Sluit deze twee draden aan op een aansluitdoosje, waarop weer een bijgeleverde RJ11 stekker en draad kan worden aangesloten.

Heb je een ISRA-2 punt? Dan kun je de bijgeleverde RJ11 stekker en draad op het tweede contactpunt van de ISRA inpluggen.

TV-ontvanger aansluiten

Gebruik een netwerk-kabel met een UTP connector om de modem met de ingang van de TV-ontvanger te verbinden. Deze wordt vaak meegeleverd, maar je kunt er ook zelf een op maat maken. Per provider worden er verschillende kleurcodes gebruikt voor de aansluitingen, maar de kleur geel voert de boventoon bij het aansluiten van modem op TV-ontvanger. Kijk voor meer informatie op de pagina netwerkkabels.

Aansluiting op de TV

Sluit vervolgens een HDMI-kabel aan op de TV-ontvanger en op een beschikbare HDMI-aansluiting achterop je TV. Indien je geen HDMI aansluiting hebt op je TV kun je ook gebruik maken van een Scart-kabel. Sluit als laatste de voedingsadapter aan op de TV-ontvanger en steek de stekker in het stopcontact. Stop de batterijen in de afstandsbediening en volg nu de instructie om je TV verder af te stellen.

TV-aansluiting via de kabel

Het TV-signaal komt bij dit type ontvangst binnen via de coax huisaansluiting. Indien je een abonnement hebt afgesloten bij de kabelmaatschappij ontvang je een TV-ontvanger en aansluitmaterialen.

TV-ontvanger aansluiten
Zet de TV-ontvanger bij je tv en sluit de coaxkabel aan op de achterkant. Sluit de andere kant van de kabel aan op de coax-wandcontactdoos.

Kabelkeur
Zorg voor een goede kwaliteit kabels. De beeldkwaliteit gaat drastisch omlaag als je kabels gebruikt van een mindere kwaliteit. Indien je een abonnement bij een kabelmaatschappij hebt afgesloten moet je gebruik maken van coaxkabels en coax-aansluitmaterialen. Wil je er echter zeker van zijn dat je een goede weergave krijgt, koop dan een coaxkabel en aansluitmaterialen waarop onderstaand KabelKeurmerk van NLkabel staat afgebeeld. Kabels en aansluitmaterialen met kabelkeur worden aanbevolen door Ziggo.

8992061194270

GAMMA verkoopt verschillende artikelen met KabelKeur.

Antennecontactdoos

Met de KabelKeur-antennecontactdoos maak je eenvoudig een coaxaansluitpunt op of in de muur. De contactdoos is te gebruiken voor radio, tv en digitale diensten. De antennecontactdoos is extra afgeschermd, zodat je een storingsvrij beeld ontvangt.

Coax 2-weg opsteekverdeler

In sommige gevallen moet je je antennesignaal splitsen, bijvoorbeeld om het signaal te gebruiken voor een televisie en decoder. Dit doe je eenvoudig met de KabelKeur 2-weg-opsteekverdeler. Zo realiseer je een extra tv-aansluiting die optimaal is beschermd tegen stoorsignalen. De opsteekverdeler heeft een metalen behuizing en is viervoudig HF-afgeschermd. Je sluit de 2-wegverdeler aan op een coaxaansluitpunt.

Coax 2-weg splitter

De KabelKeur- 2-weg-splitter splitst uw antennesignaal. Op die manier is het mogelijk om het internet- en telefoniesignaal van elkaar te scheiden. U sluit de 2-weg-splitter aan met F-connectoren, zodat u signaalverlies zo veel mogelijk voorkomt. De splitter is voorzien van een metalen behuizing en viervoudig HF (Hoog Frequent) afgeschermd. U gebruikt de coaxsplitter, die inclusief F-connectoren wordt geleverd, met een coaxkabel van 7mm.

Antenneversterker

Films, uitzending gemist of andere diensten bestellen bij je kabelmaatschappij? Dankzij de KabelKeur antenneversterker is dit eenvoudig. Deze versterker is te gebruiken voor radio, tv en digitale diensten. De antenneversterker versterkt het binnenkomende coaxsignaal. Dit is mogelijk door de vier retourgeschikte uitgangen die geschikt zijn voor een kabellengte tot 15meter. Je krijgt de antenneversterker geleverd inclusief F-connectoren en adapter.

Connector

Er worden 2 soorten aansluitingen verkocht voor de coaxkabel: de F-connector en de IEC-connector. De F-connector is een connector met schroefdraad. Deze past echter niet op je TV maar wordt gebruikt voor het netwerk zelf, dus op versterkers en bij splitters. De IEC-connector is de meest bekende connector die in een mannetje of vrouwtje uitvoering te koop is. Als je zelf de kabels maakt kun je ook kabels maken met een F-connector aan een zijde en een IEC-connector aan de andere kant.

Gebruik voor een goede ontvangst zoveel mogelijk KabelKeur F-connectoren. Dat komt de beeldkwaliteit zeer ten goede.

Coaxkabel

Met de Kabelkeur-coaxkabel legt je een antenne-installatie aan en sluit je de radio-, tv- of mediabox eenvoudig aan. De coaxkabel is viervoudig afgeschermd en daardoor extra afgeschermd tegen storingen. Het bezit tevens een dikkere kern waardoor je een storingsvrij beeld ontvangt. De KabelKeur coaxkabel is verkrijgbaar in een lengte van 10m, 20m en 30m.

Wil je een coaxkabel zelf op lengte maken? Houdt er dan reening mee dat de kabel niet langer dan 10 meter wordt. Is dit onvermijdelijk, plaats dan een versterker tussen de kabel. Maak je gebruik van interactieve TV dan moet je een antenneversterker hebben waarop de vermelding KabelKeur en “retour-geschikt” staat.

Aansluiting op TV

Sluit na het aansluiten van de coax-kabel een HDMI-kabel aan op de TV-ontvanger en op een beschikbare HDMI-aansluiting achterop je TV. Indien je geen HDMI aansluiting hebt op je TV kun je ook gebruik maken van een Scart-kabel. Sluit als laatste de voedingsadapter aan op de TV-ontvanger en steek de stekker in het stopcontact. Stop de batterijen in de afstandsbediening en volg nu de instructie om je TV verder af te stellen.

Bekijk ook netwerkkabels
Deze keuzehulp komt voor in