stappenplan

Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen?

Je verwarmingsbuizen isoleren? Met slimme leidingisolatie voorkom je onnodige warmteafgifte van CV-leidingen en warmwaterleidingen. Dat scheelt een hoop stookkosten. Let op: het is alleen zinvol om leidingen te isoleren die door onverwarmde ruimtes lopen. Verwarmde ruimtes worden vaak intensiever gebruikt, waardoor het rendement te laag is. Bovendien is het isolatiemateriaal niet zo mooi als het in zicht hangt. Vergeet ook niet buiten de koudwaterleiding te isoleren, zodat deze leiding is beschermd tegen bevriezing.

Tip!

Het werken met glaswol kan voor huidirritaties zorgen. Zet daarom een stofmasker en een veiligheidsbril op, doe werkhandschoenen aan en draag beschermende kleding.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen

Kies eerst het juiste isolatiemateriaal voor je leidingen. Je kunt kiezen uit buisisolatie met of zonder sluitmechanisme. Het eerste type is iets duurder, maar werkt makkelijker. Bij buisisolatie zonder sluitmechanisme moet je namelijk alle naden dichtlijmen.

De hoeveelheid isolatiemateriaal berekenen

Bereken eerst hoeveel materiaal je nodig hebt. Bedenk dat er meer materiaal in bochten gaat zitten dan op het eerste gezicht lijkt.

Het isolatiemateriaal om de leidingen schuiven

Schuif de isolatie om de leiding. Klik of lijm de naden dicht. Dit hangt af van het type isolatiemateriaal. Lijm – bij beide soorten buisisolatie – ook de kopse kanten aan elkaar.

V-vormige partjes uitsnijden

Snijd voor een bocht V-vormige partjes uit de isolatie. Lijm deze aan de kopse kanten.

De buisisolatie schuin afsnijden

Snijd voor een T-stuk de buisisolatie aan beide kanten af onder een hoek van 45º. Snijd het passtuk V-vormig af. Lijm de kopse kanten aan elkaar.

De leidingen inpakken met glaswol

Pak leidingen die te dicht naast elkaar liggen samen in met een strook glaswol. Omwikkel dit met ijzerdraad. Vul moeilijk bereikbare hoekjes op met purschuim.

Tip!

In plaats van ijzerdraad kun je ook aluminiumtape gebruiken.

De geïsoleerde leidingen wegwerken

Vind je de geïsoleerde leidingen er niet zo mooi uitzien? Werk deze dan weg achter een koof van gipsplaat of ander plaatmateriaal. De koof is een schuin vlak tussen de muur en het plafond.

Tip!

Controleer of er genoeg water in de cv-ketel zit. Vul deze bij als dit nodig is. Ontlucht daarna het hele systeem.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe breng ik tochtwering aan op mijn deur? - Thumbnail
Hoe breng ik tochtwering aan op mijn deur? stappenplan
schuindak
Schuin dak binnenzijde isoleren stappenplan
kruipruimte
Onderkant van een houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte stappenplan
Hoe monteer ik geluidsabsorberende platen op mijn muur?
Hoe monteer ik geluidsabsorberende platen op mijn muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in