keuzehulp

Wat is de beste plek voor een radiator?

Om een optimale warmteverdeling in je woning te realiseren, is het belangrijk dat je jouw radiatoren op de juiste plek in huis installeert. Een goede plaatsing zorgt voor een betere, gelijkmatigere warmteafgifte en daarmee voor een lagere energierekening.

De beste plek voor een radiator

De beste locatie om een radiator op te hangen is op de meest koude plek in de ruimte. Over het algemeen is dit tegen de buitenmuur en onder een raam. Dit zorgt voor een betere warmtespreiding in de ruimte. De koude straling van de buitenmuur en de koude luchtstroom van het raam worden geneutraliseerd door de warme lucht van de radiator.

Waar moet je op letten?

Afstand van de grond en de muur
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.

Wanneer je een radiator plaatst, kun je voor optimale warmteverdeling radiatorfolie plaatsen. Een radiator geeft namelijk ook aan de achterzijde warmte af, waardoor er een deel van de warmte (zeker bij een niet-geïsoleerde muur) verloren gaat. Hoe je radiatorfolie moet plaatsen, lees je in het stappenplan radiatorfolie aanbrengen.

Deze keuzehulp komt voor in