keuzehulp

Welke smart home systemen zijn er?

Met een smart home systeem kun je gemakkelijk al je slimme apparaten vanuit één punt bedienen en deze met elkaar laten communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere slimme producten die aan je smart home systeem zijn aangesloten via je smartphone, tablet en tegenwoordig zelfs met slimme speakers bedienen.

Hieronder vind je een overzicht met veelgebruikte smart home systemen:

Er zijn bij GAMMA steeds meer smart home producten te koop. Dit zijn producten die je draadloos kunt bedienen en kunt koppelen aan een smart home systeem. Ben je opzoek naar slimme apparaten voor jouw woning? Bekijk ons smart home assortiment.

Bekijk onze smart home producten

Wil je meer weten over de verschillende smart home systemen? Lees dan verder.

Google Assistant

De Google Assistant is te gebruiken op smartphones, iPhones en slimme speakers. Aan de Google Assistant kun je verschillende apparaten koppelen, zoals de producten van Philips Hue, de thermostaten van Nest, thermostaten van Honeywell en nog veel meer.

Hoe koppel je Google Assistant met smart home producten?

Je begint met het koppelen van slimme producten aan de Google Assistant door de Google Home App te downloaden uit Google Play. Door op ‘Toevoegen’ te klikken voeg je eenvoudig slimme producten in je huis toe aan de app. Om de toegevoegde slimme producten te kunnen besturen worden alle individuele apps geïntegreerd in de Google Home App. Je kunt de apparaten dan bedienen vanuit de Google Home App of via spraakopdrachten.

Download hier de Google Home app:

Amazon Alexa

Alexa is de virtuele assistent van Amazon. Dit platform is vergelijkbaar met de assistent van Google en Siri van Apple. Door spraakopdrachten tegen Alexa te zeggen wordt dit omgezet in acties. Via Alexa Skills wordt er gecommuniceerd met slimme apparaten en kun je activeren door een woord uit te spreken tegen Alexa; Alexa, Echo, Amazon of Computer. Het ecosysteem van producten met Amazon is groot, maar momenteel spreekt Alexa alleen Engels, Duits, Frans en Japans

Hoe koppel je Amazon Alexa met smart home producten?

Het koppelen van Amazon Alexa met smart home apparaten is vergelijkbaar met dat van de Google Assistant. Download de Amazon Alexa app uit Google Play of de App Store en log in op je Amazon-account. In de Amazon-app ga je naar ‘devices’ waar je je smart home apparaten, zoals Ring producten, kunt toevoegen. Ook in de Amazon-app wordt alles geïntegreerd en kun je vanuit de app besturen of via spraakopdrachten.

Download hier de Amazon Alexa app:

Apple Homekit

HomeKit is een systeem van Apple waarmee het huis bestuurd kan worden met een gratis app. Apple HomeKit is een platform binnen iOS, waarmee je al jouw slimme apparaten in huis bedient via jouw iPhone, iPad of Apple Watch. Of een apparaat werkt met HomeKit is te zien aan een logo op de verpakking. Via HomeKit zijn allerlei apparaten ook aan elkaar te koppelen en zijn programma’s in te stellen, maar het aanbod van producten is klein. Apple is immers erg streng in hun beoordelingsbeleid en het toelaten van applicaties van producten. Siri, het spraakbesturingssysteem van Apple, kan met HomeKit ook gebruikt worden om apparaten aan te sturen via stembediening.

Hoe koppel je Apple Homekit met smart home producten?

De app ‘Woning’ van Apple wordt vaak standaard geleverd op de nieuwste iPhones, maar is ook te downloaden in de App Store. Let hierbij op dat het alleen om een app uit de App Store van Apple staat en is dus niet verkrijgbaar op smartphones met Android of andere besturingssystemen. Je kunt slimme apparaten toevoegen door rechtsboven op ‘+’ te klikken, waarna je het proces voor het toevoegen moet doorlopen. Hierna kun je vanuit de ‘Woning’-app alle gekoppelde apparaten besturen en ook door middel van Siri aansturen.

Download hier de Woning app:

IFTTT

Een ander platform waarmee je je slimme producten kunt besturen is IFTTT. Dat staat voor: IF This, Than That. Met IFTTT kun je zelf meerdere reacties achter elkaar koppelen met slimme apparaten. Bijvoorbeeld: als je van je werk vertrekt, zet dan de Nest thermostaat aan en wanneer je bijna thuis bent, laat dan je Philips Hue verlichting aangaan. Aan het IFTTT-platform kun je allerlei diensten koppelen om verschillende slimme apparaten en apps met elkaar te laten communiceren.

Hoe koppel je IFTTT met smart home producten?

De IFTTT-app is ook te downloaden in Google Play of de App Store. Wanneer je je geregistreerd hebt, dan kun je zowel in de browser op je computer als in de app op je smartphone verschillende en meerdere zogenoemde ‘Applets’ aanmaken of uitzoeken van andere gebruikers. Onder het kopje ‘Services’ kun je eenvoudig je apparaten toevoegen en later verwerken in een reactie op een actie. Naast slimme apparaten werkt IFTTT ook met meerdere accounts en is hierdoor erg breed te gebruiken.

Download hier de IFTTT-app:

Samsung SmartThings

Het smart home systeem van Samsung, genaamd SmartThings, is een nieuwkomer op de markt. Met Samsung SmartThings verbind, automatiseer en beheer je alle Samsung apparaten en elektronica met één app. Je kunt met Samsung SmartThings schema’s en scenario’s instellen, waarmee acties getriggerd worden.

Hoe koppel je Samsung SmartThings met smart home producten?

De Samsung SmartThings app is te downloaden via Google Play of de App Store. Wanneer je je Samsung-account aangemaakt en gekoppeld hebt met de app, vindt de app automatisch apparaten die je kunt toevoegen. Deze kun je ook handmatig toevoegen door op ‘add’ te klikken en het stappenplan vanuit SmartThings te doorlopen. Na het toevoegen van de apparaten kun je beginnen met het instellen van scenario’s en schema’s.

Download hier de Samsung SmartThings app:

Iets voor jou?

Ben je opzoek naar slimme apparaten voor jouw woning? Bekijk ons smart home assortiment.

Deze keuzehulp komt voor in