stappenplan

Hoe maak ik een zaagblok?

Zaagbok voor haardhout maken

Als je zelf hout hakt voor je open haard of allesbrander, dan is een zaagbok onmisbaar. Hierop kort je lange stukken hout in, voordat je deze met een kloofbijl verder splijt.

Doordat deze zaagbok voorzien is van een middensteun kun je er ook kortere stukken hout op verzagen.

Bekijk de benodigde materialen
Tip!

Zet het te zagen hout aan de bok vast met behulp van een spanband.

stap 1

Kruisen maken

Maak eerst 2 kruisen van elk 2 staanders. Schroef de staanders voorlopig aan elkaar, op 70 cm hoogte. Draai de schroeven zo vast dat de staanders nog kunnen draaien ten opzichte van elkaar. Stel de staanders zodanig dat hun basis 70 cm bedraagt.

8796474802206

stap 2

Hout wegsteken

Teken op beide staanders de plek af waar ze elkaar kruisen. Demonteer het kruis en voorzie de staanders van een inkeping door ze langs de afgetekende lijnen 22mm diep in te zagen. Steek het hout weg met behulp van een houtbeitel.

8796474867742

Tip!

Probeer het hout niet in één keer weg te steken, maar werk in laagjes. Anders is de kans groot dat het hout splijt.

stap 3

Kruisen verbinden

Lijm en schroef de staanders paarsgewijs aan elkaar. Verbind beide kruisen met elkaar met behulp van de lange dwarslatten (lijmen en schroeven). Twee stuks direct onder het kruispunt (aan weerszijden), 2 stuks op 20 cm hoogte.

8796474933278

Tip!

Anders dan gewone houtlijm zet constructielijm tijdens het uithardingproces flink uit. Daardoor heeft het een sterk vullend vermogen en zorgt het voor een sterke verbinding tussen twee ruwe oppervlakken.

stap 4

Staanders verbinden

Verbind beide staanders van het kruis met een dwarslat (lijmen en schroeven). Zaag de uitstekende delen van deze lat af.

8796474998814

stap 5

Staanders afzagen

Zet de zaagbok op een vlakke ondergrond. Leg de hulplat op de grond, langs de staanders. Teken de staanders af op de bovenkant van de lat. Zaag deze langs die lijn schuin af.

8796475064350

stap 6

Middensteun maken

Maak de middensteun door beide korte balken kruislings aan elkaar te schroeven. Schroef dit kruis vast op de lange dwarslatten, op ongeveer 1/3 van de breedte van de zaagbok.

8796475129886

Gereedschap

Zorg dat je altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.

Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staat vermeld op product of op verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat je hebt nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.

Huren of lenen
Welk gereedschap heb je nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat je de klus moet afbreken omdat je iets mist.

Als je niet alles zelf wilt aanschaffen, kun je gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in je ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.

Let wel op dat je eerst goed leest hoe je het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.

Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of je die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat je weet hoe je het moet gebruiken.

Veilig omgaan met gereedschap
Hoe ga je veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips:
- Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak.
- Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten.
- Gebruik gereedschap met een goed werkende automatische stop (dat afslaat zodra het gereedschap wordt losgelaten).
- Controleer of het gereedschap in goede staat is voor je begint met werken. Is het mes scherp? Is de snoerisolatie intact? Heb je nog goede grip?
- Zorg ervoor dat je weet hoe je het gereedschap moet gebruiken.
- Stel het gereedschap juist in.
- Zorg dat je stabiel staat, zodat je niet uit balans kunt raken of vallen en jezelf of een ander met gereedschap kunt verwonden.
- Stel jezelf zo op dat het snoer of de slang nergens achter kan blijven haken.
- Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt, stevig en stabiel is vastgemaakt. Controleer voor gebruik de staat van het bevestigingsmateriaal (werkbank, klemmen e.d.).
- Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
- Zorg ervoor dat je het gereedschap op de juiste manier en op de juiste plaats vasthoudt. Markeer bijvoorbeeld de handgrepen. Dit verlaagt de kans dat je in een heet, scherp of draaiend deel van het gereedschap grijpt.
- Zorg ervoor dat je je vrije hand juist plaatst: buiten bereik van het gereedschap. Een voorbeeld is: van je af snijden, zodat je bij eventueel uitschieten gespaard blijft.
- Doe geen andere dingen met gereedschap in je handen (bijvoorbeeld een doos tillen met een mes vast).
- Berg het gereedschap na gebruik zo op dat je bij een volgend gebruik niet in het gevaarlijke deel van het gereedschap grijpt.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Lariks tuinhout (kopmaat 44x67 mm) (uit groot stuk 210 cm, FSC) 4 stukken van 100 cm (staanders)
  • Lariks tuinhout (kopmaat 44x67 mm) (uit groot stuk 210 cm, FSC) 2 stukken van 80 cm (middensteun)
  • Lariks tuinhout (kopmaat 44x67 mm) (uit groot stuk 210 cm, FSC) 4 stukken van 120 cm (lange dwarslatten)
  • Lariks tuinhout (kopmaat 44x67 mm) (uit groot stuk 210 cm, FSC) 2 stukken van 60 cm (korte dwarslatten)
  • Schroeven (gegalvaniseerd, tellerkop, 4.5x70 en 3.5x 40 mm)
  • Constructielijm
  • Houten lat van 18 mm dik (hulplat)
Gereedschappen (8)
  • Rolmaat
  • Timmermanspotlood
  • Handzaag
  • Accuboormachine
  • Boormachine
  • Houtboor (4 mm)
  • Hamer
  • Houtbeitel
Dit stappenplan komt voor in