klusadvies
Autolampen

Autolampen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Met goede autoverlichting voorkom je gevaarlijke situaties voor jezelf en andere weggebruikers. Ook door je verlichting op de juiste manier te gebruiken maak je jouw deelname aan het verkeer veiliger. Welke soorten verlichting vind je rond je auto en wanneer moet je deze gebruiken? En hoe maak je de juiste keuze als je autolampen aan vervanging toe zijn? Op deze pagina vind je handige informatie over je autoverlichting.

 

Bekijk de benodigheden

Je autoverlichting vervangen

Als je een moderne auto hebt dan is het vaak lastig en tijdrovend om de lampen van je auto te vervangen. Daarnaast gaan je lampen minder lang mee. Dit komt doordat de boordspanning tegenwoordig hoger is dan 12 volt. Hoe hoger het voltage, des te sneller je autolampen slijten. Speciaal voor moderne auto’s zijn daarom Long life lampen ontwikkeld, autolampen met een vier keer langere levensduur dan een normale autolamp.

Zo kies je de juiste autolampen

Neem je oude lampje mee naar de winkel of kijk in het instructieboek van je auto welk type lamp je nodig hebt. Gebruik je veel apparaten in de auto, zoals navigatiesysteem of airco’s, kies dan voor een lamp die langer meegaat en veel uren kan branden. Wist je dat een hogere lichtopbrengst (lumen) zorgt voor meer zicht op de weg, een betere zichtbaarheid en meer veiligheid? Tegenwoordig zijn er ook autolampen met heel wit, soms blauwachtig licht. Dit zijn lampen met een hoge kleurtemperatuur of Kelvin-waarde. Een hoger getal voor de K betekent witter licht. Wit licht zorgt voor meer contrast en dat is prettig wanneer je veel in het donker rijdt. Een lagere Kelvin-waarde betekent geler licht.

Zo kiest u de juiste lamp

Soorten autoverlichting

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten autoverlichting. Lees ook wanneer je deze verlichting moet gebruiken.

Dagrijverlichting (DRL)

Voor auto’s vanaf het bouwjaar 2011 is dagrijverlichting verplicht. Deze verlichting zorgt dat je auto overdag beter zichtbaar is voor tegemoetkomend verkeer. De dagrijverlichting gaat meestal automatisch aan bij het inschakelen van de motor.

Soorten lampjes en dagrijverlichting

Dimlicht

Je moet dimlicht voeren als het donker is of als je zicht belemmerd wordt door mist, hagel, regen of sneeuw. Na het inschakelen van het dimlicht branden de koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverlichting.

Dimlicht

Stadslicht

Het stadslicht is er om je geparkeerde voertuig zichtbaar te maken. Na het inschakelen van de stadslichten branden twee kleine lampjes aan de voorzijde, je achterlichten en je kentekenplaatverlichting. Je moet je stadslicht gebruiken indien je je auto in het donker buiten de bebouwde kom parkeert.

Stadslicht

Groot licht

Het stadslicht is er om je geparkeerde voertuig zichtbaar te maken. Na het inschakelen van de stadslichten branden twee kleine lampjes aan de voorzijde, je achterlichten en je kentekenplaatverlichting. Je moet je stadslicht gebruiken indien je je auto in het donker buiten de bebouwde kom parkeert.

grootlicht

Mistlicht

Je mistlampen voor en achter zorgen dat je auto bij mist zichtbaar blijft. Je mistlampen aan de voorzijde zorgen ook dat je meer kunt zien. Je mag je mistlampen in uitzonderlijke gevallen gebruiken. Je mistlampen aan de voorzijde mag je gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter. Voor mistlampen achter ligt de grens op 200 meter.

Kentekenplaatverlichting

De verlichting van je kentekenplaat brandt als je grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlichten zijn ingeschakeld.

Derde remlicht

Een derde remlicht is verplicht voor auto’s vanaf september 2001. Het derde remlicht moet in het midden geplaatst zijn en hoger zitten dan de twee andere remlichten.

Bochtverlichting

Je bochtverlichting helpt je om de weg in de bocht beter te zien. Het is daarmee voor je medeweggebruikers ook duidelijker welke richting je op gaat. Er zijn twee soorten bochtverlichting: statische en adaptieve. Bij statische bochtverlichting gaat je mistlamp links of rechts aan bij gebruik van je richtingaanwijzer. Bij adaptieve bochtverlichting bewegen je koplampen mee met de stuurrichting van je auto.

tip!

Defecte verlichting

Rijden met defecte verlichting is een verkeersovertreding. Om boetes te voorkomen vervang je de lampen tijdig en zorg je ervoor dat je reservelampjes bij je hebt. Na vervanging van een koplamp gaat vaak snel daarna ook de tweede lamp stuk. Vervang ze daarom het best altijd per paar.