klusadvies
Autolampen

Autolampen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Met goede autoverlichting voorkomt u gevaarlijke situaties voor uzelf en andere weggebruikers. Ook door uw verlichting op de juiste manier te gebruiken maakt u uw deelname aan het verkeer veiliger. Welke soorten verlichting vindt u rond uw auto en wanneer moet u deze gebruiken? En hoe maakt u de juiste keuze als uw autolampen aan vervanging toe zijn? Op deze pagina vindt u handige informatie over uw autoverlichting.

 

Bekijk de benodigheden

Uw autoverlichting vervangen

Als u een moderne auto heeft dan is het vaak lastig en tijdrovend om de lampen van uw auto te vervangen. Daarnaast gaan uw lampen minder lang mee. Dit komt doordat de boordspanning tegenwoordig hoger is dan 12 volt. Hoe hoger het voltage, des te sneller uw autolampen slijten. Speciaal voor moderne auto’s zijn daarom Long life lampen ontwikkeld, autolampen met een vier keer langere levensduur dan een normale autolamp.

Zo kiest u de juiste autolampen

Neem uw oude lampje mee naar de winkel of kijk in het instructieboek van uw auto welk type lamp u nodig heeft. Gebruikt u veel apparaten in de auto zoals navigatiesysteem of airco’s, kies dan voor een lamp die langer meegaat en veel uren kan branden. Wist u dat een hogere lichtopbrengst (lumen) zorgt voor meer zicht op de weg, een betere zichtbaarheid en meer veiligheid? Tegenwoordig zijn er ook autolampen met heel wit, soms blauwachtig licht. Dit zijn lampen met een hoge kleurtemperatuur of Kelvin-waarde. Een hoger getal voor de K betekent witter licht. Wit licht zorgt voor meer contrast en dat is prettig wanneer u veel in het donker rijdt. Een lagere Kelvin-waarde betekent geler licht.

Zo kiest u de juiste lamp

Soorten autoverlichting

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten autoverlichting. Lees ook wanneer u deze verlichting moet gebruiken.

Dagrijverlichting (DRL)

Voor auto’s vanaf het bouwjaar 2011 is dagrijverlichting verplicht. Deze verlichting zorgt dat uw auto overdag beter zichtbaar is voor tegemoetkomend verkeer. De dagrijverlichting gaat meestal automatisch aan bij het inschakelen van de motor.

Soorten lampjes en dagrijverlichting

Dimlicht

U moet dimlicht voeren als het donker is of als uw zicht belemmerd wordt door mist, hagel, regen of sneeuw. Na het inschakelen van het dimlicht branden de koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverlichting.

Dimlicht

Stadslicht

Het stadslicht is er om uw geparkeerde voertuig zichtbaar te maken. Na het inschakelen van de stadslichten branden twee kleine lampjes aan de voorzijde, uw achterlichten en uw kentekenplaatverlichting. U moet uw stadslicht gebruiken indien u uw auto in het donker buiten de bebouwde kom parkeert.

Stadslicht

Groot licht

Het stadslicht is er om uw geparkeerde voertuig zichtbaar te maken. Na het inschakelen van de stadslichten branden twee kleine lampjes aan de voorzijde, uw achterlichten en uw kentekenplaatverlichting. U moet uw stadslicht gebruiken indien u uw auto in het donker buiten de bebouwde kom parkeert.

grootlicht

Mistlicht

Uw mistlampen voor en achter zorgen dat uw auto bij mist zichtbaar blijft. Uw mistlampen aan de voorzijde zorgen ook dat u meer kunt zien. U mag uw mistlampen in uitzonderlijke gevallen gebruiken. Uw mistlampen aan de voorzijde mag u gebruiken als uw zicht minder dan 50 meter is. Voor mistlampen achter ligt de grens op 200 meter.

Kentekenplaatverlichting

De verlichting van uw kentekenplaat brandt als uw grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlichten zijn ingeschakeld.

Derde remlicht

Een derde remlicht is verplicht voor auto’s vanaf september 2001. Het derde remlicht moet in het midden geplaatst zijn en hoger zitten dan de twee andere remlichten.

Bochtverlichting

Uw bochtverlichting helpt u om de weg in de bocht beter te zien. Het is daarmee voor uw medeweggebruikers ook duidelijker welke richting u op gaat. Er zijn twee soorten bochtverlichting: statische en adaptieve. Bij statische bochtverlichting gaat uw mistlamp links of rechts aan bij gebruik van uw richtingaanwijzer. Bij adaptieve bochtverlichting bewegen uw koplampen mee met de stuurrichting van uw auto.

tip!

Defecte verlichting

Rijden met defecte verlichting is een verkeersovertreding. Om boetes te voorkomen vervangt u de lampen tijdig en zorgt u ervoor dat u reservelampjes bij u heeft. Na vervanging van een koplamp gaat vaak snel daarna ook de tweede lamp stuk. Vervang ze daarom het best altijd per paar.