keuzehulp

Welke fiets past bij mij?

Ben je op zoek naar een fiets? GAMMA heeft een breed assortiment aan fietsen met diverse specificaties. Van kinderfietsen en omafietsen tot ATB’s en elektrische fietsen, bij ons ben je aan het juiste adres. Welke fiets past bij jou? Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg van de verschillende soorten fietsen.

Kinderfietsen

Bij fietsen die binnen een paar jaar al weer te klein zullen zijn, wordt over kwaliteit vaak minder nagedacht. Toch bepaalt deze kwaliteit in hoge mate de veiligheid. Een kinderfiets moet minimaal een stevig frame en een goed werkende rem hebben. Heeft de fiets velgremmen, dan zijn daar twee (op elk wiel één) van nodig. Een goede kinderfiets is verder niet te groot. Bij aankoop moet je kind met het zadel in de laagste stand met beide voeten de grond kunnen raken.

Voor peuters tot circa vier jaar zijn er driewielers waarop remmen en andere voorzieningen ontbreken. Zij mogen daarmee niet de openbare weg op. Voor kleuters komen fietsjes tot een wielmaat van 20 inch in aanmerking. Vanaf circa zeven jaar tot plusminus veertien jaar zijn kinderen toe aan een jeugdfiets. Deze heeft een wielmaat van 20 tot 26 inch. Crossfietsen zijn bij kinderen erg populair, maar hebben in de praktijk vaak niet de wettelijk vereiste reflectoren.

Assortiment kinderfietsen

ATB of Mountainbikes

Dit type fiets wordt MTB (mountainbikes) of ATB (All Terrain Bicycle) genoemd. Deze fiets is ontworpen voor onverharde wegen en bergroutes. Ze zijn te herkennen aan de banden met fors profiel. Je kunt er ook de weg mee op, al is de rolweerstand van de banden wel iets groter. Mountainbikes hebben een flink aantal schakelmogelijkheden. 24 of meer versnellingen is de standaard. Frame en voorvork zijn robuust en de naven zijn stof- en waterdicht. Een variant op de terreinfiets is de stads- of city-MTB. Deze herken je aan de spatborden, verlichting en bagagedrager die op de echte ATB's ontbreken. Bovendien is het profiel van de banden minder grof, waardoor ze wat lichter lopen.

Omafiets

De omafiets is een echte klassieker. Een andere benaming voor dit type fiets is de opoefiets. Deze fiets met zijn kenmerkende grote wielen is van oudsher in het zwart uitgevoerd, maar duikt tegenwoordig ook steeds vaker in hippe kleuren op. De omafiets is een eenvoudige en robuuste fiets die tegen een stootje kan. Toch rijdt deze fiets erg lekker. Doordat je er relatief hoog op zit heb je ook nog eens een goed overzicht van het verkeer.

Assortiment omafietsen

Stadsfietsen

De stadsfiets herken je aan een wat langere wielbasis, veelal grote wielen van 28 inch en een sterk naar voren gebogen voorvork. Het comfort van deze fietsen is doorgaans prima. De standaarduitrusting kan enorm verschillen. Stadsfietsen zijn er met terugtraprem, trommel- en velgremmen en in ieder geval zitten er een kettingkast, jasbeschermer, verlichting en een stevige bagagedrager op. Ze zijn er zonder en met versnellingen. Stadfietsen kunnen tegen een stootje en zijn stevig genoeg om er een kinderzitje en bagage op mee te nemen. Doordat het accent op degelijkheid en duurzaamheid ligt, is het gewicht van de stadsfiets vrij hoog.

Assortiment stadsfietsen

Toerfietsen, vakantiefietsen of trekkingfietsen

Tourfietsen worden ook wel trekkingfietsen genoemd en zijn de vakantiefietsen bij uitstek. Ze zijn bedoeld voor lange afstanden. Doordat er veel bagage mee kan, lenen toerfietsen zich uitstekend voor fietsvakanties. De prijs is vaak wat hoger door de lichtere en duurdere onderdelen. De vakantiefiets is in veel gevallen al voorzien van een voorbagagedrager.

Vouwfietsen

Vouwfietsen zijn primair geschikt voor kleine afstanden. Ze worden vooral door treinforenzen gebruikt die vanaf het station naar hun werk fietsen. Qua rijcomfort leggen ze het af tegen grotere fietsen. Het bijzondere van de vouwfiets is dat je hem gemakkelijk in de kofferbak van de auto of op de boot kunt meenemen. Ideaal voor kleine afstanden op vakantie.

Assortiment vouwfietsen

Hybridefietsen

De hybridefiets is zeer geschikt voor recreatief gebruik over korte en lange afstanden. Je herkent ze aan een rechte voorvork met vering. Hybridefietsen zijn gebouwd met comfort als uitgangspunt. Van oneffenheden in de weg hebben ze weinig last. Hybridefietsen beschikken in de regel over een 8-versnellingsnaaf of over een derailleurschakeling met 24 tot 27 versnellingen. Er zij ook ‘lite’-modellen die minder zwaar zijn dan de gangbare modellen.

Deze keuzehulp komt voor in