klusadvies
KlikAanKlikUit

KlikAanKlikUit

10 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Moet u ook elke avond weer een heel ronde doen om alle lichten uit te zetten als u naar bed gaat? Dat kan veel simpeler. Denk eens aan een domotica-systeem. Zo kunt u draadloos alle lampen aan- en uitzetten.

 

 

Bekijk de benodigheden

betaalbaar domotica systeem 

Domotica is een samentrekking van de woorden domus (huis) en elektronica. Een term die staat voor huis automatisering waardoor u een betere kwaliteit van wonen en leven zult krijgen. 

 

Domotica een dure aangelegenheid?

Vaak wordt bij een domotica-systemen gedacht aan iets dat erg duur en niet zelf te installeren is.
Het KlikAanKlikUit systeem is anders! Het KlikAanKlikUit systeem laat namelijk zien dat domotica ten eerste niet duur hoeft te zijn (zo zijn er bij GAMMA startpakketten beschikbaar voor nog geen 30 euro) en ten tweede ook eenvoudig aan te sluiten is. 

 

KlikAanKlikUit uitbreiden

Als u een KlikAanKlikUit product, zoals een startpakket, heeft aangeschaft kunt u deze eenvoudig gebruiken om uw systeem stap voor stap uit te breiden met extra zenders en ontvangers. Zo kunt u ook de plafondsspots gaan dimmen, de zonwering of rolluiken gaan openen/sluiten, een vijverpomp en de tuinverlichting aan/uit schakelen, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Zender en ontvanger

Bij een domotica-systeem gaat het in principe altijd om een zender en een ontvanger. Een zender hoeft niet alleen een handzame afstandsbediening zijn, of een afstandsbediening in de vorm van een sleutelhanger, maar het kan ook een draadloze wandschakelaar, een bewegingsmelder, een tijdklok of een mini-inbouwzender zijn waarmee u met een bestaande wandschakelaar meerder lampen tegelijk aan kunt zetten.

 

De ontvangers krijgen een signaal van de zender en zorgen ervoor dat een lamp gaat schijnen of dat het motortje van de zonwering gaat draaien. Voorbeelden van ontvangers zijn een stekkerdoos schakelaar, een inbouwschakelaar, een fitting schakelaar, een dimmer of alarminstallatie. 

meest populaire toepassingen 

Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden beschikbaar. Zo kunt u zelfs als u niet thuis bent uw verlichting, apparatuur, rolluiken, etc. bedienen via uw smartphone en/of tablet. Hiervoor koppelt u het Internet Control Station aan uw router. Vervolgens download u de KlikAanKlikUit app op uw smartphone en/of tablet. Tenslotte meldt u uw KlikAanKlikUit ontvangers aan bij het Internet Control Station en kunt u uw KlikAanKlikUit systeem ook met uw iPhone, iPad en/of Android smartphone/tablet bedienen.

 

Hieronder ziet u de meest populaire toepassingen van KlikAanKlikUit systemen. 

 

KlikAanKlikUit - Bestaande wandschakelaar draadloos bedienen

Bestaande wandschakelaar draadloos bedienen

Een geavanceerde toepassing van het KlikAanKlikUit systeem is het draadloos bedienen van een bestaande enkelvoudige wandschakelaar die geen onderdeel uitmaakt van een wisselschakeling. Door de mini inbouwdimmer (AWMR-210) of mini inbouwschakelaar (AWMR-230) in te bouwen achter een enkelvoudige wandschakelaar kunt u de verlichting draadloos schakelen of dimmen met een KlikAanKlikUit zender naar keuze. Daarnaast blijft de bestaande wandschakelaar gewoon functioneren.

KlikAanKlikUit - Plafondlamp draadloos bedienen

Plafondlamp draadloos bedienen

Om een plafondlamp draadloos te bedienen, kunt u het beste een inbouwdimmer (ACM-300) of inbouwschakelaar (ACM-1000) installeren in de plafonddoos. Het aansluiten van de inbouwontvanger is net zo eenvoudig als het plaatsen van een kroonsteentje. Vervolgens kunt u de aangesloten lamp bedienen met een KlikAanKlikUit zender naar keuze, zoals een afstandsbediening (AYCT-102) of draadloze wandschakelaar (AWST-8800).

KlikAanKlikUit - Schakelaar verplaatsen zonder draden

Schakelaar verplaatsen zonder draden

Staat er een kast voor uw wandschakelaar of zit de schakelaar gewoon op een onhandige plek? Geen probleem. Installeer een KlikAanKlikUit inbouwdimmer (ACM-300) of inbouwschakelaar (ACM-1000) in de plafonddoos bij het lichtpunt. De bestaande schakelaar komt te vervallen. In plaats daarvan monteert u een enkele (AWST-8800) of dubbele (AWST-8802) draadloze wandschakelaar op de gewenste plek, zonder gedoe met leidingen frezen en draden trekken.

Schemerlamp draadloos bedienen

Schemerlamp draadloos bedienen

Met KlikAanKlikUit kunt u eenvoudig uw schemerlampen draadloos schakelen of dimmen. Hiervoor heeft u alleen een zender (bv. afstandsbediening) en een stekkerdoos schakelaar (ACD-1000) of stekkerdoos dimmer (ACD-300) nodig. Voor lampen met een E27 fitting is ook de fitting schakelaar (AFR-060) of fitting dimmer (AFR-100) beschikbaar. Deze ontvanger draait u simpelweg in de fitting van de lamp en vervolgens draait u de lamp in de fitting van de ontvanger.

 

Om het u extra gemakkelijk te maken, zijn er een aantal complete voordeelsets verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de promotieset met 3 stekkerdoos schakelaars en 3-kanaals afstandsbediening (APA3-1500R) of de luxe set met 2 stekkerdoos dimmers en 16-kanaals afstandsbediening (ACD2-300R).

KlikAanKlikUit - Draadloze hotelschakeling creëren

Draadloze hotelschakeling creëren

Een hotelschakeling creëren zonder gedoe met leidingen frezen en draden trekken? Ook dat kan met KlikAanKlikUit! Installeer een inbouwdimmer (ACM-300) of inbouwschakelaar (ACM-1000) bij de lamp en monteer vervolgens 2 draadloze enkele wandschakelaars  (AWST-8800) van KlikAanKlikUit met schroeven of dubbelzijdig tape. Er is ook een dubbele schakelaar (AWST-8802) verkrijgbaar. Zowel de enkele als dubbele draadloze wandschakelaars werken op een batterij. Hierdoor zijn ze overal in huis te plaatsen.

KlikAanKlikUit - Meerdere lampen tegelijk bedienen

Meerdere lampen tegelijk bedienen

Met de innovatieve mini-inbouwzender (AWMT-230) is het mogelijk om KlikAanKlikUit ontvangers draadloos te bedienen met schakelmateriaal naar keuze, bijvoorbeeld van erkende merken als Busch-Jaeger, Jung, Berker, Peha, etc. Door de compacte mini-inbouwzender (afm.  45 x 43 x 14 mm) in te bouwen achter een bestaande enkele of dubbele wandschakelaar is het mogelijk om met één druk op de knop, meerdere lampen in huis tegelijk aan/uit te schakelen zonder hiervoor een ingewikkeld netwerk aan draden te trekken. De ingebouwde mini-zender stuurt namelijk  draadloze signalen sturen naar 1 of meerdere KlikAanKlikUit ontvangers zodra de schakelaar gebruikt wordt. Daarnaast blijft de bestaande wandschakelaar gewoon werken met de aangesloten verlichting. Afhankelijk van het type KlikAanKlikUit ontvanger waarmee de zender gecombineerd wordt, is het ook mogelijk om elektrische zonwering te bedienen en verlichting te dimmen.

KlikAanKlikUit - Draadloze bewegingsmelder in huis

Draadloze bewegingsmelder in huis

Het installeren van een bewegingsmelder van KlikAanKlikUit een fluitje van een cent. De draadloze bewegingsmelder binnen (AWST-6000) werkt op batterijen en is te combineren met alle KlikAanKlikUit ontvangers met het automatisch codesysteem. Het maximale detectiegebied is 6 meter met een horizontale detectiehoek van minimaal 20 en maximaal 80 graden. Bovendien schakelt de bewegingsmelder automatisch uit na een instelbare tijd van 5 seconden tot 10 minuten. Hierdoor is het product ideaal voor wc's, gang en overloop, kasten en bergingen.

 

KlikAanKlikUit - Draadloze bewegingsmelder in de tuin

Draadloze bewegingsmelder in de tuin

Voor gebruik buitenshuis is de draadloze bewegingsmelder buiten (PIR-2050) uiterst geschikt. Deze bewegingsmelder is IP44 spatwaterdicht en werkt ook op batterijen, waardoor deze eenvoudig aan een schutting, boom of gevel te bevestigen is. Daarnaast is de kop van de sensor zowel horizontaal als verticaal te verstellen, waardoor u altijd het optimale detectiebereik heeft. De bewegingsmelder is alleen actief als het donker is en schakelt verlichting automatisch uit na een instelbare tijd van 5 seconden tot 10 minuten. Hierdoor blijft de verlichting nooit onnodig lang branden.

 

KlikAanKlikUit - Verlichting automatisch laten schakelen

Verlichting automatisch laten schakelen

Een KlikAanKlikUit systeem biedt niet alleen luxe en comfort als u thuis bent, maar ook als u de deur uit bent. Door een zender te gebruiken met ingebouwde tijdschakelprogramma's zoals de afstandsbediening met timer (TMT-502) of Home Control Station (TPC-300), kunt u bijvoorbeeld uw verlichting automatisch laten schakelen op variabele of vaste tijden. Hierdoor wekt u de indruk dat uw huis bewoond is.