stappenplannen
Elektra in de badkamer

Elektra in de badkamer

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Om optimaal gebruik te kunnen maken van je badkamer, heb je stroom nodig. Hierbij is het belangrijk dat je goed kijkt of je een aardlekschakelaar hebt of niet. Als je huis niet beveiligd is met een aardlekschakelaar gelden er eisen voor een badkamer. Hieronder lees je daar meer over.  

 

assortiment elektra

Bekijk de benodigheden

Geen aardlekschakelaar
Als je huis niet beveiligd is met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende eisen:

 • Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche, CV en dergelijke moeten afzonderlijk geaard zijn (blanke aardedraad).
 • In de badkamer mag zich geen stopcontact bevinden, behalve een speciaal beveiligd ‘scheerstopcontact', op minimaal 60 cm afstand (hemelsbreed) van een kraan.
 • Gewone schakelaars en dimmers moeten zich buiten de badkamer bevinden.
  Een hooggeplaatste trekschakelaar (voor de wasmachine) is toegestaan, mits deze op 2,5 m hoogte zit en minimaal 60 cm verwijderd is van badkuip, douche en wastafel.
 • Alle lampen moeten waterdicht minimaal IP65 en geaard of dubbel geïsoleerd zijn (klasse III).
 • Zwakstroom (12, 24 volt) halogeenspotjes zijn toegestaan, mits de transformator zich buiten de badkamer bevindt. 220V-apparaten (föhn, elektrische kachel, radio of tv, enz.) mogen niet in de badkamer worden gebruikt.

Wel een aardlekschakelaar*
Is je elektrische installatie beveiligd met een aardlekschakelaar < 30 mA, dan geldt voor de badkamer de volgende zonering:

 • Zone 0 = Directe omgeving van het bad en van de douchebak.
 • Zone 1 = Bij een bad en bij een douchecabine, de ruimte boven het bad en boven de douchebak tot een hoogte van 2,25 m. Bij een douchekop zonder douchecabine, een straal van 1,20 m rondom de douchekop.
 • Zone 2 = Ruimte van 0 tot 60 cm naast het bad of de douchecabine tot een hoogte van 2,25 m. Bij een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2. 
 • Zone 3 = Ruimte van 60cm naast bad of douchecabine tot 3 meter van bad of douchecabine.

In zone 0 mag zich geen elektrische apparatuur of lampen bevinden of het moeten 12V lampjes (klasse III zijn) die voldoen aan de IPnorm IPX8.

In zone 1 mogen alleen lampen of apparaten worden gebruikt, van ten hoogste 12V wisselspanning (klasse III).  Deze lampen of evt. elektrische apparatuur moet voldoen aan de beschermingsklasse IPX5. Lampen en apparatuur van 230 V zijn in deze zone verboden.

In zone 2 mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt, die voldoen aan minimaal de beschermingsklasse IPX4 en klasse I, II of III. 

Zone 3 is het gebied vanaf zone 2, tot 3 meter van douche of bad. Hier mag je wel schakelaars en stopcontacten plaatsen, mits deze geaard en achter een aardlek schakelaar staan. Ook armaturen met lagere beschermingswaarde (IP-x4) zijn toegestaan. Wel moeten de armaturen van klasse I, II of III zijn. In de rest van de badkamer mag 230-volt-apparatuur met randaarde worden gebruikt.

Klasse aanduiding van badkamerverlichting:

Klasse I geaard armatuur 230 volt. Aangeduid met:Elektra klasse I

Klasse II dubbel geïsoleerd armatuur 230 volt. Aangeduid met:Elektra klasse II

Klasse III extra lage veiligheidsspanning. Aangeduid met:Elektra klasse II

Verder geldt de volgende regel:

Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche, CV en dergelijke moeten afzonderlijk beveiligd zijn met een (blanke) aardedraad.

* Raadpleeg voor de exacte en uitgebreidere verklaring van de zonering de Nederlandse norm NEN 1010 of een erkend vakman.

TIP!

Vaak worden lampen, maar ook stopcontacten in de badkamer gekoppeld aan een dubbel-polige schakelaar. Voordeel hiervan is dat het gehele elektra-circuit tussen stopcontact en schakelaar geheel vrij van elektrische stroom kan worden gemaakt.

Veiligheid

Let bij de aanleg van elektra op je veiligheid! Schakel altijd de bijbehorende groep uit en verwijder indien mogelijk de zekering tijdelijk. Zo voorkom je dat een huisgenoot per ongeluk de stroom weer inschakelt. Waarschuw huisgenoten dat je met elektra bezig bent.

schema trekschakelaar
01

Trekschakelaar aanleggen

Bepaal de juiste plek: minstens 225cm hoog en hemelsbreed minimaal 60cm verwijderd van de rand van de douche, badkuip of wastafel. Verwijder de deksel van de schakelaar, boor schroefgaten en zet de schakelaar op de muur vast.
 

Sluit de bruine installatiedraad aan op de P-klem van de schakelaar. De blauwe draad komt daarnaast te zitten. Sluit de aardedraad (geel-groen) aan op de aardeklem.

De wasmachine mag zich alleen in zone 3 of verder bevinden en moet voorzien zijn van een drieaderig snoer (dikte van de aders: 1.5mm2). Leidt het snoer door de waterdichte opening van de schakelaar. Sluit de bruine en blauwe aders van het snoer aan op de polen tegenover die van de beide corresponderende installatiedraden. Sluit de aardedraad aan op de aardklem.
Breng de kap van de schakelaar aan. Zorg dat hij goed aansluit zodat er geen vocht in de schakelaar kan komen. Bevestig het touwtje aan de schakelaar, zodat je deze makkelijk kunt bedienen.

Elektriciteit

 

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

 • Gebruik je elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
 • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
 • Ben je klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen (1)


 • Gereedschappen (1)