klusadvies
Hout Constructieplaten

Constructieplaten

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Constructieplaat is plaatmateriaal dat in de bouw of bij het maken van meubels of andere constructies wordt gebruikt. De bekendste zijn multiplex, MDF, spaanplaat, OSB en underlayment. Er zij echter veel meer soorten constructieplaten die gebruikt worden voor diverse doeleinden. Kenmerkend voor constructiepanelen is dat ze bestaan uit verlijmde laagjes hout (bv. triplex of  multiplex) of uit grove vezels die met lijm samengeperst worden tot een massieve plaat.

Vrijwel het hele assortiment plaatmateriaal van GAMMA heeft het FSC of PEFC keurmerk. Het is dus gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen. 

 

  constructieplaten

Bekijk de benodigheden

constructieplaten voor binnen of buiten? 

De meeste constructieplaten zijn voor binnengebruik. Platen die buiten gebruikt worden, hebben een extra coating en zijn watervast verlijmd om met name vocht te weren. Constructieplaten die niet geschikt zijn voor buiten zullen dan ook na een paar weken al opzwellen van het vocht. 

Bij plaatmateriaal gebruiken we ook wel de term interieur en exterieur. Deze termen gaan alleen over de verlijming. Interieur betekent dat de verlijming niet geschikt is voor buitentoepassing. Exterieur betekent dat de verlijming vochtbestendig is. Dit betekent echter niet dat het hout tegen vocht bestand is wanneer het niet afdoende behandeld is.

een constructieplaat kiezen 

Wil je weten welke plaat je voor jouw klus nodig hebt? Bekijk dan onderstaand keuzeschema.

Constructieplaten

constructieplaten voor binnengebruik 

Voor gebruik binnenshuis heb je veel keuze uit diverse ‘interieur’ plaatmaterialen. Uiteraard kun je ook binnen de plaatmaterialen voor ‘buitengebruik’ gebruiken, maar kostentechnisch is het slimmer om naar andere varianten te kijken. We zetten ze voor je op een rijtje.

constructieplaten - Spaanplaat

Spaanplaat

Spaanplaat is ook relatief goedkoop en makkelijk te verwerken. Deze plaat is gemaakt van fijne spaanders. Spaanplaat wordt met name gebruikt voor constructieve klussen, maar kan ook gebruikt worden voor het maken van meubels. Het wordt ook vaak gebruikt als panelen voor zelfbouw schuifdeur systemen. De spaanplaten zijn dan al afgewerkt met een toplaag in wit of een houtdessin. Spaanplaat wordt ook veel ingezet als egalisatieplaat om de vloer mooi vlak te krijgen voordat je met laminaat of tapijt aan de gang gaat.

 

constructieplaten - Underlayment

Underlayment

GAMMA verkoopt twee soorten underlayment platen. De eerste is een wat grovere plaat van grenenhout die kan worden gebruikt voor binnen- en buitenbetimmering waaraan geen decoratieve eisen gesteld worden. De vurenhouten variant kan voor dezelfde constructies worden gebruikt. Deze worden vaker gebruikt bij decoratieve constructies. Daarnaast wordt het vurenhouten underlayment ook gebruikt bij het maken van meubels. Vurenhouten underlayment heeft een mes en groef, waardoor je ze in elkaar kunt steken. 

 

 

constructieplaten - OSB plaat

OSB plaat

OSB plaat bestaat uit verschillende lagen grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze plaat is geschikt voor vloeren en het maken van wanden. Deze relatief goedkope plaat is een echte constructieplaat en minder geschikt voor het maken van meubels door z’n grofheid. Sommige OSB platen hebben een groef en een mes, waardoor ze in elkaar gestoken kunnen worden. 

 

 

 

 

 

 

 

constructieplaten - MDF

MDF

MDF is vervaardigd uit houtstof, dat met lijm onder hoge druk tot plaat geperst wordt. MDF-platen zijn makkelijk te zagen en geschikt om te frezen. Het is verstandig om schroefgaten voor te boren om splijten te voorkomen. MDF wordt veel gebruikt om meubels mee te maken. Je kunt het verven, doordat de MDF-plaat glad is. Gebruik hiervoor eerst een speciale MDF-grondverf, zodat de verf goed hecht.Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken. Deze groene plaat is geïmpregneerd. Deze plaat is niet geschikt voor buiten! Een ander soort MDF is de 'buig-MDF'. Deze platen zijn aan één zijde ingesneden en daardoor buigzaam geworden. Handig bij het afwerken van ronde vormen. Als laatste is er ook nog de dunne MDF plaat, welke al wit gelakt is. Deze kun je gebruiken als achterzijde van een meubel.

 

constructieplaten - Hardboard en zachtboard

Hardboard en zachtboard

Hardboard wordt onder hoge druk geperst en bestaat uit gemalen houtvezels. Je kunt het goed gebruiken als achterzijden van meubels. Hiervoor bestaan platen die al wit gelakt zijn. Hardboard wordt ook gebruikt bij het egaliseren van vloeren of als bedbodem. Als je hardboard vochtig maakt kun je het ook in gebogen vormen bevestigen.

 

Zachtboard wordt wat minder hard geperst. Zachtboard kan daardoor niet als constructie-plaat gebruikt worden. De draagkracht is daarvoor onvoldoende. Het wordt veel gebruikt als ondervloer. Daarnaast kun je het ook gebruiken als prikbord. 

 

 

 

  

 

 

 

 

constructieplaten - Multiplex

Multiplex

Multiplex is de verzamelnaam voor constructieplaten die uit meerder lagen bestaan. Dat kunnen laagjes hardhout zijn of lagen zachthout. De hardhouten platen zijn geschikt voor meubelbouw, door een mooie toplaag. Deze kunnen vervolgens transparant gelakt worden. De zachthouten multiplex platen hebben ook een mooie toplaag, maar kunnen wat meer noesten bevatten. Een bekende soort is de berken multiplexplaat of de timmerplaat van populierenhout. 

Je kunt ook zelf een deur maken van multiplex. Hiervoor kun je de deurpanelen van 4 cm dik multiplex gebruiken. 

Als laatste multiplex soort is er de buigzame multiplex van 5mm dik. Handig bij het afwerken van ronde vormen.

  

 

 

 

 

constructieplaten voor buitengebruik 

Er zijn verschillende constructieplaten die je buiten kunt gebruiken. Hieronder staat per plaat uitgelegd waar je het voor kunt gebruiken. 

 

Afwerking bij buitentoepassing

Het is belangrijk dat je de exterieur-platen voorbehandeld, zodat ze niet door het vocht aangetast worden. 

 

1. Schuur scherpe hoeken mooi rond, voorkom rechte kantjes.  

2. Behandel de vier zijkanten met watervaste rand-sealer of een ’PVAC-lijm klasse D4 met harder’. 

3. Zet de 4 zijkanten tweemaal in de grondverf. 

4. Plamuur de voor- en achterzijde (eventueel alleen de zichtzijde) en schuur deze op. 

5. Zet de voor- en achterzijde in de grondverf en schuur deze op.

6. Lak de voor- en achterzijde af (eventueel alleen de zichtzijde).

 

Je kunt ook transparante of dekkende beits gebruiken in bovenstaande stappen. De stappen over grondverven (3) en plamuren (4) gaan dan niet op. Kleine oneffenheden kunnen weggewerkt worden met vloeibaar hout. 

constructieplaten - Hardhouten multiplex

Hardhouten multiplex

Hardhouten multiplex en garantie multiplex zijn watervast verlijmd. Ze bestaan uit meerdere lagen hardhout en zijn verlijmd met hoogwaardige lijm. Hierdoor heeft vocht geen kans om binnen te dringen. Deze platen hebben een gladde toplaag, waardoor je ze kunt gebruiken voor het maken van buitenmeubels, boeidelen, onderdelen van de boot, scheidingswanden en betimmeringen. 

 

GAMMA verkoopt ook een hardhouten multiplex plaat, die in z’n geheel al gegrond is: de Profi-paint plaat. Stap 1 t/m 4 (van de stappen hierboven) zijn dan al voor je gedaan. Ga je echter zagen moet je de gezaagde kanten nog wel behandelen.  

 

constructieplaten - beton-multiplek

beton-multiplek

Beton-multiplex heeft een kern van vuren of populierenhouten lagen. De lagen zijn verlijmd met een watervaste hoogwaardige lijm. De epoxy toplaag vormt een harde en waterdichte afwerking van het hout. Hierdoor is nabehandeling niet nodig.  

 

Oorspronkelijk is het beton-multiplex ontworpen voor het maken van beton bekistingen, maar het is ook prima geschikt voor buitenmeubels of vloeren en schotten van aanhangwagens. Als je het wil schilderen is het raadzaam om eerst een primer te gebruiken voor een goede hechting. 

 

  

 

 

 

constructieplaten - Compactplaat

Compactplaat

Compactplaat is een kunststof vezelplaat wat onder zeer hoge druk tot stand komt. De plaat is ook geschikt voor buiten doordat er een watervaste lijm wordt gebruikt. De compactplaten zijn UV bestendig, onderhoudsarm en hebben een zeer hard oppervlak. Bevestig de compactplaten met de bijbehorende plaatschroeven. De compactplaat wordt vaak gebruikt als boeibord bij daken, gevelbekleding en bijvoorbeeld als reclamebord. Compactplaat is moeilijk te schilderen, daarom is het verkrijgbaar in diverse kleuren.