stappenplan

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?

De rechte liplas is de meest gebruikte manier om balken (of latten) in de lengte te verbinden. In dit stappenplan zie je hoe dat in zijn werk gaat, een rechte liplasverbinding maken.

Tip!

Koop ruim in

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 1

Kopse kant afzagen

Zaag de kopse kant van de balken haaks af. Gebruik een winkelhaak voor het aftekenen van de zaaglijnen.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 2

Dikte balk

Meet de dikte van de balk (d) op.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 3

Balken inzagen

Zaag de balken aan de bovenzijde haaks in, op een afstand van 2.5xd vanaf het uiteinde. De diepte van de zaagsnede bedraagt ½xd. Gebruik een winkelhaak voor het aftekenen van de zaaglijnen.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 4

Lijnen tekenen

Teken op de kopse kant van beide balken een lijn, op een afstand van ½xd vanaf de onderkant. Trek een lijn tussen deze lijn en de zaagsnede (aan beide zijden van de balken).

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 5

Balken inzagen

Zaag de balken vanaf de kopse kant langs deze lijn in, tot aan de zaagsnede.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 6

Lippen verbinden

Leg één van beide balken met de afgezaagde kant naar boven. Deze kant vormt de 'onderlip'. Smeer deze onderlip in met houtlijm. Leg de andere balk (de 'bovenlip') op de onderlip.

Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?
stap 7

Schroefgaten boren

Boor de schroefgaten voor in de bovenlip (4 mm) en schroef beide balken aan elkaar vast. Laat de constructie met rust tot de houtlijm geheel uitgehard is.

Tip!

Gebruik een verzinkboor

Ruim de schroefgaten met een verzinkboor, dan vallen ze netjes weg in het hout. Door de schroeven niet in één lijn te plaatsen, voorkom je dat het hout splijt.

Hout bewerken

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

Wat te doen?

Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.

Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind je haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

Benodigdheden

Materialen (3)
  • Balken (of latten)
  • Houtlijm
  • Schroeven (flenskop, lengte: dikte van de balk ½ cm)
Gereedschappen (8)
  • Accuboormachine
  • Boormachine
  • Handzaag
  • Houtboor 4mm
  • Schaaf
  • Timmermanspotlood
  • Verzinkboor
  • Winkelhaak
Dit stappenplan komt voor in