klusadvies
Pluggen header

Pluggen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor beton, steen, cellenbeton/gasbeton of een holle wand van gipskarton/plaatmateriaal. Maar welke plug heb je nodig? En hoe bevestig je deze in de muur? Op deze pagina lees je alles over pluggen.

 

Bekijk de benodigheden

Er zijn veel verschillende soorten pluggen. Het type wand bepaalt welk type plug je nodig hebt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik een plug nodig voor een holle (gipsplaten) of massieve (steen, beton of gipsblokken) wand? Een plafond valt onder holle ruimte.  

pluggen voor een holle wand 

Bij een holle wand of plafond is het belangrijk dat een plug vastgeklemd raakt. Achter de wand in het holle deel komt het grootste deel van de plug, waar de schroef ingedraaid wordt. Door het aandraaien van de schroef klemt de plug zichzelf vast. Hieronder lees je welke pluggen je kunt gebruiken voor een holle wand.  

Hollewandplug

Hollewandplug

Deze plug is uitsluitend bedoeld voor holle wanden en is verkrijgbaar voor verschillende plaatdiktes. Het schaargedeelte klapt uit achter de wand en zet de plug op zijn plek. Door de schroef in de plug te draaien klemt hij zichzelf vast.

 

pluggen - Gipsplaatplug

Gipsplaatplug

Deze plug is kort en trekt zich vast in de gipsplaat. Met een schroef wordt het onderdeel bevestigt.

 

 

 

 

 

 

pluggen - Tuimelplug

Hollewandanker

Dit anker is bedoeld om met bouten een montage te doen in holle wanden. Het metalen deel wordt achter de wand gekanteld en vormt de basis voor de bout die ingebracht wordt.

 

 

 

pluggen - Hollewandanker

Tuimelplug

De verende metalen tuimelpluggen zijn prima te gebruiken in holle wanden en plafonds. Met hun lange draadstangen overbruggen ze grote wanddiktes. Deze plug is bij uitstek geschikt voor de montage van lampen en rails. Verkrijgbaar met moer of als schroefhaak.

 

 

pluggen - Metalen hollewandplug

Metalen hollewandplug

Dit type hollewandplug wordt veel voor plafonds gebruikt voor het ophangen van een gordijnrail. Met een speciale tang zijn ze snel te bevestigen. Door het aantrekken van de draad expanderen de metalen lippen, waardoor er een ‘prop’ achter het plafond of de wand ontstaat.

 

pluggen voor een stenen en betonnen muur 

pluggen - Nylon plug (S-plug)

Nylon plug (S-plug)

Deze wordt ook wel S-plug genoemd (Fischer) en is de meest gangbare plug voor massieve bouwmaterialen. De weerhaken voorkomen het meedraaien van de plug en de diepe vertanding zorgt voor een optimale verankering in massieve bouwstoffen.

 

 

 

pluggen - Universeelplug

Universeel plug

Deze allround plug is een alleskunner voor bijna alle bouwstoffen. De schroef trekt de kop van de plug naar achter, waardoor de plug zich spreidt in je muur. Deze plug is ook in holle bouwstoffen te gebruiken. Dan vormt hij een 'knoop'.

 

 

 

 

pluggen - Alligatorplug

Alligator plug

Deze plug is te gebruiken voor alle massieve materialen en is een probleemoplosser voor de bevestiging van dynamische delen zoals trapleuningen, ventilatoren en handdoekhouders. De brede spreiding van deze plug zorgt voor buitengewone uitrekwaarden. Hierdoor slipt hij praktisch niet mee tijdens het indraaien van de schroef.

 

pluggen - Messing plug

Messing plug

De messing plug is te gebruiken voor montage van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen is dat je geen diep gat hoeft te boren om toch al een optimale sterkte te verkrijgen. Deze plug is onder andere geschikt voor het ophangen van TV-wandsteunen of andere staalconstructies. Een ander voordeel is dat hier een makkelijke demontage mogelijk is.

 

pluggen - Keilbout

Keilbout

Deze metalen plug voor massieve materialen is voorzien van een conische bout met als omhulsel twee metalen delen. Door de moer aan te trekken komt de bout naar voren en duwt zo de metalen delen uit elkaar. Deze bevestiging is geschikt voor grote belasting.

 

 

 

 

 

 

 

pluggen - Chemisch anker

Chemisch anker

Voor brokkelige massieve muren kunnen chemisch ankers uitkomst bieden. Bij een gewone plug zal bij dit type muur de plug snel los gaan zitten. Doordat de vloeistof uit het chemisch anker zich in de brokkelige muur verspreid ontstaat er een stevige basis om een bout te plaatsen.

 

 

 

 

 

 

pluggen voor een massieve gipsmuur 

Gasbeton plug

Gasbetonplug

Sommige muren zijn opgetrokken van cellenbeton/gasbeton. Dit materiaal is veel zachter dan steen. Hiervoor is een apart soort pluggen ontwikkeld: de gasbetonplug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pluggen - spijkerplug

Spijkerplug

Deze plug wordt ook wel nagel- of slagplug genoemd. De spijkerplug is uitsluitend te gebruiken voor 'doorsteekmontage'. Je boort hiermee het te bevestigen materiaal direct in de muur. Vervolgens is alleen nog een hamer nodig om de nagel te bevestigen. Je kunt de spijkerplug onder andere gebruiken voor de bevestiging van houten regels en plinten.

 

 

 

 

pluggen - Kozijnplug

Kozijnplug

De kozijnplug is de grotere broer van de spijkerplug. Ook hier is doorsteekmontage van toepassing. Het spreidgedeelte van deze plug is hetzelfde als de nylon plug. Het verschil met de spijkerplug is echter dat deze pluggen zwaarder uitgevoerd zijn, en ingeschroefd i.p.v. ingeslagen worden. Hiermee kun je zwaardere delen in massieve materialen bevestigen, bijvoorbeeld raam-en deurkozijnen, kanthout en tengels.