klusadvies
Schroeven

Spijkers en nagels

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Spijkers of nagels? Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Oorspronkelijk is de term ‘draadnagels’. Dit staat vaak nog op de verpakking. De term spijkers gebruiken we tegenwoordig het meest voor deze draadnagels. Welke spijker of nagel heb je nodig voor jouw klus? Op deze pagina legt GAMMA uit wat de functie is van de verschillende soorten spijkers en nagels.  

 

Bekijk de benodigheden

welke spijker of nagel heb je nodig? 

Spijkers zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn gemaakt van metaal. Verreweg de meeste spijkers zijn verzinkt, maar voor een sierlijke afwerking zijn sommige soorten ook verkrijgbaar in messing. Daarnaast bestaat ook de spijkers van extra gehard staal, deze kunnen worden gebruikt voor een harde ondergrond.  

 

Welke spijker of nagel heb je nodig voor jouw klus? Bekijk in het schema hieronder welke spijker of nagel voor welke ondergrond wordt gebruikt. 

Keuzeschema spijkers

soorten spijkers en nagels 

Platte kopspijker

Platte kopspijker

Met deze spijker kun je hout met hout verbinden. De platte kop van deze spijker zorgt voor een groot drukvlak, waardoor een stevige houtverbinding ontstaat. De kop van de spijker blijft in het zicht.

 

 

 

 

Verloren kopspijker

Verloren kopspijker

Deze spijker heeft slechts een minimale kop, die na inslaan geheel in het hout verdwijnt. Vaak wordt de kop nog even nageslagen met een drevel, zodat er alleen een klein gaatje overblijft. Dit gaatje kun je makkelijk dicht plamuren, zodat je niets meer ziet van de houtverbinding.

 

 

Nieten

Nieten

Een apart soort spijkers zijn de nieten en platkopspijkers. Met lange nieten en platkopspijkers kun je zeer snel hout op hout bevestigen. Het inschieten gebeurt met een elektrisch nietpistool. Deze nieten zijn ook geschikt om een doek of tapijt op een houten ondergrond te bevestigen.

 

Staalspijker

Staalspijker

Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.

 

 

 

 

 

 

Betonspijker

Betonspijker

De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.

 

 

 

 

 

Ankernagel

Ankernagel

Deze gedraaide spijker zit tussen een spijker en schroef in. Door het gedraaide oppervlak heeft hij veel hechtvermogen. De ankernagel is daardoor geschikt om raveeldragers of bouwankers tegen een houten ondergrond te bevestigen.

 

Gipsplaatspijker of gedraaide nagel

Gipsplaatspijker of gedraaide nagel

Deze spijker heeft een platte kop en ribbels, die zorgen voor grip in het gips. Omdat gipsplaatwanden of plafonds meestal geschilderd  of gestuct worden, zijn de gipsplaatspijkers gemaakt van roestvrij staal. Bij gebruik van gewone spijkers zouden er roestplekken zichtbaar worden.

 

Cellenbeton nagels

Cellenbeton nagels

Deze nagels zijn geschikt om te gebruiken op cellenbeton. Bij het verwerken van cellenbetonblokken of gips moet je af en toe een veeranker plaatsen. Deze ankers kun je met de roestvrije cellenbeton nagels in het gips slaan.

 

 

 

 

Asfaltspijker

Asfaltspijker

Dit is een korte spijker met een extra grote kop, bedoeld voor het vastzetten van bitumen dakbedekking en asfaltpapier. De grote platte kop geeft de spijker een groot drukvlak en voorkomt dat je hem door het zachte bitumen heen slaat.

 

 

 

 

Golfplaatnagel

Golfplaatnagel

Deze nagel is geschikt om golfplaten op hout te bevestigen. Hij heeft een 'hoedje' waardoor er geen regen kan binnendringen. Let op! een golfplaatnagel wordt altijd door de top van de golf geslagen.

 

Aqualine nagel

Aqualine nagel

De aqualine nagel is ook geschikt om golfplaten op een houten ondergrond te bevestigen. Deze nagel is langer dan de golfplaatnagel, waardoor deze geschikt is voor dikker hout.

 

 

Nagel voor PVC/Polyester

Nagel voor PVC/Polyester

Deze nagel kunt je eveneens gebruiken om een golfplaat op hout te bevestigen.

 

 

 

 

 

Klompnagel

Klompnagel

Deze korte spijker wordt vooral gebruikt bij het stofferen van meubels. De brede kop zorgt ervoor dat je niet door het doek heen slaat. Het is overigens wel verstandig om het doek op die plaatst dubbel te vouwen. Deze nagel wordt veelal gebruikt op plaatsen die niet zichtbaar zijn, omdat het geen mooie afwerking heeft.

 

Stoffeernagel

Stoffeernagel

Deze spijker kun je gebruiken bij het stofferen van meubels. Het is een siernagel, waardoor hij prima gebruikt kan worden als afwerking. De bolle kop is er in glanzend RVS of in messing.

 

 

 

 

 

 

Leerklinknagel

Leerklinknagel

Deze ‘nagel’ is een siernagel en dient alleen om te verfraaien. Je kunt hier geen stof op hout mee bevestigen. De nagel bestaat uit twee delen, die als het ware aan elkaar geklonken worden als je er een tik met de hamer op geeft.

 

 

 

 

Bouwplaatnagel

Bouwplaatnagel

Deze spijker kun je gebruiken als je isolatiedekens tegen een houten ondergrond wilt bevestigen. Op deze spijker zit een breed plaatje vlak achter de kop, waardoor je voorkomt dat je dwars door de flens van het deken slaat.

 

 

Draadkram

Draadkram

Je kunt draadkram gebruiken om ijzerdraad of gaas tegen bijvoorbeeld een houten paal te bevestigen. Deze spijker heeft twee scherpe uiteinden. Je plaatst de kram over het draad en slaat deze vervolgens in het hout.