stappenplannen
Stap - Leidingen isoleren

Leidingen isoleren

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

CV-leidingen zijn vaak weggewerkt onder de vloer. Daar geven ze nodeloos veel warmte af. Dat geldt ook voor warmwaterleidingen die over de zolder lopen. Door leidingisolatie krijg je de warmte alleen daar waar je hem hebben wilt. Dat scheelt in comfort en in stookkosten. Isoleer ook de koudwater buitenleiding, ter bescherming tegen bevriezing.

Tip!
Het is alleen zinvol om leidingen te isoleren die door onverwarmde ruimtes lopen. Verwarmde ruimtes worden vaak intensiever gebruikt en de isolatie is niet echt mooi om te zien. Bovendien is het rendement dan ook te klein. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt. Bedenk dat er meer materiaal in bochten gaat zitten dan op het eerste gezicht lijkt.

 

Bekijk de benodigheden
01

Buisisolatie

Je kunt kiezen uit buisisolatie met of zonder sluitmechanisme. Het eerste type is iets duurder, maar werkt makkelijker. Bij buisisolatie zonder sluitmechanisme moet je namelijk alle naden dichtlijmen.

02

Klikken of lijmen

Schuif de isolatie om de leiding. Klik of lijm de naden dicht (afhankelijk van het type). Lijm de kopse kanten aan elkaar.
03

V-vormige partjes

Snijd voor een bocht V-vormige partjes uit de isolatie. Lijm de kopse kanten.
04

Zagen

Snijd voor een T-stuk de buisisolatie aan weerszijden af onder een hoek van 45o. Wil je weten hoe, klik dan op zagen bij het onderdeel basistechnieken op deze site. Snijd het passtuk V-vormig af. Lijm de kopse kanten aan elkaar.

05

Samenvoegen

Pak leidingen die te dicht naast elkaar liggen samen in in een reep glas- of steenwol. Omwikkel dit met ijzerdraad.

Tip!
Vul moeilijk bereikbare hoekjes op met PUR schuim.

 

06

Wegwerken

Als je de geïsoleerde leidingen lelijk vindt, kun je ze wegwerken achter een koof van gipsplaat of ander plaatmateriaal.

Tip!
Controleer of er genoeg water in de CV ketel zit en vul deze zonodig bij. Ontlucht daarna het hele systeem. Voor meer informatie hierover, klik op verwarming ontluchten en bijvullen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (7)