stappenplannen

Plat dak isoleren (van binnenuit)

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Je dak isoleren levert meer comfort op en bespaart u geld. Een plat dak is het eenvoudigst te isoleren vanaf de buitenkant, maar ook vanaf de binnenkant kun je goed isoleren. Dankzij vochtregulerende klimaatfolie en bijbehorend tape krijg je geen vochtproblemen. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Bekijk de klusvideo en volg het stappenplan.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Dakbeschot bekleden

Kieren in het dak kunnen voor onnodig warmteverlies en vochtproblemen zorgen. Het is daarom verstandig om het dakbeschot te bekleden met 3 à 4mm dik triplex. Zet dit met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit.

materiaal berekenen
1

Hoeveelheid materiaal berekenen

Bereken hoeveel verpakkingen isolatieplaat, klimaatfolie, plafondplaten en rachels je nodig hebt.

  • Een glaswol isolatieplaat is 60cm breed en 120cm lang.
  • De isolatiewaarde van glaswol isolatieplaten van 80mm is 2,15Rd. (Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het isolerend vermogen).
  • Een rol klimaatfolie is 2m breed en 15m lang.
  • Een rol tape is 40m lang en 6cm breed.
  • Gips plafondplaten zijn: 60cm breed (en in lengtes van 200, 260, 300 en 360cm).
  • Stucplaten zijn 40cm breed en 200cm lang.
  • Rachels moeten voor plafondplaten om de 30cm komen en bij stucplaten om de 40cm (hart op hart).
Plat-dak-isoleren-van-binnenuit_291x194_03.jpg
3

Isolatieplaten op maat snijden en plaatsen

Meet de breedte tussen de plafondbalken op en zaag of snij de isolatieplaten indien nodig nauwkeurig op maat. Gebruik hiervoor een handzaag of een scherp mes. Zorg ervoor dat een tweede laag een halve plaat verspringt. Hiermee voorkom je kieren in de isolatie. Werk ongeveer twee platen vooruit en ondersteun de platen eventueel met een noodrachel. 

 

De meeste plafondbalken zijn 15,5-16cm hoog. Hiertussen passen precies twee lagen glas- of steenwol van 80mm dik. Breng de isolatie direct tegen het dakbeschot aan, om vochtproblemen te voorkomen (breng geen luchtlaag aan tussen het dakbeschot en de isolatie). 

 

Plat-dak-isoleren-van-binnenuit_291x194_04.jpg
4

Folie bevestigen

Niet de folie met een handnietmachine vast tegen de balken. Laat de folie hierbij licht doorhangen, circa 3cm. Zorg dat de folielagen elkaar ongeveer 10cm overlappen. Tape de randen, naden en alle nieten grondig af met Vario KM-tape. (Breng achteraf geen gaten meer aan in het plafond.)

Plat-dak-isoleren-van-binnenuit_291x194_05.jpg
5

Rachels bevestigen

Schroef houten of metalen rachels tegen de plafondbalken. Schroef het regelwerk dwars op de balken. Houdt bij gipsplaten een hartafstand van 30cm aan tussen de rachels. Voor stucplaten geldt een afstand van 40cm. Dit geldt ook voor alle latten, behalve de latten aan de uiteinden van het plafond. Daar valt de gipsplaat, op een halve cm na, helemaal overheen.

 

Herhaal de stappen 2  t/m 4 voor de volgende 2 platen en werk zo door tot het einde van het plafond.

Plat-dak-isoleren-van-binnenuit_291x194_07.jpg
7

Plafondplaten aanbrengen

Breng als laatste de Gyproc plafondplaten aan. Zie voor meer informatie: Plafond van gipsplaten maken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (11)
  • Gereedschappen (9)