

Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Steenwol heeft een hogere geluidisolerende werking dan glaswol en heeft een uitstekende reputatie op gebied van brandveiligheid.
Glaswol is relatief goedkoop materiaal en heeft ook een uitstekende reputatie op gebied van brandveiligheid.
Katoen wol is relatief eenvoudig te verwerken, omdat het eenvoudig te snijden is. Daarnaast heeft het materiaal goede warmte-, akoestische en vochtregulerende eigenschappen en is het vaak gemaakt van gerecycled materiaal.
Ook wel Isoparels / EPS parels zijn duurzaam en gaan lang mee zonder aan isolerende kwaliteiten in te leveren.
De RD waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolerende werking. De waarde is afhankelijk van 2 factoren:
- de dikte van het isolatiemateriaal (in cm)
- de lambda-waarde (mate van geleiding, lage geleiding is hoge isolatiewaarde)
Het advies bij na isoleren is als volgt:
Dak: minimaal Rd 4
Muur: minimaal Rd 2,5
Vloer: minimaal Rd 4 (en bij vloerverwarming Rd 5)
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
In hoeverre kan dampvocht (gecondenseerd water uit de lucht) door de isolatie heen? Dit is belangrijk om vocht uit de constructie van de woning te houden en schimmel te voorkomen.
Dampdoorlatende isolatie gebruik je om het vocht wel van binnen naar buiten toe te laten, maar andersom niet. De onderliggende isolatie blijft zo droog, schimmel wordt voorkomen en de constructie behoudt zijn isolatiewaarde.
Dampdichte isolatie gebruik je aan de binnenkant van het isolatiemateriaal. Het laat nauwelijks waterdampen door en houdt de constructie vanaf de binnenzijde droog. De buitenzijde maak je dampdoorlatend om eventueel vocht een uitweg te geven. Een volledig dampdichte constructie is namelijk vrijwel onmogelijk.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Isolatie aan de binnenkant van je huis moet je (bijna) altijd voorzien van een dampdichte laag aan de warme zijde. Enige uitzondering is isoleren van een houten vloer van onderaf. Daar hoeft dat niet.
Een dampdichte laag zorgt ervoor dat de warme lucht niet naar het koude gedeelte kan stromen. In het koude gedeelte zal het vocht in de lucht condenseren en neerslaan in de constructie. Zorg ervoor dat je alle naden dicht plakt met luchtdichte tape.
Isolatiemateriaal voor buitengebruik kan prima tegen vocht en behoud zijn isolerende werking als het vochtig wordt.
Het is raadzaam om, wanneer je je huis aan de buitenkant gaat isoleren, deze af te werken met een vochtwerende laag. Denk hierbij aan een bitumenlaag, een wand van bakstenen of een andere waterdichte wandafwerking.
Los van het etische aspect, kan er op termijn toch schimmelgroei en smet op het isolatiemateriaal ontstaan.
Het type dak dat je gaat isoleren bepaalt mede de keuze voor het isolatiemateriaal.
Bij een verwarmde zolder kun je het beste een schuin dak isoleren. Dat heeft namelijk het hoogste rendement.
Gordingendak is een dak met horizontale balken.
Een spantendak is een dak met verticale balken.
Veel isolatiemateriaal is geschikt voor je dak. Let wel op de aanwezigheid van een dampdichte laag en zorg dat je de naden dicht plakt met luchtdichte tape. Als er een dampdichte laag in het dak zit, kun je geen isolatiemateriaal gebruiken die een dampdichte laag heeft (vaak alumium laag). Dek het isolatiemateriaal dan aan de warme zijde af met Isover klimaatfolie.
Een plat dak van binnenuit isoleren (zogenaamde kouddak) is niet aan te raden ivm potentiele vochtproblemen. Isoleer bij voorkeur van bovenaf. Mocht het niet anders kunnen, is het van groot belang dat tussen het isolatiemateriaal en de warme kamer een dampdichte laag geplaatst wordt.
Vink aan wat relevant is voor jouw isolatieklus.
Wat geluidsisolering betreft kun je beter voor steenwol dan glaswol gaan. Daarnaast presteert steenwol ook uitstekend op brandveiligheid.
Voor de prijs ga je voor glaswol. Het is een goedkoop materiaal en is ook op brandveiligheid van hoge kwaliteit.
Katoen is makkelijk te snijden en dat maakt de stof ook eenvoudig te verwerken. Het wordt veelal gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en biedt een uitstekende wartme en vochtregulerende isolatie.
Kunststof is een duurzame keuze, omdat deze voor langere tijd zijn isolerende waarde weet te behouden.
Soort materiaal is een verdiepingsslag van het materiaal. Binnen isolatiematerialen zijn de meest voorkomende soorten de glaswol, steenwol, katoenwol, PIF en PIR.
PIF gebruik je voor de vloer en tegen het dak. PIF is de helft zo dik als andere materialen waardoor het licht en flexibel is. Voor het verwerken van PIF heb je geen speciale kleding nodig, wat bij glaswol wel het geval is. Het aluminium en de meerdere luchtkamers zijn een perfecte combinatie. De aluminium weerkaatst de warmtestraling en de luchtkamers houden de warmte binnen.
Glaswol is een goed bewerkbaar materiaal. Dat maakt het geschikt voor diverse locaties, zoals muur, vloer en dak. Je kunt het goed snijden en het is goed samen te drukken. Daardoor kun je het bij dakisolatie goed tussen je gordingen klemmen. Glaswol isolatiedekens zijn relatief goedkoop en hebben een goede brandwerendheid en isolatiewaarde. Houd wel in gedachte dat je met veiligheidsbril, handschoenen en stofmasker werkt. De vezels in het materiaal kunnen irriteren in de ogen, huid en longen.
Rotswol is steviger dan glaswol en daardoor minder samen te drukken, maar net zo goed op maat te snijden. Steenwol isoleert akoestisch beter dan glaswol. Steenwol vind je in dekens (rollen) of als plaat. Het irriteert minder aan de huid, maar toch is het aan te raden om handschoenen en een stofmasker te gebruiken.
Katoenwol is goed te verwerken zonder enige vorm van irritatie. Het is een sterk materiaal met een hoge isolatiewaarde en dampregulatie. Net als andere materialen kun je katoen goed op maat snijden. Let wel op dat je goed rekening houdt met de luchtvochtigheid in de constructie. Deze vorm van isolatie werkt minder optimaal op zeer vochtige plaatsen.
Is een stevig vast isolatiemateriaal wat in plaatvorm wat aangeboden. Zeer geschikt voor isoleren op diverse locaties, zoals dak, muur en vloer. PIR neemt amper vocht op en is dus goed te gebruiken zonder toegevoegde dampfolies.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Isolatieplaten kunnen vaak op meerdere locaties worden toegepast. Je hebt platen voor muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Kies daarom altijd de platen die passen bij jouw isolatieklus.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Brandklasse zegt iets over de brandbaarheid en de bijdrage aan een brand van het materiaal zelf. Klasse A is praktisch onbrandbaar en heeft geen bijdrage aan een brand. Klasse E is zeer brandbaar en versterkt een brand.
Waar je rekening mee moet houden is dat isolatiemateriaal zelden of nooit onafgedekt in huis wordt verwerkt. Een goed afgewerkte wand met b.v. gipsplaten geeft dusdanig veel extra ontsnappingstijd, dat de brandklasse van het isolatiemateriaal minder belangrijk is.
Als je het isolatiemateriaal niet afwerkt, pas dan een isolatiemateriaal met minimaal klasse B toe.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Ga je bouwen of ben je bezig met een dakrenovatie? Dan is dit het uitgelezen moment om goed na te denken over isolatie. Omdat toch alles nog open ligt kun je overal het gemakkelijkst bij. Je kunt dan eenvoudig dakplaten, pir platen of ander isolatiemateriaal gebruiken om jouw dak te isoleren ten gunste van het energieverbruik. Maar ook nadien is dakisolatie nog mogelijk door het gebruik van glaswol of purschuim.
Een goede isolatie van jouw dak zorgt voor energiebesparing en is dus ook gunstig voor het milieu en jouw portemonnee.
Bij GAMMA vind je isolatiematerialen waarmee je zowel jouw platte dak als schuine dak kunt isoleren, ongeacht de dekbedekking die op jouw dak ligt.
PIR is een kunststof met een heel hoge isolatiewaarde. De dakplaten van pir zijn heel sterk en goed beloopbaar, handig bij een plat dak of onder een te storten betonvloer.
Steenwol en glaswol zijn beide relatief goedkope en gemakkelijk te verwerken isolatiematerialen die je kunt gebruiken voor warmte-isolerende en geluidswerende toepassingen. Bij glaswol komen minerale vezels vrij die tot irritatie en ontstekingen kunnen leiden. Gebruik bij de verwerking van isolatiewol een stofbril, stofmasker en handschoenen.
Een spijkerflensdeken is een isolatiedeken van steenwol die aan een kant is voorzien van een brandveilig, dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en aan de andere kant van dampopen papier. Deze deken is heel gemakkelijk te verwerken.
Bij GAMMA vind je ook verschillende soorten noppenfolie en isolatiefolie. Deze kun je voor verschillende doeleinden gebruiken.
Je kunt jouw isolatieklus ook laten uitvoeren door GAMMA Klusservice.
Lees meer